Școlile de meserii, o alternativă pentru cei aproape 40 de mii de elevi care au luat sub 5 la Evaluarea Națională
Pierduți de colegii de generație, la sfârșitul gimnaziului, aproape 40 de mii de elevi care au luat sub 5 la evaluarea națională se pot înscrie la o școală de meserii.
Sunt locuri destule anunță Ministerul Educației dacă vor să învețe o profesie.
Însă multe unități școlare nu sunt pregătite cu o bază materială modernă și profesori buni care să îi ghideze în carieră.
Un puști îndrăgostit de motociclete e nevoit să-și transforme pasiunea în meserie.
Alexandru Radu: ”E o meserie mai practică, îmi place, mă ajută... rămân așa”.
Părinții nu l-au putut ajuta să recupereze materia. Familia lui trăiește din banii câștigați din zidărie, de tatăl lui.
Mihai Radu, Tatăl: ”Să învețe să facă ceva să ajungă ceva de el. Să învețe o meserie să po să facă treaba”.
Niciunul dintre colegii lui Alex n-a luat măcar 5. Orele remediale au fost timp pierdut. Aceasta directoare spune că e vina părinților.
Tuta Năvârgeac, Directoare: ”Toate lecțiile, exercițiile se trimitea la părinți și în afară de un ”mulțumesc” care zicea un părinte... nu, n-am avut feedback! Acești copiii sunt cei mai slabi copii pe care i-am avut eu de când sunt”.
Copiii învață după culegeri publicate acum 4 decenii. Biblioteca are volume cârpite cu coperți de caiet de copii.
Singurul elev de la țară care a luat 10 curat e o fetiță din comună Iepurești de Giurgiu. După media notelor la evaluare, școala ei este pe locul al patrulea din 90, câte sunt în județ. Pentru că mediul dictează uneori șansele de succes ale copiilor, doi colegi ai ei au luat totuși sub 5.
Mădălina- Florentina Bălan, directorul școlii Iepurești: ”Avem copii care merg la licee apropiate de comună noastră, dar și copii care vor să se îndrepte spre București, la școli profesionale”.
Cu cât ne îndepărtăm de oraș, cu atât baza materială și interesul scad. În comuna Hotarele sunt pregătiți lucrători comerciali. Sărăcia mijloacelor de studiu le îngustează cursanților șansele la aptitudini sporite. Iată o sală de practică!
Iar la Prundu sunt 30 de locuri la profilul agricultor.
Mihaela Năbar, reprezentant World Vision: ”În școlile respective sunt de foarte multe ori infrastructură și bază materială învechită, iar profesorii nu sunt pregătiți întotdeauna să facă față acestor copii care vin cu lipsuri educaționale„.
Altfel spus, lăsăm în seama firmelor care încheie cu școala contracte în sistemul dual să lumineze copiilor calea către o slujbă decentă. Asta deși, după 9 ani de școală, unii copii au știut la examen de 1,05.
La polul opus sunt liceele bune din orașele mari. Numărul notelor peste 9,50 a scăzut de 3 ori faţă de anul trecut, așadar ultima medie de admitere va fi și ea mai mică.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: meserii, liceu, elevi, scoli, inscriere,
Dată publicare:
04-07-2024 19:26