Se redeschid piețele din hale, cu reguli stricte de protecție. ”Acolo am fost ca la pușcărie”

05-12-2020 08:27


Piețele agroalimentare care funcționează în hale se redeschid sâmbătă, la 26 de zile după ce au fost închise din cauza numărului mare de infectări.

 

Clienții trebuie să respecte însă, cu strictețe, niște reguli. Vor avea acces în piețe doar cei care poartă corespunzător masca, pe nas și pe gură, iar în interior clienții trebuie să stea la cel puțin doi metri distanță unii de alții.

Nerăbdători, unii comercianți au furat startul, așa că și-au mutat de vineri tarabele din parcările friguroase în care au stat mai bine de trei săptămâni.

Producătorii care vând în Sectorul 4 au fost mutați încă de vineri de primărie în piețele amenajate în spații închise.

Vasile Savu, producător din Voinesti, Dâmbovița, și-a mai dat jos din hainele groase și abia așteaptă clienții.

E o bucurie, ne-a scos din frig, din curent, tot ce putea fi mai rău. Așteptăm să se deschidă și să avem clienți cât mai mulți, că acolo am suferit cu vânzarea. Mai mult am fost paznici decât vânzători. Câteva killograme, zeci de kilograme, maxim 50-100. Mere, cartofi. Foarte puțin”.

Acolo am fost ca la pușcărie, întuneric, frig ca la balamuc. Marfa s-a stricat. Ia uite roșie cum s-a înmuiat, s-au stricat. Ardeiul la fel. Nu a venit nimeni”.

Producătorii pot să-și vândă marfa în piețele închise numai dacă respectă noile norme, publicate vineri seară în Monitorul Oficial.

 

Cel mult 50% din spațiu va fi ocupat

 

Accesul clienților în piețe va fi limitat, astfel încât cel mult 50% din spațiu să fie ocupat, iar intrarea și ieșirea vor fi separate.

Clienții trebuie să stea la o distanță de cel puțin 2 metri unii de alții și, pentru a le fi mai ușor, administratorii vor monta marcaje pe pardoseli.

Masca va fi obligatorie, la fel și dezinfectarea mâinilor cu produsele pe bază de alcool amplasate în interior. Cei care au simptome de răceală nu vor avea acces în piețe.

În timp ce așteptau să intre în vigoare noile reguli, unii au mai vândut câte ceva.

Nu am vândut decât acum. Un pic. Săraca, a plâns că vrea și ea. Nu mai vindem nimic”.

De regulă vin la acești oameni, îi caut unde au mers ei și mergem și cumpărăm de la ei”.

Activitatea în piețele din spații închise a fost interzisă în 9 noiembrie, din cauza numărului mare de îmbolnăviri.

 

Tags: piete, hale, redeschise,


VIDEO PROTVPLUS.RO