Sebastian Burduja, despre digitalizarea României: „În raport cu statul, ne vom putea autentifica prin recunoaștere facială”
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit despre principalele proiecte prin care urmărește să digitalizeze serviciile publice din România.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a participat la cea de-a şasea ediţie a Bucharest Tech Week, care aduce cele mai noi gadget-uri şi inovaţii din domeniul tehnologic.
Ministrul Digitalizării dă asigurări că, până în vara anului viitor, nu va mai trebui să umblăm cu actele personale de la o instituție publică la alta și că, odată depuse, toate documentele vor putea fi accesate de fiecare instituție a statului cu un singur click. Va dispărea, astfel, și celebrul dosar cu șină.
Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: „Acest cloud guvernamental are prevăzute patru centre de date și asta îi asigură o rezistență în fața unor atacuri, amenințări. Vedem ce se întâmplă în întreaga lume și trebuie să fim pregătiți pentru astfel de evenimente. Și atunci, datele românilor vor fi mai sigure, pe de o parte. Pe de altă parte, instituțiile vor comunica între ele și practic o instituție nu va mai solicita de la un cetățean un act pe care o altă instituție deja îl are”.
Totodată, printre proiectele despre care a vorbit Burduja, și pe care și-a asumat public să îl finalizeze până la finalul acestui an, este și un proiect comun cu Republica Moldova, care să ofere mai multe facilități digitale pentru toți românii. De la autentificare în platformele statului, la toate plățile care vor putea fi făcute electronic și până la notificări pe care statul le va trimite fiecărui român în parte atunci când e cazul.
Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: „În momentul în care statul accesează datele unui cetățean, cetățeanul acela primește o notificare. Dacă are de plătit o nouă taxă, va putea primi o notificare, inclusiv prin mijloace moderne de tipul mesageriilor rapide, SMS-uri și așa mai departe. Se poate face și în șase luni, depinde foarte mult de cât de repede frații noștri de peste Prut vor veni aici, să facem aceste echipe mixte”.
Cu alte cuvinte, fiecărui român îi va fi creată o identitate digitală.
Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: „Fiecare român, când solicită un serviciu de la stat, un certificat de căsătorie, de naștere sau plata unei alocații, trebuie să facă dovada că el este persoana care solicită acele lucruri, și nu altcineva în locul lui. Și atunci, statul trebuie să îl autentifice. România încă nu are un singur instrument de validare a identității noastre digitale. Și acesta este un proiect care ar trebui să se închidă până în vara anului viitor, în care, așa cum ne autentificăm astăzi, în raport cu alte bănci, prin aplicații, inclusiv prin recunoaștere facială, așa ne vom putea autentifica și în raport cu statul român pentru a putea beneficia de aceste servicii digitale”.
Reporter: Ați început să lucrați la aceste sisteme sau sunt doar la stadiul de idee momentan?
Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: „Acesta este un proiect finanțat prin fonduri europene care este în desfășurare. Va fi finalizat prin calendarul asumat până în vara următoare”.
Reporter: Acum, în ce stadiu este?
Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: „Nu știu să vă spun un stadiu procentual, dar asigurările pe care le-am primit de la Autoritatea pentru Digitalizarea României, care gestionează acest proiect, dau de înțeles că suntem în grafic pentru a finaliza până vara viitoare acest proiect”.
Burduja a mai vorbit și despre fonduri europene pentru introducerea internetului în 900 de localități aflate în așa numitele „zone albe”, dar și de bani pentru instruire la nivel de competențe digitale a 30 de mii de funcționari publici, dar și a 100 de mii de cetățeni, prin bibliotecile județene care vor fi digitalizate în următorii ani.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, sebastian burduja, ministrul digitalizarii, digitalizare,
Dată publicare:
19-06-2022 15:08