Scumpirea galopantă a materialelor de construcții a dus la scumpirea locuințelor. Care e diferența față de anul trecut
Se scumpesc apartamentele noi, printre altele, şi pentru că preţurile materialelor de construcţii au explodat în ultimul an.
Cimentul sau termoizolaţiile costă cu peste 30% mai mult. La rândul lor, constructorii avertizează, ca un preţ menţinut jos în mod forţat ar putea însemna o lucrare de proastă calitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe acest şantier din Braşov se lucrează de zor. Preţul finit pe metrul pătrat de construcţie ajunge acum la 1265 euro. Cu 115 euro în plus faţă de media anului trecut.
Asta înseamnă o scumpire de 6.300 de euro pentru un apartament de 55 de metri pătraţi, cu două camere. Dezvoltatorii imobiliari cauta soluţii pentru a-i convinge pe clienţi să înghită această pastilă amară.
Cristina Țîrea, director vânzări proiect imobiliar: „Am avut o creştere între 9 şi 10 la sută al preţului pe metrul pătrat al apartamentelor pe care le vindem. Am venit cu un design nou la proiectul pe care îl vindem acum, astfel încât clientul să primească un plus beneficiu pentru preţul plătit, care e mai mare, nu din cauza noastră, ci din cauza creşterilor pe piaţă."
Daniel Crainic - director de marketing portal de imobiliare:
„Prețul materialelor de construcţii în ultimii ani au înregistrat creşteri mari. De asemenea, costul cu forţa de muncă a însemnat o creştere mare şi având în vedere creşterea interesului consumatorilor faţă de acest segment, şi preţul terenurilor a crescut în marile oraşe, cu 10, 12, 15%. Sunt proiecte unde preţurile au crescut şi cu 40%"
Importurile sunt de vină
S-a ajuns aici pentru că materia primă este mai scumpă.
Adriana Iftenie, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii:
„Este vorba de creşteri de preţuri la marea majoritate a materialelor de construcţii de bază. Când vorbim despre creşteri de preţuri la oţel beton, ciment, produsele din plastic, e foarte grav. De la 30 la sută în sus, până la peste la 100%."
Mare parte din materia primă vine din străinătate, aşa că industria românească nu poate influenţa în vreun fel situaţia. E şi cazul banalului polistiren pentru izolaţii.
Roxana Ghioca, director general, firmă producătoare de polistiren:
„Putem să spunem că avem o creştere de 100%, comparând septembrie 2020 - aprilie 2021. Mare parte din aceste costuri vor fi transferate către clienţi."
Cei care vor ieftin îşi asumă riscuri. Constructorul îi poate păcăli alegând lucruri de proastă calitate şi cu viaţă scurtă.
Mârzea Emil Mihai, inginer construcții: „Asta doar dacă vrei să scazi calitatea produsului, de obicei dacă e mai ieftin nu e chiar atât de bun"
Reprezentanţii patronatelor din construcţii mai spun că aşa creşteri ale preţurilor nu au mai fost în ultimii zece ani. Şi avertizează că unele şantiere ar putea îngheţa. Iar pentru lucrările publice scoase la licitaţie nu se va găsi executant, dacă valoarea proiectului a fost calculată după vechile tarife.