Președintele Consiliului Concurenței: Se vor scumpi polițele RCA după introducerea decontării directe prin lege
Polițele RCA s-ar putea scumpi, avertizează președintele Consiliului Concurenței, ca efect al obligativității decontării directe.
Șoferii ar putea plăti un preț mai mare la fiecare șase luni la reînnoirea polițelor obligatorii de asigurare pentru autovehicul, explică Bogdan Chirițoiu, și asta pentru că în momentul în care va fi adoptată legea care impune decontarea directă între companiile de asigurări, acestea vor mări tarifele.
Decontarea directă presupune ca în cazul în care un șofer a suferit pagube din vina altui conducător auto, în loc să-și repare mașina la compania de asigurări a șoferului vinovat, o va face prin propria companie la care este asigurat, iar deconturile vor fi rezolvate ulterior între societăți. Măsura este considerată benefică după numeroasele probleme cu care s-au confruntat șoferii păgubiți, dacă aveau de-a face cu companii de asigurări care amânau sau refuzau plățile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ministerul Finanţelor a publicat săptămâna trecută proiectul de ordonanţă de urgenţă ce vizează decontarea directă obligatorie între asigurătorii de RCA.
Consiliul Concurenţei precizează că va lucra în continuare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi cu Ministerul Finanţelor la finalizarea acestei ordonanţe.
„Necazul la RCA e că nu decid eu pentru mine, ci decid pentru un terţ. Şi atunci evident că nu mă mai interesează calitatea, în momentul ăla mă uit numai la preţ. Adică e ca şi cum aş cumpăra pentru tine asigurare, o plătesc din banii mei şi o foloseşti tu. Oricât ţin la tine, nu cred că m-aş duce la cel mai scump produs. Compensarea directă transformă RCA într-un fel de CASCO, asta şi noi am propus-o, la precedenta criza a RCA, în 2016. ASF a venit cu acest proiect, îl analizăm şi noi, o să discutăm cu dânşii. Dubiul cel mai mare vine din posibila creştere a preţurilor, pentru că ştim că în acest moment decontarea directă există în legislaţie, este permisă din 2016, are un succes moderat, pentru că este nouă, dar sunt doar câteva procente din cei care au RCA. Ar avea avantajul că îi schimbă pe consumatori din logica 'Eu vreau un produs foarte ieftin, pentru că este pentru alţii'. Consumatorul o să fie mai atent. Contează că e ieftin, dar şi să aibă o reţea bună de service-uri, să se facă reparaţiile prompt", a spus Bogdan Chiriţoiu, citat de news.ro.
Președintele Consiliului Concurenței a explicat și de este posibilă creșterea de prețuri.
„Decontarea directă are un sens, pentru că echilibrează cumva piaţa. Mi-e frică însă de creşterea de preţ, pentru că ofertele de decontare directă sunt ceva mai scumpe chiar şi când nu sunt obligatorii. Cred că sunt mai scumpe pentru că, dacă te loveşte cineva, trebuie să plătească asigurătorul lui, iar eu, ca asigurător, scot bani din buzunarul meu, fac reparaţia şi apoi mă duc cu factura la asigurătorul celui care te-a lovit, ca să-mi recuperez banii, dar eu nu ştiu sigur dacă acela îmi dă bani. Problemele de neplată sau reclamaţiile împotriva celor mari au fost din partea service-urilor, care au spus 'noi am făcut reparaţiile, dar ăştia nu mă plătesc'. Firmele de asigurări între ele nu aveau aşa multe compensaţii, dar vor fi mai multe. Orice accident devine un regres", a mai spus Bogdan Chiriţoiu.
Soluţia sa este se creeze un mecanism prin care să dăm încredere firmelor de asigurare că-şi vor recupera banii unii de la alţii, consideră Chirițoiu.
Sursa: Pro TV
Etichete: rca, consiliul concurentei, bogdan chiritoiu,
Dată publicare:
03-02-2021 15:19