Se scumpesc polițele RCA pentru bolizi. Ce îi așteaptă pe șoferii care provoacă accidente
Se scumpesc poliţele RCA pentru maşinile puternice. Proprietarii bolizilor ar plăti şi cu 40 la sută mai mult. În schimb, scade uşor preţul în cazul motoarelor cu capacitate cilindrică mică.
În plus, companiile de asigurări negociază introducerea unor modificări astfel încât şoferii care au provocat accidente ori au acumulat amenzi de circulaţie să dea mai mult pentru asigurarea auto obligatorie.
Tarifele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară prevăd că şoferii sub 30 de ani care deţin autoturisme cu motoare de peste 2500 de centimetri cubi să plătească anual o poliţă RCA de aproape 2700 de lei.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Cu 40 la sută mai mult că până acum. Cei care au între 31 şi 60 de ani ar putea plăti aproximativ 1900 de lei.
Cristi Roşu, vicepreşedintele ASF: "Datorat riscului mai mare pe care aceste maşini le prezintă în circulaţie, frecvenţei daunalității şi a valorilor daunelor produse. Acestea fiind maşini scumpe, inclusiv piesele şi reparaţiile sunt mai mari."
În schimb, şoferii cu maşini cu motoare care au între 1801 şi 2000 de centimetri cubi vor plăti mai puţin, faţă de începutul anului.
Cele mai reduse tarife sunt în cazul motoarelor de capacitate mică: între 500 şi 900 de lei pe an.
Aceste tarife nu sunt obligatorii, iar companiile de asigurări le iau ca referinţă când le stabilesc pe cele proprii.
De altfel, asiguratorii negociază cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară introducerea unor modificări importante pentru calculul poliţelor. De pildă, şoferii care au mai multe amenzi de circulaţie să plătească tarife mai mari.
Mădălin Roşu, preşedintele Biroului Asiguratorilor Auto din România: "Dacă un şofer care conduce haotic, care are un număr mare de amenzi, ar putea fi mai uşor identificat de asigurator s-ar putea construi în zona de malus un sistem mai bun, mai corect."
Părerile şoferilor sunt împărţite.
Şofer: "Este puţin cam tricky, la margine, nu poţi să-mi spui că asta este un factor clar, obiectiv."
Şofer: "De trei ori să le mărească, ca să se înveţe să circule, să stea frumos, să meargă regulamentar".
Măsura este deocamdată greu de aplicat pentru că asiguratorii ar trebui să aibă acces la baza de date a poliţiei. În schimb, ar putea fi aplicată altă măsură: tarif cu malus maxim din prima pentru şoferii care provoacă accidente cu victime.
Aplicarea unei penalizări maxime, adică de malus 8 ar creşte preţul unei asigurări cu 80 la sută. În cazul unei maşini cu o motorizare de 1800 de cmc, poliţa pe un an ar costa nu 1000 de lei, ci 1800.
În acest moment penalizarea malus se aplică treptat, de la malus 1 la malus 8, după fiecare accident. Creşterea tarifelor pentru şoferii care provoacă accidente grave s-ar putea regăsi în normele ASF de anul viitor. Ca să intre în vigoare trebuie să treacă şi de Parlament.