Reuniune fără precedent în România pentru a evita pe viitor un nou caz ”Sorina”


Ultimul update: Joi 27 Iunie 2019 20:25
Data publicarii: Joi 27 Iunie 2019 18:43
Categorie: Stiri actuale

Pentru prima dată în România, mai mulţi judecători, procurori şi psihologi de la Protecţia Copilului s-au întâlnit pentru a găsi soluţii ca un caz cum este cel al Sorinei să nu se mai repete.

Magistraţii vor să găsească modele de bună practică, astfel încât, în tot tăvălugul judecătoresc, copiii să nu sufere mai mult, decât o fac oricum. La întâlnire, au participat şi experţi din Marea Britanie şi Germania, care au catalogat imaginile percheziţiei de la Baia de Aramă, ca fiind "de nepermis".

Nick Woodall şi Jorge Guerra González lucrează îndeaproape cu acei copii din Marea Britanie şi Germania, care ajung în instante pentru diverse procese, divorţul părinţilor sau adopţie. Aceştia au vizionat astăzi imaginile de la preluarea Sorinei.

Lector universitar dr. Jorge Guerra González, Avocatul Copilului Germania: "Aş spune că orice mod de a forţa copilul nu ar trebui să fie permis. Ar trebuie să fie analizat cu mare grijă cazul. Nu sună deloc bine."

Experţii spun că într-un asemenea caz, copilul trebuie să fie pregătit temeinic din punct de vedere emoţional cu mult înainte de a fi mutat dintr-o familie în alta.

Nick Woodall, mediator terapeutic în Marea Britanie: "Explică-i copilului ce se întâmplă, de ce se întâmplă, lasă-i senzaţia că sunt adulţi în lumea aceasta care au grijă de el. Este datoria adulţilor să-l ajute pe copil să facă aceste schimbări."

Tocmai pentru a-i ajuta pe cei mici prinşi în astfel de cazuri. preşedintă Tribunalului Bucureşti a chemat la dezbateri judecători, procurori şi specialişti de la protecţia copilului. Împreună vor să să schimbe legislaţia învechită şi să ceară de exemplu că un psiholog să participe la audierile celor mici.

Judecător Laura Radu, Președintele Tribunalului București: "Poate nu întotdeauna judecătorul are cea mai bună experienţa în materie de psihologie, pentru nu ştie unde să intervină, ce să întrebe copilul, cum să îl întrebe ca să obţină un răspuns real. de aceea este nevoie de aceste schimbări legislative"

Un judecător din Israel ne dezvăluie secretul lui de a audia copiii.

Philip Markus, judecător în Israel: "Îi întreb dacă au animale de companie. Dacă au o pisică, le povestesc de pisica mea. Dacă au un peşte, vorbim despre peştele lor."

Până să intre în sala de judecată şi într-un proces, copiii şi părinţii ar trebui să participe la cel puţin cinci şedinţe de consiliere psihologică. Aceasta este propunerea judecătorilor, care vor ca în faţa lor copiii să ajungă pragatiti emoţional pentru sistemul judecătoresc, care poate părea neprietenos şi rigid.

Experţii vor să propună ca minorii să poată să facă terapie şi la psihologi particulari, nu numai la cei de la Direcţiile de Asistenţă Socială. Dezbaterile magistraţilor continuă şi mâine. La final participanţii intenţionează să redacteze un manual de bună practică pentru judecători şi procurori.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Familia adoptivă a Sorinei vrea despăgubiri dacă fetița nu va fi lăsată să plece din țară
Familia adoptivă a Sorinei vrea despăgubiri dacă fetița nu va fi lăsată să plece din țară
VIDEO PROTVPLUS.RO
Laura Codruta Kovesi
Financial Times: Franța o va susține pe Kovesi pentru funcția de procuror-șef european
În loc să evite pagubele, ar fi provocat un masacru. Zeci de cuiburi de prigorii, astupate
Cazul incredibil al Centurii Capitalei. De ce pe 2 benzi se parchează în loc să se circule
Vedetă pe Instagram, dată în judecată de o companie aeriană pentru o poză
Decizia în cazul preotului care ar fi convins o minoră să se filmeze în ipostaze indecente
Bărbat din Bistrița-Năsăud, electrocutat în timp ce manevra un aparat de spălat
frauda, sistem informatic
Percheziții, după ce ProTV a semnalat existența unui grup care a înșelat zeci de primari
Un preot ar fi convins o minoră să se filmeze goală, apoi a distribuit imaginile online
Urșii intră noapte de noapte în casele mureșenilor și fac prăpăd. Mulți s-au mutat la oraș
20 de turiști s-au prăbușit cu tot cu scara pensiunii. Ce făceau în momentul incidentului
Bărbat jefuit de un prieten, în plină stradă, după ce a aflat ce avere avea în buzunar
Opt oameni au căzut de la 3 metri, după ce scara unei pensiuni din Brașov s-a rupt