Tragedie in Sibiu. Anchetatorii au cautat probe pentru a afla de ce s-a prabusit elicopterul. Care e principala ipoteza a lor

×
Codul embed a fost copiat

Armata Romana a pierdut 8 militari curajosi si bine pregatiti, iar acum anchetatorii trebuie sa lamureasca circumstantele in care s-a produs tragicul accident de elicopter.

Ivirea zorilor a dezvaluit epava elicopterului IAR 330 Puma, pe dealul Stejarisu, unde s-a petrecut accidentul. Din aparatul de zbor militar de mare capacitate au mai ramas numai bucati de metal, imprastiate pe o raza de sute de metri. Procurori militari, politisti criminalisti si experti ai aviatiei romane au sosit la primele ore ale diminetii pentru ancheta. Militarii detasati aici au facut focul sa se incalzeasca si au ridicat o tabara in care au lucrat in ture.

Toata noaptea, pe un frig cumplit, jandarmii si politistii militari au pazit epava elicopterului. Iar odata cu venirea zorilor, au inceput cautarile. Pas la pas, tot dealul unde s-a prabusit IAR-ul 330 a fost periat in cautare de probe sau de ramasite care ar putea sa-i conduca pe anchetatori la o concluzie cat mai apropiata de adevar.

Elicopterul IAR 330 Puma, cu cei zece militari la bord, a decolat in jurul orei 10, de la baza aeriana din Campia Turzii. A parcurs 108 kilometri, iar in localitatea Cris mai multi martori au observat ca elicopterul are probleme. 20 de minute mai tarziu, la ora 10.40, unul dintre militari suna la 112. Aparatul s-a prabusit in apropiere de satul Stejarisu, la mica distanta de poligonul Cincu din judetul Brasov, unde ar fi trebuit sa ajunga pentru un exercitiu militar.

Camioanele militare vor aduce de sus, din muntele din judetul Sibiu, rotoarele, fuzelajul si cele 2 motoare ale elicopterului. Cele 2 cutii negre au fost trimise deja la Bucuresti pentru a fi decodate.

Citește și
deschidere
Faceau parte din elita Armatei Romane, erau tineri si aveau familii care ii asteptau acasa. Portretele celor 8 militari morti
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Procurorii au ridicat probe de kerosen si uleiuri hidraulice, insa merg pe ipoteza ca elicopterul s-a lovit de copaci, sus pe munte, dupa care s-a prabusit, iar la impactul cu solul s-a produs incendiul. 

DESFASURAREA EVENIMENTELOR LIVETEXT:

UPDATE 18:30 Epava elicopterului prabusit in zona Stejaris a fost ridicata si dusa la Campia Turzii

Localnicii din satul Stejaris, judeţul Sibiu, au declarat, sambata, corespondentului MEDIAFAX, ca epava elicopterului prabusit vineri dimineata a fost ridicata.

"Noi nu am avut voie acolo. De ieri (vineri - n.r), de cand au luat ranitii, nu au mai lasat localnicii sa urce. A fost plin de Politie, Armata si jandarmi. Stim ca azi (n.r. - sambata) au luat epava si au dus-o cu un camion militar la Campia Turzii”, a declarat o localnica.

Fiind vorba despre o ancheta militara, nimeni nu a confirmat oficial informatia, dar fortele de ordine s-au retras din zona si au ridicat protectia perimetrului.

"La fata locului au ramas de ieri (vineri - n.r) circa 30 de jandarmi de la Gruparea Mobila de Jandarmi din Targu Mures. Sambata, in jurul orei 16.30, acestia au ridicat protectia perimetrala si s-au intors la Targu Mures”, a declarat Alexandru Costea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Sibiu.

UPDATE 16:15 Procuror: Cateva cadavre, greu de identificat dupa accidentul aviatic. Am dispus analize ADN

Procurorul sef al Parchetului Militar Cluj, Viorel Siserman, a declarat, sambata, corespondentului MEDIAFAX ca epava elicopterului ar putea fi transportata pentru cercetari suplimentare la Campia Turzii.

