GRAFIC. Valul 4 a lovit în plin România. Avem cele mai multe infectări și decese din UE și suntem codași la vaccinare

×
Codul embed a fost copiat

28 septembrie este cea mai neagră zi a pandemiei din România. Am înregistrat cel mai mare număr de noi îmbolnăviri în doar 24 de ore: peste 11.000. Sunt 208 decese şi peste 300 de copii internaţi. Capitala este fruntaşă, cu aproape 2.000 de infectări.

În spitale, sălile de primiri-urgențe au fost pline de bolnavi. Unii au stat cu orele pe holuri ca să primească un loc în salon. Datele arată ca în ultimele 24 de ore, 11.049 de pacienţi s-au infectat cu SAR-COV2, cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul pandemiei.

La numărul de urgenţă 112 oamenii cer disperaţi ajutor pentru că sunt în stare gravă ori solicită să fie tastaţi acasă.

În acest moment, numai în Bucureşti, 2.000 de cazuri sunt pe lista de aşteptare la serviciul de ambulanţă, aşteptând medicii să îi testeze acasă. Cererea este atât de mare încât timpul de aşteptare este de 72 de ore.

Cererile pentru testare acasă au crescut de aproape 700% de la începutul lunii. Tocmai de aceea, la 112 a fost creată o linie separată pentru testare. În acelaşi timp şi numărul celor care cer ajutor în stare gravă, tot ambulanței, este uriaş. Oamenii sunt preluaţi în cele mai multe cazuri după ce au stat şi s-au tratat singuri în casă, iar simptomele s-au agravat.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Şi secţiile de ATI sunt la fel de pline ca la începutul pandemiei, iar tot mai mulţi pacienţi ajung în stare gravă şi în ultimul moment.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: „Din 16 persoane pozitive care au venit, patru erau vaccinate. Cei patru aveau forme uşoare, ceilalţi 12 aveau nevoie de îngrijiri suplimentare. Este important să reţinem că avem o variantă Delta care se transmite extrem de rapid şi riscul de contaminare este crecut.”

Două spitale din Bucureşti, Malaxa și Sf. Ioan, vor deveni în această săptămână spitale exclusiv pentru pacienţii COVID. La alte unităţi sanitare, va fi mărit numărul de paturi pentru pacienţii COVID, inclusiv prin montarea de unităţi mobile ATI.

Attila Cseke, ministrul interimar al Sănătății: „Deci în această săptămână, pe Bucureşti, vom creşte numărul de paturi ATI la aceste două spitale cu 34 de paturi numai pe ATI, la oxigen mai multe."

Între timp, cei care nu s-au vaccinat, formează cozi în centrele de testare.

Cele peste 11.000 de cazuri sunt dovada rapidităţii cu care am ajuns la acest record. Iată cât de fulgerător a evoluat situaţia în această lună: la început au fost 1.443 de îmbolnăviri, apoi numărul a crescut constant, după cum se vede pe grafic. Şi am ajuns în a cincea săptămână de creştere, la peste 11.000.

 

Am depăşit recordul de până acum, care era de 10.269 de îmbolnăviri atins pe 18 noiembrie 2020. Diferenţa este că atunci creşterea a fost mai lentă.

Acum însă, pe lângă aceste cazuri noi, sunt şi foarte mulţi pacienţii care au nevoie de terapie intensivă: 1.267, foarte aproape de vârful de 1.531 din primăvară. Doar că acum scenariul este diferit şi se vede foarte clar în acest grafic. Iată cât de brusc au evoluat internările la ATI, acum şi cum au fost temporizate acestea pe aproape două luni în primăvară.

 

Iar partea cea mai neagră a acestei poveşti este că din păcate pierdem sute de vieţi care ar fi putut fi salvate. Am ajuns la 208 decese şi suntem la un pas de recordul înregistrat până acum: 237 pe 20 aprilie. Medicii spun că unii pacienţi puteau fi salvaţi dacă erau vaccinaţi, pentru că vaccinul este singura şansă să ieşim din pandemie.

Faptul că suntem codaşi la vaccinare în Uniunea Europeană, ne-a făcut fruntaşi la boală. Avem cele mai multe cazuri de noi infectări şi decese dintre toate ţările Uniunii Europene. Iar numărul lor va creşte, prevăd specialiştii.

 

Şi ca să vedeţi ce înseamnă vaccinarea, priviţi către acest grafic. Ţările care au fost lovite grav de pandemie când nu aveam vaccin dar care acum au peste 70% din populaţie imunizată, înregistrează scăderi abrupte ale noilor îmbolnăviri şi sunt pe cale să rupă lanţul transmiterii acestui virus în vreme ce la noi tendinţa este crescătoare.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
ANPC a oprit temporar de la vânzare 1800 de produse alimentare. Ce nereguli au descoperit comisarii
ANPC a oprit temporar de la vânzare 1800 de produse alimentare. Ce nereguli au descoperit comisarii

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au oprit temporar de la vânzare 1800 de produse alimentare din import care nu aveau traduse în limba română elementele de identificare pe etichetele de produs.

Angajații ANAF vor încasa prime cât 3 salarii pentru
Angajații ANAF vor încasa prime cât 3 salarii pentru "performanțe excepționale" din controale și executări

Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază (calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima), potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro.

Încăierare în curtea unei școli din Dolj. Cinci elevi s-au bătut în urma unui conflict spontan. Poliția a deschis o anchetă
Încăierare în curtea unei școli din Dolj. Cinci elevi s-au bătut în urma unui conflict spontan. Poliția a deschis o anchetă

Cinci elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani s-au bătut în curtea unei şcoli din judeţul Dolj, în urma unui conflict spontan.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.