20.000 de români au primit deja doza a treia de vaccin anti-Covid. „N-a fost o decizie grea de luat”
Autoritățile au început imunizarea cu doza a treia de vaccin anti-Covid. Marți dimineață erau programați 12.000 de oameni, însă în centrele din toată țara poate veni, fără programare, oricine are șase luni de la rapel.
Responsabilii transmit că marți, 20.000 de oameni au primit doza a treia de ser anti-Covid și 19.700 prima.
Cei care au venit la centrele de vaccinare pentru a treia doză spun că au încredere în vaccin.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Facem doza trei ca să fim sănătoși să fim responsabili. Nici nu m-am gândit prea mult și n-a fost o decizie greu de luat”, a declarat o persoană vaccinată.
„Eu am fată care lucrează în cadru medical și îi e frică să nu mă îmbolnăvească. Și pentru fată am venit, nu pentru mine”, a transmis un alt vaccinat.
Doza a treia este recomandată vârstnicilor, persoanelor cu afecțiuni cronice și celor care lucrează în domenii esențiale. Dar pot veni toți cei care au împlinit șase luni de la rapel, spun medicii.
„Că vorbim de doză 1, că vorbim de doză 3, vaccinul este singura noastră speranță să oprim pandemia”, a declarat dr. Cătălin Apostolescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
„A fost cel mult o ciupitură de purice, ca la primele doze, altceva este important de zis: doza 3 e încă un pas spre normalitate”, a transmis Adrian Marinescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Matei Balș”.
În țările în care a fost administrată doza a treia, rezultatele sunt bune.
„Israel are cea mai mare experiență, unde sunt circa 3 milioane de doze vaccinate, practic 50% din populație a primit doza 3. Eficiența se restabilește la peste 95% față de infecție, deci față de a avea un test pozitiv și la peste 97% față de formele grave de boală. Riscul de infectare a scăzut de 11 ori, comparativ cu persoanele care au primit 2 doze și riscul de a face o formă severă a scăzut de aproximativ 20 de ori, comparativ cu cei care aveau 2 doze”, a declarat Valeriu Gheorghiță, președintele campaniei de vaccinare.
În același timp, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere un proiect de lege, asemănător cu cele din țările europene, care îi vizează pe angajații de la spitalele și laboratoarele de analize medicale, de stat și private, și pe angajații Inspectoratelor pentru situații de urgență. Toți trebuie să prezinte la lucru certificatul digital, care arată că sunt vaccinați, testați ori au trecut prin boală. Dacă nu se vaccinează, se vor testa pe banii lor. Altfel, pot fi concediați.
„Va fi suspendat contractul de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc și încetarea contractului de muncă. De asemenea, proiectul de lege prevede și sancțiuni care se aplică conducătorului unității sanitare în cazul în care nu respectă prevederile acestei legi”, a explicat Atilla Cseke, ministrul interimar al Sănătățîi.
Medicii le recomandă celor care au trecut prin boală să aștepte între 3 și șase luni pâna la a treia doză.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, vaccinare, a treia doza,
Dată publicare:
28-09-2021 19:24