Se închid mai multe hoteluri și centre SPA din România. De ce unii operatori nu mai primesc turiști din noiembrie
Vine o iarnă grea pentru operatorii din turismul balnear. Facturile la energie electrică se anunță uriașe, așa că în unele locuri au luat decizia ca activitatea să fie restrânsă, pentru economie.
La Felix, câteva hoteluri se închid până de sărbători, în timp ce unele centre SPA reduc programul de funcționare. Și celebrele băi de peșteră din Ungaria s-au închis din cauza gazului foarte scump.
În stațiunea Băile Felix, cinci hoteluri au anunțat că din noiembrie nu mai primesc turiști cel puțin până în decembrie.
Unul dintre hoteluri, care putea caza 400 de vizitatori, se va închide chiar la începutul lunii noiembrie.
Florin Serac, director general SCT Felix: „Nu poți să funcționezi cu baza de tratament și în hotel să stingi becurile.”
Hotelurile care se închid fac parte dintr-un complex cu șapte unități de cazare care au un consum zilnic de energie electrică de 10 MW.
Factura lunară va crește de peste 15 ori, potrivit lui Florin Serac
Proprietarul spune că factura lunară era de 100.000 de lei, dar că ar fi urmat să crească de peste 15 ori.
Florin Serac, director general SCT Felix: „Am plătit aproximativ 0,34 de bani pe KW și acuma s-ar putea să vină cu 4 lei 75.”
Turist: „Noi avem de pierdut, nu mai avem unde să venim.”
Din cauza facturilor mari la energie au început să își reducă activtatea și centrele SPA din țară.
Augusta Csegenzi, administrator centru spa Cluj-Napoca: „La sauna uscată am redus la două zile pe săptămână orarul, patru ore pe zi. Becurile le-am schimbat, becuri economice și încercăm să găsim soluții în continuare.”
Pentru proprietarul unui complex balnear din Băile Felix soluția a fost un parc fotovoltaic.
Dumitru Fechete, director complex balnear: „Într-un hotel e destul de greu să faci economie. Soluția este să încerci să fii cât mai puțin dependent de energie produsă de alții.”
Apa geotermală din zona Băile Felix nu poate fi folosită ca agent termic. Specialiștii spun că nu este suficient de caldă și conține elemente corozive.
Apa geotermală de sub Oradea îi ajută pe investitori să își reducă cheltuielile
Cea de sub Oradea, în schimb, este mai fierbinte și pe unii investitori din turism îi ajută să reducă la jumătate cheltuielile, după cum se întâmplă - de pildă - la parcul acvatic din oraș.
Liviu Andrica, director Administrația Domeniului Public Oradea: „O folosim să generăm agentul termic pentru încălzirea complexului, pentru încălzirea bazinelor. Avem pompe de recirculare.”
Facturile la utilități sunt o problemă și pentru unele centre balneare din Ungaria. Băile de peșteră de la Miskolctapolca, aflate la aproximativ 200 de kilometri de Oradea, s-au închis la începutul lunii pentru că administratorul nu a mai putut plăti prețul gazului.
Presa din Ungaria scrie că hotelierii din zonă au facut chetă ca să suporte ei cheltuiala.