GRAFIC. Valul 4 a lovit în plin România. Avem cele mai multe infectări și decese din UE și suntem codași la vaccinare

×
Codul embed a fost copiat

28 septembrie este cea mai neagră zi a pandemiei din România. Am înregistrat cel mai mare număr de noi îmbolnăviri în doar 24 de ore: peste 11.000. Sunt 208 decese şi peste 300 de copii internaţi. Capitala este fruntaşă, cu aproape 2.000 de infectări.

În spitale, sălile de primiri-urgențe au fost pline de bolnavi. Unii au stat cu orele pe holuri ca să primească un loc în salon. Datele arată ca în ultimele 24 de ore, 11.049 de pacienţi s-au infectat cu SAR-COV2, cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul pandemiei.

La numărul de urgenţă 112 oamenii cer disperaţi ajutor pentru că sunt în stare gravă ori solicită să fie tastaţi acasă.

În acest moment, numai în Bucureşti, 2.000 de cazuri sunt pe lista de aşteptare la serviciul de ambulanţă, aşteptând medicii să îi testeze acasă. Cererea este atât de mare încât timpul de aşteptare este de 72 de ore.

Cererile pentru testare acasă au crescut de aproape 700% de la începutul lunii. Tocmai de aceea, la 112 a fost creată o linie separată pentru testare. În acelaşi timp şi numărul celor care cer ajutor în stare gravă, tot ambulanței, este uriaş. Oamenii sunt preluaţi în cele mai multe cazuri după ce au stat şi s-au tratat singuri în casă, iar simptomele s-au agravat.

Şi secţiile de ATI sunt la fel de pline ca la începutul pandemiei, iar tot mai mulţi pacienţi ajung în stare gravă şi în ultimul moment.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: „Din 16 persoane pozitive care au venit, patru erau vaccinate. Cei patru aveau forme uşoare, ceilalţi 12 aveau nevoie de îngrijiri suplimentare. Este important să reţinem că avem o variantă Delta care se transmite extrem de rapid şi riscul de contaminare este crecut.”

Două spitale din Bucureşti, Malaxa și Sf. Ioan, vor deveni în această săptămână spitale exclusiv pentru pacienţii COVID. La alte unităţi sanitare, va fi mărit numărul de paturi pentru pacienţii COVID, inclusiv prin montarea de unităţi mobile ATI.

Attila Cseke, ministrul interimar al Sănătății: „Deci în această săptămână, pe Bucureşti, vom creşte numărul de paturi ATI la aceste două spitale cu 34 de paturi numai pe ATI, la oxigen mai multe."

Între timp, cei care nu s-au vaccinat, formează cozi în centrele de testare.

Cele peste 11.000 de cazuri sunt dovada rapidităţii cu care am ajuns la acest record. Iată cât de fulgerător a evoluat situaţia în această lună: la început au fost 1.443 de îmbolnăviri, apoi numărul a crescut constant, după cum se vede pe grafic. Şi am ajuns în a cincea săptămână de creştere, la peste 11.000.

 

Am depăşit recordul de până acum, care era de 10.269 de îmbolnăviri atins pe 18 noiembrie 2020. Diferenţa este că atunci creşterea a fost mai lentă.

Acum însă, pe lângă aceste cazuri noi, sunt şi foarte mulţi pacienţii care au nevoie de terapie intensivă: 1.267, foarte aproape de vârful de 1.531 din primăvară. Doar că acum scenariul este diferit şi se vede foarte clar în acest grafic. Iată cât de brusc au evoluat internările la ATI, acum şi cum au fost temporizate acestea pe aproape două luni în primăvară.

 

Iar partea cea mai neagră a acestei poveşti este că din păcate pierdem sute de vieţi care ar fi putut fi salvate. Am ajuns la 208 decese şi suntem la un pas de recordul înregistrat până acum: 237 pe 20 aprilie. Medicii spun că unii pacienţi puteau fi salvaţi dacă erau vaccinaţi, pentru că vaccinul este singura şansă să ieşim din pandemie.

Faptul că suntem codaşi la vaccinare în Uniunea Europeană, ne-a făcut fruntaşi la boală. Avem cele mai multe cazuri de noi infectări şi decese dintre toate ţările Uniunii Europene. Iar numărul lor va creşte, prevăd specialiştii.

 

Şi ca să vedeţi ce înseamnă vaccinarea, priviţi către acest grafic. Ţările care au fost lovite grav de pandemie când nu aveam vaccin dar care acum au peste 70% din populaţie imunizată, înregistrează scăderi abrupte ale noilor îmbolnăviri şi sunt pe cale să rupă lanţul transmiterii acestui virus în vreme ce la noi tendinţa este crescătoare.

Citește și...
Profesor de geografie din Râmnicu-Vâlcea despre grecoaice: „groaznice, scunde, grase și cu păr pe picioare” | VIDEO
Profesor de geografie din Râmnicu-Vâlcea despre grecoaice: „groaznice, scunde, grase și cu păr pe picioare” | VIDEO

Un profesor de geografie de la un colegiu de top din Râmnicu Vâlcea a șocat prin declarațiile sale sexiste și xenofobe, făcute la ore. Profesorul Liviu Tudor a spus despre grecoaice că sunt „groaznice, scunde, grase și cu păr pe picioare”.

Un TIR a căzut de pe un viaduct, de la 50 de metri, în Mehedinți. Şoferul a decedat
Un TIR a căzut de pe un viaduct, de la 50 de metri, în Mehedinți. Şoferul a decedat

Un TIR care este înmatriculat în străinătate a căzut de la 50 de metri, în zona unui viaduct între Orşova şi Porţile de Fier I, în judeţul Mehedinţi.

România contestă ultimele facturi Astra Zeneca pentru vaccinul antiCOVID, iar Comisia Europeană este parte în acest proces
România contestă ultimele facturi Astra Zeneca pentru vaccinul antiCOVID, iar Comisia Europeană este parte în acest proces

Facturile emise de Astra Zeneca pentru vaccinul anti-Covid sunt contestate de România, cu ajutorul Comisiei Europene. Refuzul de plată se referă doar la un supliment de 148,2 milioane de euro, pe care Guvernul îl consideră total nejustificat.

Recomandări
NYT: Eforturile Vestului par să se apropie de limită. O zi de război în Ucraina costă cât 30 de zile de război în Afganistan
NYT: Eforturile Vestului par să se apropie de limită. O zi de război în Ucraina costă cât 30 de zile de război în Afganistan

În acest timp, atât Kievul cât și experții occidentali se asteaptă la atacuri aeriene masive ale rușilor în Ucraina, după ce ar fi fost observate avioane gata de luptă în diverse baze.

Blinken, mesaj tranșant: „România se poate baza pe America. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”
Blinken, mesaj tranșant: „România se poate baza pe America. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”

România se poate baza pe America și de acum înainte. Este mesajul tranșant transmis, marți, de șeful diplomației americane, secretarul de stat Antony Blinken.

„Singur acasă” revine la Pro TV. Când va fi difuzat anul acesta celebrul film
„Singur acasă” revine la Pro TV. Când va fi difuzat anul acesta celebrul film

Cum nu se poate decembrie fără „Singur acasă”, anul acesta, Pro TV va difuza cea mai îndrăgită comedie de Crăciun. Celebra ecranizare a revenit în grila Pro TV.