Schimbare bruscă a vremii: de la primăvară la iarnă în 24 de ore. În unele zone a scăzut temperatura și cu 20 de grade
Iarna târzie s-a întors în România, când toate grădinile sunt în floare. De sâmbătă până astăzi temperaturile au scăzut brusc în unele zone și cu 20 de grade.
Orașele și satele au trecut, în doar 24 de ore de la un soare blând, de primăvară, la viscol și ninsori. Mai multe mașini au ieșit în decor pe drumurile acoperite de zăpadă, iar pe calea ferată s-a oprit circulația acolo unde arborii s-au prăbușit peste firele de tensiune.
Sus, la Vârful Omu, viscolul a mașcat puternic. Și în Maramureș a nins necontenit, dar cu fulgi mari dovada că duminică în Cavnic, totul era imaculat.
În centrul țarii vremea s-a stricat încă de sâmbătă seară.
Circulația feroviară în județul Harghita a fost oprită pe alocuri din cauza copacilor căzuți pe firele electrice. Urmează încă patru zile de ger, viscol și ninsori.
Echipajele de intervenție au acționat rapid atât pe căile ferate, cât și pe drumuri. S-a circulat în condiții de iarnă, cu viteza redusă.
De altfel, în foarte multe localități din țară, temperaturile au scăzut brusc și cu 20 de grade, iar România s-a trezit, în doar 24 de ore, de la o primăvară plăcută la o iarnă neprietenoasă.
Mihai Huștiu, meteorolog ANM: „Un interval cu o vreme deosebit de rece, temperaturi extrem de coborâte pentru luna aprilie. Un eveniment de iarnă ce vine destul de târziu."
În pasul Gutâi vântul a suflat cu putere, iar utilajele au împrăștiat material antiderapant.
Și în nordul Moldovei, vremea a făcut numai probleme. În Câmpulung Moldovenesc, un șofer a derapat pe drumul înghetat și a intrat cu mașina într-un stâlp. 4 tineri au scapăt, din fericire, doar cu răni ușoare. Tot din cauza zăpezii, alte două autoturisme au ajuns în șanț.
Iar în Vatra Dornei, trei arbori au căzut pe șosea și au blocat circulația. La fel și în zona Bicaz, unde mai mulți copaci au fost puși la pământ de vântul năpraznic. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în câteva sate.
La peste 2000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, temperaturile au scăzut până la minus 12 grade iar vântul a avut 80 de kilometri pe oră la rafală. Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiști să rămână în zona cabanelor.
Inclusiv în București a nins în duminică dimineață, iar vântul a prins putere.
Schimbarea bruscă a vremii se datorează unei mase de aer arctic care a coborât rapid din zona polului nord. În doar 24 de ore, a traversat Oceanul Arctic, Peninsula Scandinavă și s-a oprit deasupra României, iar până joi, spun meteorologii, în țara noastră persistă frigul. Iar temperaturile ar putea ajunge pe timpul nopțîi chiar și la minus 10 grade. Și în Capitală vă fi frig în continuare și la începutul săptămânii ar putea să ningă sau să cada lapovița și, de ce nu, să se depună și un strat subțire de zăpadă.
36 de județe din România sunt până la ora 23 sub incidența unui cod galben. Abia la sfârșitul săptămânii viitoare vremea s-ar putea îndrepta și potrivit meteorologilor sunt șanse ca de Florii să ne bucurăm de 20 de grade, Celsius.