Propunere oficială: școlile să rămână deschise, indiferent de rata de infectare din oraș

×
Codul embed a fost copiat

Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României vrea ca școlile să rămână deschise, chiar dacă rata de infectare a depășit 6 la mia de locuitori.

În schimb, se vor amplifica testările din școli, prin folosirea testelor de salivă.

Această propunere trebuie să fie adoptată printr-o Hotărâre CNSU, apoi validată prin Hotărâre de Guvern.

“Cu toții ne dorim să venim în fiecare zi la școală, să fim sănătoși, să putem face să orele de aici”, a declarat o profesoară.

“Când povestea doamna de online, îmi venea un pic să plâng și acum îmi vine să plâng, nu știu de ce…Nu mi-a plăcut în online și îmi place mai mult la școală”, a spus o elevă.

Citește și
Vaccinare
20.000 de români au primit deja doza a treia de vaccin anti-Covid. „N-a fost o decizie grea de luat”
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

În ziua în care în Capitală rata de infectare a trecut de 6 cazuri la mia de locuitori, autoritățile anunță că vor să schimbe strategia și să lase școlile deschise.

Într-o declarație de presă scrisă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că școlile vor fi decuplate de rată de infectare. Practic, epidemiologii de la ministerul Educației spun că instituțiile de învățământ pot funcționa indiferent de rata de incidența. Cursurile ar putea fi suspendate doar în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă și de școală.

Acest scenariu vine la pachet cu introducerea testelor non-invazive pe baza de salivă, care în alte țări se folosesc în școli încă de anul trecut. La noi urmează să fie aprobate abia acum de Agenția Națională a Medicamentului.

Florin Cîțu, premierul României: “Vrem să menținem prezența fizică în școli, urmează o decizie la CNSU”.

La rândul lor, federațiile de părinți cer introducerea unor teste săptămânale pentru toții elevii și angajații din învățământ, iar cei care refuză să le facă să asiste la cursuri doar online.

Din păcate tot mai mulți copii ajung să se infecteze, iar clasele în care sunt depistate aceste cazuri rămân automat acasă.

“Astăzi am învățat A mare de tipar și A mic de tipar și l-am lipit pe aricel”, spune un copil care face școală online.

Daniela Voinea, director școală: “De luni până astăzi: la clasa a VI-a pe care o am în online, cu care am plecat în suspendare din cauza unui singur elev, iar astăzi este doar miercuri și deja mai am încă 5 copilași”.

la începutul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția școlilor un chestionar pe care părinții trebuie să-l completeze privind intenția de vaccinare, Din păcate, la nivelul unităților de învățământ majoritatea părinților nu sunt de accord cu acest lcuru și refuză să își imunizeze copiii.'

“Clasa a VII-a din 17 elevi, 16 nu vor, un elev este vaccinat”, a spus un director.

Totuși, spun medicii riscul să ia boală de la școală este relativ mic. În ultima săptămâna, în jur de 1.700 de elevi s-au vaccinat zilnic. Cei mai mulți au peste 16 ani.

Comunicatul oficial al ministrului Educației:

”Referitor la scenariile de funcționare a școlilor, astăzi, 29.09.2021, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a adoptat în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competențe medicale/epidemiologice):

1. Decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli.

2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening”, se arată într-un comunicat al ministrului Educației.

Potrivit acestuia, ”după această primă etapă urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern și abilitarea miniștrilor educației și sănătății în vederea modificării ordinului comun în concordanță cu hotărârile adoptate. Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 oct., în vederea stabilirii modului de funcționare al școlilor începând cu ziua de luni, 4 oct. 2021”

Doar 33 % dintre români s-au vaccinat, față de media europeană de 80%

 

România a raportat, într-o singură zi, de 2,65 ori mai multe decese provocate de COVID-19 decât media europeană și de peste 6 ori mai multe decât media în lume. Cifrele sunt similare și în ceea ce privește numărul de noi îmbolnăviri cu coronavirus.

Cu o acoperire vaccinală de 33 %, România stă prost față de 78,8%, cât e media Uniunii Europene, adică 80 % din adulți și-au făcut cel puțin o doză de vaccin.

Rata de îmbolnăvire a atins la Timișoara marți 7,65. Miercuri se întrunește Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care va decide noile măsuri. Cel mai probabil, restricțiile de weekend se extind la întreaga săptămână.

Adică magazinele se vor închide la ora 18. Circulația persoanelor va fi interzisă între orele 20 și 5 dimineața, fără un motiv întemeiat. Cei vaccinati pot ieși din casă dacă au certificatul verde.

Restaurantele, terasele i sălile de sport s-ar putea închide. Măsurile ar urma să intre în vigoare de la miezul nopții.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Scandal la vaccinare în Craiova. Oamenii s-au certat la coadă, pe programări
Scandal la vaccinare în Craiova. Oamenii s-au certat la coadă, pe programări

Momente tensionate în faţa unui centru de vaccinare din Craiova, unde, încă de dimineaţă, s-a format o coadă de zeci de persoane.

20.000 de români au primit deja doza a treia de vaccin anti-Covid. „N-a fost o decizie grea de luat”
20.000 de români au primit deja doza a treia de vaccin anti-Covid. „N-a fost o decizie grea de luat”

Autoritățile au început imunizarea cu doza a treia de vaccin anti-Covid. Marți dimineață erau programați 12.000 de oameni, însă în centrele din toată țara poate veni, fără programare, oricine are șase luni de la rapel.

GRAFIC. Valul 4 a lovit în plin România. Avem cele mai multe infectări și decese din UE și suntem codași la vaccinare
GRAFIC. Valul 4 a lovit în plin România. Avem cele mai multe infectări și decese din UE și suntem codași la vaccinare

28 septembrie este cea mai neagră zi a pandemiei din România. Am înregistrat cel mai mare număr de noi îmbolnăviri în doar 24 de ore: peste 11.000. Sunt 208 decese şi peste 300 de copii internaţi. Capitala este fruntaşă, cu aproape 2.000 de infectări.

Recomandări
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a abordat, în cadrul întrevederii avute la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, şi subiectul candidaturii sale la şefia Alianţei Nord-Atlantice.