Digitalizarea a crescut interesul pentru centrele de date din România
Digitalizarea forțată din ultimii doi ani, când multe din activități s-au mutat în online, a crescut interesul pentru și mai multe centre de date.
Cum ar fi echipamentele care ne permit să avem acces la orice videoconferinţă, plată cu cardul, film online ori rețelele de socializare. Tot în acest tip de centre sunt stocate și datele companiilor, de la e-mail, site sau orice activitate pe care o au pe internet.
Cum arată unul dintre centrele în care își păstrează datele mai multe companii din București. O clădire plină cu servere, bine securizată, unde au acces foarte puține persoane. Aici sunt practic toate „secretele” firmelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vasile Voicu, manager de servicii digitale: „Sunt păstrate în siguranță și pot fi recuperate în caz de dezastru, de exemplu. În felul acesta, clientul are continuitate și poate să își recupereze datele și să-și continue afacerea fără ca să fie afectați.”
Sistemele sunt în permanență verificate, iar de asta se ocupă un robot inteligent, care poate fi controlat de la distanță și care depistează imediat defecțiunile. În acest fel, echipa tehnică poate interveni rapid când apar probleme.
De altfel, în ultimul an, centrele de date s-au dezvoltat foarte mult. Pentru că România are la nivel global una dintre cele mai bune viteze la internet, sunt și multe companii străine care aleg să își țină datele la noi.
Alexandru Donoiu, director de sisteme IT: „Un centru de date poate să înceapă de la o mică cameră de dimensiunea unui dormitor obișnuit de apartament, până la o hală imensă de sute de metri pătrați. Ce observăm este concentrarea lor în anumite zoneale țării, București, Brașov, Timișoara, Cluj, unde avem conectivitate foarte rapidă.”
Vladimir Ester, operatorul celui mai mare centru de date din România: „Noi putem garanta că aplicațiile care sunt găzduite la noi sunt funcționale 24 din 7. Există riscuri foarte mici ca ele să nu mai fie disponibile din motive de infrasctructură, să se blocheze, să nu mai fie accesibile.”
Și instituțiile statului caută tot mai des centre de date, mai ales că pandemia a forțat digitalizarea mai multor servicii. Cele mai la îndemână sunt centrele mobile, care pot fi amplasate în curtea instituțiilor.
Mihai Manole, integrator centre de date: „Este un sistem care se poate livra mai repede decânt un data center clasic. Apelează și clienți din privat și instituții publice, mai ales clienți din sectorul public, în ultimii ani, din lipsă de locații care să corespundă fizic și seismic la criticitatea unui centru de date.”
Centrele de date sunt însă mari consumatoare de energie electrică. Așa că și costurile sunt pe măsură. Pot ajunge de la câteva zeci de euro, pentru un abonament lunar, la milioane de euro. În funcție de cantitatea de date stocate.
Centrele de date din România consumă într-un an în jur de 1,5 miliarde kwh. Ca să vă faceți o idee, aceeași cantitate de energie electrică este consumată de întreaga Românie în nouă zile.
Deși Uniunea Europeană nu a stabilit încă reglementări concrete, a îndemnat centrele de date să devină mai eficiente din punct de vedere energetic și să folosească mai multe surse de energie regenerabilă.