Se întâmplă în Gorj. O șosea de nici 20 de kilometri va fi finalizată după 8 ani de lucrări
Opt ani pentru construirea unei șosele de nici 20 de kilometri! Vorbim despre centura ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, începută în 2014, pe care autoritățile promit s-o termine în toamna anului viitor.
Dacă în Gorj autoritățile nu se grăbesc deloc, în Arad se asfaltează cu sârg, de două ori în același loc. Cel mai circulat drum din județ, "modernizat" anul trecut, chiar inainte de alegeri, este acum în reparații.
Muncitorii au revenit pe acest șantier din Târgu Jiu, deși noul drum pe care îl construiesc aici trebuia să fie gata încă de acum cinci ani.
Reproter: "Când ați văzut ultima dată muncitori pe aici?".
Localnic: "Pe aici nu, în vale au mai fost".
Reporter: "Pe Jiu, dar la șoseaua de centură nu mai știți de când...".
Localnic: "Nu mai știu".
Reporter: "Au trecut ani de zile".
Localnic: "Da".
Lucrările au început în 2014. O parte dintre ele au fost executate, dar mai bine de jumătate au rămas nefăcute. Finalizarea centurii presupune și noi exproprieri, un capitol care a creat problemele din trecut și care au dus la stoparea lucrărilor.
Proprietar: "Băieții noștri care se luptă să facă cadastrul mai tot timpul o dau în bară. De ce, cum, nu știu".
Reporter: "Și rămâneți fără bani?".
Proprietar: "Am rămas. De pe 15 aprilie au voie să intre peste noi să ne dea afară".
Proprietar: "Ne au trimis hârtii să ne mutăm, dar nu a mai venit nimeni. O venit excavatorul ăsta aici, a stricat casa aia în patru minute, vila, o luat oamenii ce le-o trebuit din ea si au plecat".
Lucrările de construcție în valoare de peste 200 de milioane de lei au fost iîncepute de o firmă din Italia, iar acum o alta firmă, tot din Peninsulă, promite că va finaliza întreg proiectul până în toamna anului viitor.
Bogdan Bratu, șef Direcția de Drumuri și Poduri Craiova:
”Am discutat cu constructorul vinerea trecută și mi-a promis că în două săptămâni se va mobiliza foarte bine, va avea în jur de 200 de muncitori pe șantier și utilajele necesare și va finaliza acest proiect în termenul stabilit în contract”.
Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: ”Mi-au promis că lucrurile se vor desfășura așa cum e prevăzut în grafic. Și în 2022 vom putea beneficia de o centură funcțională”.
Și în Arad autoritățile au de modernizat o șosea de 61 de kilometri, între Shiria și municipiul Arad, cea mai circulată din tot județul. Anul trecut, înainte de alegerile locale, câțiva muncitori au turnat un strat de asfalt, de ochii lumii. Cum era de așteptat, după ce alegerile au trecut, s-a dus și asfaltul. Noul proiect, de aproape 140 de milioane de lei, ar trebui finalizat în trei ani. Acum, muncitorii trebuie să repare ceea ce, teoretic, era deja modernizat de anul trecut.
Localnic: „Se lucrează de mult de mult. E cu gropi... Nu a fost interes de la oficialitățile de aici”.
Localnic: „Dezastru dezastru... În loc să-l facă mai bun, ăla vechi a fost mai bun și ăsta nou e mai rău”.
Și în acest caz, o mare parte din fonduri, 85%, sunt nerambursabile. Drumul județean dintre Shiria și Arad nu a mai fost reabilitat din anii '60, dar a fost "cârpit" în mai multe rânduri, ca să poată fi totuși folosit.