Se va modifica legea. Jocurile video vor fi recunoscute ca sport oficial și în România
Jocurile video vor fi recunoscute ca sport oficial și în România.
Autoritățile pregătesc modificarea legii Educației Fizice și Sportului, astfel încât, jucătorii profesioniști să beneficieze de același statut ca cel al sportivilor de la cluburile tradiționale.
Astfel, ”gamerii”, cum își spun ei, vor putea primi finanțări mult mai ușor, dar vor plăti și taxe. De altfel, industria jocurilor video, generează anual miliarde de dolari, la nivel mondial.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Cătălin Stănescu este pasionat de jocuri video de la 15 ani. Treptat, a început să participe la competiții, iar acum este unul dintre cei mai buni jucători profesioniști români, cu premii importante la competiții mondiale. În spatele reușitelor lui stă o pregătire temeinică, asemenea unui sportiv.
Cătălin stănescu, jucător profesionist: ''Atunci când ești profesionist, în spatele jocului sunt multe alte chestii. Trebuie să ai un program bine stabilit, trebuie să ai un program de somn. Mintea ta trebuie să fie foarte limpede, trebuie să lucrezi cu mai mulți oameni printre care preparator fizic, mental trainer.”
În România sunt aproape 30.000 jucători profesioniști. Odată cu modificarea legii, cu toții vor capătă statut de sportivi, iar asta le va facilita accesul la sponsorizări și vor putea obține mult mai ușor ajutor financiar din partea statului. De cealaltă parte, și la buget vor ajunge sume importante din taxele și impozitele plătite.
Mara Mareș, cosilier de stat la cancelaria prim-ministrului României: ”Această reglementare va încuraja și organizarea de competiții. În mod cert va crește și va potența ceea ce se întâmplă deja în România în industria de e-sports. În luna septembrie vom depune aceste amendamente și preconizăm că până la sfârșitul anului vom avea în sfârșit legea sportului electronic”.
Industria jocurilor pe calculator este considerată una dintre industriile cu cea mai rapidă evoluție de pe planetă. În România avans mai ales în ultimii doi ani. De altfel, țara noastră este pe locul 5 în Europa în ceea ce privește producția de jocuri video.
Cătălin Butnariu, președintele Asociației Dezvoltatorilor Români de Jocuri Video: ”În momentul de față sunt peste 6000 de oameni care creează jocuri în România în peste 100 de studiouri. Și cumulat, industria a avut în 2019 o cifra de afaceri de 200 de milioane de dolari în România”.
Specialiștii estimează că până anul viitor veniturile generate de jocurile video vor atinge aproape 200 de miliarde de dolari. Cele mai mari competiții de gaming pun la bătaie premii colosale, de zeci de milioane de dolari.
Odată cu reglementarea sporturilor electronice și în România vor putea fi organizate mult mai ușor astfel de concursuri.
Cea mai mare competiție de gaming organizată până acum în România va avea loc în octombrie, aici, la Arena Națională. Sunt puse în joc premii de peste 40.000 de dolari, din care 16% vor merge la bugetul statului român sub formă de impozit.
De altfel, Primăria Capitalei va încasa 500.000 de dolari pentru închirierea arenei.