Se cauta vinovati! Procurorii militari dispun inceperea urmaririi penale in dosarul privind prabusirea elicopterului militar
Procurorii militari au dispus inceperea urmaririi penale in dosarul privind prabusirea elicopterului militrar in judetul Sibiu, pentru ucidere din culpa, neluarea si nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.
"In continuarea cercetarilor in cauza privind prabusirea elicopterului militar, in apropierea localitatii Malancrav, judetul Sibiu, procurorii militari au dispus inceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de neluare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca, nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca si ucidere din culpa", arata marti Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, intr-un comunicat de presa.
Cercetarea la locul prabusirii elicopterului a fost facuta de anchetatorii desemnati sa instrumenteze cauza - doi procurori militari ai Sectiei parchetelor militare din Parchetul ICCJ si doi procurori militari din Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj -, impreuna cu specialisti criminalisti de la Institutului National de Criminalistica al IGPR si de la Serviciul Criminalistic al IPJ Sibiu, precum si cu membri ai Comisiei de Investigatie Tehnica din cadrul Statului Major al Fortelor Aeriene.
Epava elicopterului a fost ridicata in 22 noiembrie, aceasta fiind dusa la o o unitate militara din Campia Turzii. Cercetarea la fata locului s-a incheiat in aceeasi zi, dupa ce a fost facuta o verificare amanuntita a zonei.
De asemenea, au fost efectuate autopsiile medico-legale si, in urma expertizei genetice judiciare - fiind prelevate probe ADN atat de la rudele de gradul I ale militarilor decedati, cat si de la acestia -, a fost stabilita identitatea persoanelor decedate, a precizat Parchetul instantei supreme.
Totodata, au fost identificati sapte martori care au fost audiati de catre procurorii militari.
Elicopterul militar care s-a prabusit vineri, in jurul orei 10.50, intr-o zona impadurita, in apropiere de Stejaris, aflata intre localitatile Laslea, Malancrav si Iacobeni din judetul Sibiu, apartinea Bazei Aeriene 71 Campia Turzii.
Opt militari din aparatul de zbor au murit, iar alti doi au fost raniti, fiind preluati de un elicopter SMURD si dusi initial la UPU a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures, de unde au fost transferati la Spitalul de Arsi din Bucuresti.
Trupurile militarilor morti in accidentul aviatic au fost duse, vineri seara, la Laboratorul de Medicina Legala (LML) Sibiu, pentru a fi facute autopsiile.
Duminica, la Academia Fortelor Terestre din Sibiu a avut loc o ceremonie religioasa in memoria celor opt militari morti, iar apoi trei sicrie au fost transportate cu camioane militare spre Slatina, Pitesti si Alba Iulia, iar celelalte cinci cu un avion militar, la Baza Aeriana 71 Campia Turzii, unde a avut loc o alta ceremonie religioasa. Ulterior, trupurile neinsufletite au fost predate familiilor pentru inmormantare.