Scoala 141 din Capitala, unde un tavan din beton s-a prabusit, a fost inchisa. De ce nu a raportat directoarea incidentul
Autoritatile au inchis scoala 141 din Capitala, acolo unde un tavan din beton s-a prabusit, iar 5 elevi au ramas blocati intr-o sala de clasa. Aceasta este singura masura luata de autoritati, dupa 24 de ore de la acest eveniment extrem de grav.
Directoarea institutiei nu a anuntat joi la 112 incidentul, si a incercat sa ascunda prezenta copiilor in cladire. Cu toate acestea, nici pana acum nu a fost audiata de politistii care nu au deschis un doar penal, pe motiv ca nu a murit si nu a fost ranit nimeni.
O fata in varsta de 10 ani, eleva la scoala gimnaziala 141 a ramas blocata alaturi de alti 4 elevi intr-o sala de clasa. Erau acolo in cadrul programului "scoala Altfel", cand tavanul de pe hol s-a prabusit.
Invatatoarea a scapat cu viata pentru ca nu a fost punctuala. Aceasta si sotul ei au reusit sa ii elibereze pe copii din clasa.
Nimeni din scoala nu a anuntat la 112 incidentul deosebit de grav. Mai mult, au negat ca in salile de clasa, dispuse pe holul cu tavanul prabusit, s-ar fi aflat vreun copil.
Politistii au deschis o investigatie insa nu li se pare ciudat ca un astfel de incident este ascuns din simplul motiv ca nu a murit nimeni. Macar ministrul Educatiei recunoaste cat de grava este situatia.
Pavel Nastase, ministrul Educatiei: "A cazut acum un tavan si ne-asteptam ca maine sa cada scoala cu totul. Asa este! Asta este starea, trebuie sa o recunoastem! Scolile din invatamantul preuniversitar sunt administrate, sunt finantare de primarii."
In cazul acestei scoli, parintii spun ca au facut numeroase sesizari la conducere, intrucat tavanul parea nesigur.
Nu este singura institutie de invatamant cu probleme. In curtea Liceului Kreţulescu de exemplu, elevii sunt avertizati sa circule cu atentie pe langa cladire pentru ca fatada sta sa cada.
Reprezentantii primariei sectorului 3 sustin ca Liceul Kretulescu functioneaza intr-o cladire monument istoric si ca sunt necesare aprobari speciale pentru renovari care nu au venit inca de la Ministerul Culturii.
Si parintii copiilor inscrisi la gradinita Pestisorul de Aur din sectorul 3 se tem ca s-ar putea prabusi bucati din tavanul afectat de infiltratii.
Directorul gradinitei sustine ca problemele au aparut imediat dupa inaugurarea cladirii. Acoperisul a fost facut de la inceput prost, iar apa se infiltreaza prin plafon. Totodata ca suma de bani necesara pentru reparatii ar fi fost aprobata de consiliul local sector 3 si iar lucrarile vor incepe dupa ce vor lua copiii vacanta.
Lipsa de siguranta in scoli este o problema la nivel national. 400 de institutii de invatamant gimnazial nu au primit autorizatie de siguranta la incendiu pentru ca aveau probleme.
Vasile Daniel, ISU Bucuresti-Ilfov: "De la inceputul anului au fost efectuate 250 de verificari la insitutiile de invatamant din Bucuresti si Ilfov si am intensificat activitatile de acordare a asistentei tehnice de specialitate in vederea realizarii dosarelor pentru 1.100 de institutii."
La nivel national, in ultimul an peste 700 de scoli au incercat sa obtina aceasta autorizatie, insa jumatate au fost respinse.