"Cateva cadavre sunt greu de identificat din cauza arsurilor si am dispus efectuarea de analize ADN in acest sens. Se vor lua probe ADN de la rude pentru identificare. Ancheta merge inainte, am avut noroc de vreme buna astfel incat s-au efectuat cercetari ale epavei elicopterului la locul accidentului. Pentru investigatii suplimentare, probabil, vom transporta epava la Campia Turzii, iar cei de acolo vor decide daca e cazul sa o duca la Bucuresti", a spus Siserman.

Potrivit acestuia, interesul tuturor este ca lucrurile "sa mearga cat mai repede" pentru ca trupurile neinsufletite sa poata fi redate familiilor pentru inmormantare.

Fratele lui Rares Moldovan, unul dintre militarii morti in accident, a declarat, sambata, la Sibiu, ca mamei sale i s-a spus despre prelevarea de probe ADN.

"Mama s-a dus sa identifice cadavrul si sa-i ia probe ADN. Au spus ca iau probe la toata lumea ca sa fie siguri", a spus el.

UPDATE 13:30 Unul dintre cei doi supravietuitori din elicopterul militar prabusit vineri in judetul Sibiu, care are arsuri profunde si este in stare mai grava decat celalalt, va fi supus, luni, unui transplant de piele, potrivit reprezentantilor Spitalului de Arsi din Capitala.

"Interventia este necesara in zonele unde pacientul are arsuri profunde. Acum i se face si o bronhoscopie. In legatura cu al doilea pacient, nu s-a stabilit daca va fi operat din nou. Ambii pacienti, care au arsuri pe 40 la suta din suprafata corpului, sunt in stare stabila si raman sub supraveghere medicala. Prognosticul este rezervat, in special la pacientul cu arsuri profunde", a precizat purtatorul de cuvant al unitatii sanitare, dr. Adrian Stanculea.

Militarul caruia i se va face, luni, transplant de piele este capitan-comandorul Corneliu-Gabriel Titiana, in varsta de 47 de ani. Celalalt supravietuitor internat la Spitalul de Arsi este maistrul militar cls. I Valentin Bora, in varsta de 41 de ani.

UPDATE 12:00 Ministrul Apararii, Mircea Dusa, s-a intalnit, sambata dimineata, la Academia Fortelor Terestre din Sibiu, cu cele doua persoane care au ajuns primele la locul accidentului aviatic din Stejaris, inainte oficialul stand de vorba cu rudele celor opt militari care si-au pierdut viata in accident.

La finalul intalnirii, ministrul a precizat ca a dorit sa se intalneasca cu rudele pentu a le tranmsite condoleante, iar celor doi tineri care au ajuns primii la locul accidentului sa le multumeasca pentru ca i-au ajutat pe cei doi militari supravietuitori, transmite corespondentul Mediafax.

"M-am intalnit cu membrii familiilor pentru a le transmite condoleante. Maine, in jurul orei 14.00, dupa ce vor fi indeplinite toate formalitatile, vom organiza un ceremoial militar religios (n.r. - la Academia Fortelor Terestre), dupa care vor pleca sicriele cu mijloace de transport spre Arges, Alba si Campia Turzii cu un C 130, iar familiile vor stabili cand vor avea loc inmormamtarile", a declarat Dusa.

Ministrul Apararii a spus ca a vrut sa le multumeasca celor doi tineri care au ajuns primii la locul accidentului aviatic.

"De asemenea, i-am invitat pe cei doi baieti care au fost primii la fata locului si am dorit sa le multumesc pentru spiritul lor umanitar si pentru faptul ca au intervenit cu curaj si i-au salvat cei doi militari. Le-am multumit si le-am dat o amintire", a spus Dusa.

Intrebat in ce stadiu este ancheta, Mircea Dusa a raspuns: "Nu facem declaratii de presa, este un moment foarte dificil si n-am vrut decat sa ma intlanesc cu familiile si cu cei doi tineri".

Cei doi tineri salvatori tineau in mana cate o cutie neagra in care erau binocluri. Intrebat cum a fost la fata locului si ce a vazut acolo, unul dintre cei doi tineri a raspuns: "Era mult fum si nu vedeai nimic".

Cei doi au fost luati apoi din fata jurnalistilor si urcati intr-o masina cu care au plecat de la Academia Fortelor Terestre.

