Criza locurilor de parcare: 5 șoferi se bat pe un loc în București. Soluţia găsită în Cluj


Ultimul update: Joi 26 Septembrie 2019 07:04
Data publicarii: Miercuri 25 Septembrie 2019 23:31
Categorie: Stiri Auto

Marile oraşe din România sunt repetente la capitolul locuri de parcare, potrivit unui studiu al Consiliului Concurenţei.

Cea mai mare concurență este la Iaşi, de două ori mai greu decât în Bucureşti, unde, estimează specialiştii, aproape cinci şoferi se bat pe un loc de parcare.

În municipiul Iaşi sunt înregistrate 120.000 de maşini, practic una la trei locuitori. Fiecare zi este ca un examen pentru şoferi. Sunt peste 11 candidaţi pe un loc de parcare, fie că vorbim de cele publice sau private.

Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iaşi: "Asta e o realitate pe care trebuie să ne-o asumăm. Este imposibil să poţi asigura locuri de parcare pentru atâtea autovehicule"

E greu de parcat şi în Sibiu, unde cinci şoferi se bat pe un loc.

În Capitală, spun specialiştii, pentru cele 1,6 milioane de maşini înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov ar fi disponibile aproximativ 350.000 de locuri. Adică aproape cinci pe un loc.

Iată situația pe orașe:

Iaşi - 11,2 maşini/loc parcare
Sibiu - 5 maşini/loc parcare
Constanța - 4,2 maşini/loc parcare
Cluj - 2,6 maşini/loc parcare
Timişoara - 1,9 maşini/loc parcare
Braşov - 1,8 maşini/loc parcare
Piteşti - 1,5 maşini/loc parcare.

Şoferii se descurcă de multe ori la limita legii.

Șofer: "Înconjuri de 10 ori un bloc şi te uiţi după loc de parcare, efectiv opreşti pe locul cuiva care plăteşte chirie, ajungi să te cerţi cu el, chestii care nu sunt ok".

Șofer: "Mai blocăm, lăsăm un număr de telefon, că aşa e la noi".

Deşi preţul unei ore de parcare i-ar forţa pe şoferi să lase maşina acasă, autorităţile au crescut puţin tarifele medii în ultimii trei ani. Sau deloc.

Tarife de parcare în marile orașe:

2018

Sibiu -1 leu/oră
Braşov -1,5 lei/oră
Constanța - 2 lei/oră
Timişoara- 1,5 lei/oră
Iaşi - 2 lei/oră
Piteşti - 2 lei/oră
Cluj - 4 lei/oră

Excepţie face centrul Clujului. De anul acesta, o oră de parcare se taxează cu 7 lei. Iar cei care îşi lasa maşina peste noapte, plătesc peste 300 de lei.

Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: "Componenta importantă şi către care ne uităm este schimbarea de comportamente şi mutarea tipului de nevoie pentru mobilitate verde: biciclete şi transport în comun."

Consiliul Concurenţei le recomandă autorităţilor locale să introducă plata parcării cu fracţiuni de timp mai mici decât ora. În acest fel, şoferii s-ar grăbi să elibereze locul, pentru a plăti mai puţin.

VIDEO PROTVPLUS.RO