Trupurile celor opt militari care si-au pierdut viata in accidentul aviatic din localitatea Stejaris, judetul Sibiu, au fost aduse, vineri, in jurul orei 20.30, la Laboratorul de Medicina Legala (LML) Sibiu, transmite corespondentul Mediafax.

Cel mai probabil, in cursul zilei de sambata, familiile militarilor morti vor ajunge la Sibiu pentru a lua trupurile neinsufletite.

___________________________

Cei doi supravietuitori din elicopterul prabusit vineri in judetul Sibiu au fost operati vineri noaptea la Spitalul de Arsi din Capitala, insa sirul interventiilor va continua in zilele urmatoare, prognosticul in ambele cazuri fiind rezervat.

Cei doi supravietuitori ai accidentului aviatic sunt capitan-comandorul Corneliu-Gabriel Titiana, in varsta de 47 de ani, si maistrul militar cls. I Valentin Bora, in varsta de 41 de ani, dupa cum a anuntat MApN. Ei au fost adusi in Bucuresti avand arsuri si fracturi.

Corneliu-Gabriel Titiana a fost adus primul, intubat. "Avea traumatism facial si arsura grad II B3 in special in zona toracica si abdominala si mai putin la membrele inferioare. A fost dus direct in sala, fiind operata fractura de piramida nazala. Totodata, a fost realizata toaleta leziunilor provocate de arsura si a fost realizata o incizie de decompresiune. Toata interventia a durat mai bine de doua ore", a precizat directorul medical al Spitalului de Arsi, dr. Cristian Nitescu.

Citeste si: Faceau parte din elita Armatei Romane, erau tineri si aveau familii care ii asteptau acasa. Portretele celor 8 militari morti

Comandorul va mai fi operat, intrucat la investigatii a fost descoperit un corp strain intr-un plaman, care ii ingreuneaza respiratia. El este, in continuare intubat, a mai spus medicul. Si Valentin Bora a fost operat sambata noaptea.

"Avea arsuri mai superficial grad III, cam 5-7 la suta, restul fiind arsuri intermediare. A venit cu o fractura la antebrat, treimea inferioara. A fost operata fractura si apoi am facut toaleta leziunilor provocate de arsuri", a precizat dr. Nitescu.

Luni va fi facuta o noua evaluare a pacientilor si vor continua operatiile ce vizeaza arsurile. In acest moment, pentru ambii militari, prognosticul este rezervat.

Elicopterul militar care s-a prabusit vineri, in jurul orei 10.50, intr-o zona impadurita aflata intre localitatile Laslea, Malancrav si Iacobeni din judetul Sibiu, apartinea Bazei Aeriene 71 Campia Turzii.

Opt militari din aparatul de zbor au murit, iar cei doi supravietuitori au preluati de un elicopter SMURD si dusi initial la un spital din Targu Mures.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
ANIMATIE GRAFICA. Cea mai mare tragedie care a lovit Armata Romana pe timp de pace. 8 morti, dupa prabusirea unui elicopter
ANIMATIE GRAFICA. Cea mai mare tragedie care a lovit Armata Romana pe timp de pace. 8 morti, dupa prabusirea unui elicopter

Un elicopter militar YAR 330-Puma s-a prabusit si a luat foc la contactul cu solul, spun martorii. Opt oameni au murit, arsi de vii, in explozia care a urmat.

Faceau parte din elita Armatei Romane, erau tineri si aveau familii care ii asteptau acasa. Portretele celor 8 militari morti
Faceau parte din elita Armatei Romane, erau tineri si aveau familii care ii asteptau acasa. Portretele celor 8 militari morti

Opt militari au sfarsit crunt in accidentul aviatic. Salvatorii erau pregatiti sa intervina pe vreme de razboi si se indreptau cu elicopterul catre un exercitiu militar.

Elicopterele IAR-330 Puma, construite acum aproape jumatate de secol. Istoricul accidentelor in care au fost implicate
Elicopterele IAR-330 Puma, construite acum aproape jumatate de secol. Istoricul accidentelor in care au fost implicate

Realizate in anii 60 dupa un model francez, elicopterele IAR-330 Puma a fost modernizate in ultimii ani - insa au si inregistrat o serie de accidente tragice.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.