Schema prin care Hrebenciuc Jr. ar fi reusit sa "spele" 50 de milioane de euro. Tatal sau crede ca adevarata tinta este Ponta
Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza, inculpati in dosarul retrocedarilor, au fost adusi, joi seara, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care va judeca propunerea de arestare a procurorilor DNA pe numele celor doi.
Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost retinuti, joi, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Brasov si adusi in jurul orei 20.10 la ICCJ.
Sedinta in care se va judeca propunerea de arestare pe numele lor va incepe la ora 22.00.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Brasov au pus in miscare actiunea penala si i-au retinut, joi, pe Andrei Hrebenciuc si Paltin Gheorghe Sturdza.
Andrei Hrebenciuc este acuzat de spalare de bani si complicitate la trafic de influenta in dosarul privind retrocedarile unor domenii de padure din judetul Bacau.
Andrei Hrebenciuc a fost retinut joi dimineata de procurorii anticoruptie, care l-au incatusat si pe Paltin Sturdza, omul de afaceri care a incercat sa devina proprietarul hectarelor forestiere.
Andrei Hrebenciuc este acuzat de spalare de bani si complicitate la trafic de influenta. Tanarul trebuie sa raspunda unor acuzatii grave de coruptie, alaturi de tatal sau, Viorel Hrebenciuc, cel care, arata anchetatorii, si-ar fi cooptat fiul intr-o afacere murdara.
Schema prin care Andrei Hrebenciuc a ajuns sa fie retinut de procurori, este complexa. Anchetatorii sustin ca tatal lui urma sa primeasca o mita de 12 mii de hectare de padure a caror valoare s-ar fi ridicat la 50 de milioane de euro. Pentru ca banii sa intre in legalitate, ei ar fi fost spalati prin intermediul unor firme.
Andrei Hrebenciuc ar detine firma MAJURA Limited, un off shore in Cipru. Acesta la randul ei ar detine, conform registrului comertului, societatea comerciala Resedinta Varstinicilor SRL, cu sediul in Pipera, care se ocupa de afaceri imobiliare. Cea din urma apare in tranzactia domeniilor forestiere.
Anchetatorii spun ca asa cele 12 mii de hectare, reprezentand mita, ar fi urmat sa ajunga de la vanzator, Paltin Sturdza, la Viorel Hrebenciuc. Fostul vice presedinte al Camerei Deputatilor sustine ca acuzatiile sunt false pentru ca retrocedarea nu a avut loc.
"Romsilva a lucrat exceptional, a contestat tot ce s-a pus in discutie", spune Viorel Hrebenciuc.
Ori exact asta acuza procurorii. Tocmai pentru ca Romsilva s-a opus, Viorel Hrebenciuc ar fi fost solicitat sa intervina pe langa institutia de stat si pe langa alte autoritati ca acestea sa nu mai blocheze retrocedarea celor 43 de mii de hectare de padure.
"DNA se ocupa de toate actele de coruptie care s-au intamplat in Romania in trecut, evident nu le-a finalizat pe toate, dar acum vad ca se ocupa de acte de coruptie din viitor", a mai spus Hrebenciuc.
Andrei Hrebenciuc a fost inclus, considera astfel anchetatorii, in ultima etapa a faptelor de coruptie: si anume spalarea banilor murdari. Tanar om de afaceri, Andrei are acum de dat explicatii in legatura cu firmele pe care le detine.
Anchetatorii au perchezitionat miercuri cartierul genreal al lui Andrei Hrebenicuc din Bucuresti. Verificarea actelor a durat mai bine de 16 ore iar, la final, Andrei Hrebenciuc a fost retinut si dus la Brasov.
Acolo au urmat alte ore de audieri si abia la 9 dimineata, tanarul a fost dus in arest. Andrei si-ar putea petrece si urmatoarele saptamani dupa gratii.
Andrei Hrebenciuc nu a mai fost acuzat pana acum in vreun alt dosar. El este pentru prima data in pozitia de acuzat.
Totusi, Andrei Hrebenciuc, la 30 de ani, se poate considera un tanar intreprinzator. Lector la Academia de Studii Economice, membru in consiliul de administratie al SIF Moldova, scriitor cu o carte de economie publicata, patron de firme, casatorit cu fiica fostului directorul general CFR Calatori, Irina Noaptes, parea ca are viitorul in fatza.
Firma pe care Andrei o conduce se numeste "Private Future" si a avut profit in ultimii doi ani. Andrei Hrebenciuc nu a fost la fel de priceput cu alte trei firme, care au avut drept obiect de activitate moda si pe care le-a inchis, dupa cum arata registrul comertului.
Acum insa, Andrei este acuzat de fapte de coruptie. Tatal lui ii ia apararea si spune ca nu a fost nicio mita la mijloc si ca altele sunt jocurile.
"Tinta nu sunt eu Hrebenciuc, atat cat este candidatul la presedintie."
Candidatul Victor Ponta insa este de alta parere.
"Nu eu sunt tinta, pe mine ma iubeste toata lumea"
Ancheta in acest dosar privind retrocedarea a 47 de mii de hectare de padure a dus la devoalarea unor jocuri de culise din interiorul PSD. Inregistrari ale discutiilor dintre Viorel Hrebenciuc si Dan Sova despre cine sa il urmeze pe Ponta la conducerea partidului si despre modificarea unor legi care sanctioneaza coruptia fac acum obiectul unui alt dosar penal.
Omul de afaceri Dan Bengescu ii spunea lui Andrei Hrebenciuc ca printul Paul are "o jena financiara foarte puternica"
Omul de afaceri brasovean Dan Bengescu ii spunea lui Andrei Hrebenciuc ca printul Paul are "o jena financiara foarte puternica", intr-o discutie telefonica interceptata de procurori, la finalul careia Andrei Hrebenciuc i-a solicitat tatalui sau sa-l ajute financiar pe printul Paul.
Convorbirea telefonica intre Andrei Hrebenciuc si Dan Bengescu este redata in referatul cu propunerea de arestare a celui dintai si a lui Paltin Sturdza, obtinut de MEDIAFAX.
Astfel, noteaza procurorii DNA, implicarea directa a lui Andrei Hrebenciuc in activitatea infractionala a grupului rezulta si din convorbiri telefonice purtate cu membrii gruparii si din faptul ca este pus la curent cu demersurile efectuate.
Pe 18 noiembrie 2013, Andrei Hrebenciuc lua legatura cu Dan Bengescu.
Dan Bengescu- Tu-l ştii pe PAUL, am mai vorbit noi de el.
Andrei Hrebenciuc- Da.
Dan Bengescu- Omul are o jena financiara foarte puternica.
Andrei Hrebenciuc- Da.
Dan Bengescu- Si e pe cale sa faca o miscare gresita, in sensul ca trebuie sa dea vreo 20.000 maine, nu stiu la ce banca si eu nu i-am finalizat proiectul decat... ii finalizez proiectul undeva la inceputul lunii decembrie, ca ii lipseau lui niste documente. El a zis sambata ca se duce exact la personajul la care nu as mai vrea eu sa se duca...
Andrei Hrebenciuc- Da.
Dan Bengescu- Daca se duce la ala, sa-i dea ala, ala ii va da cu o singura conditie: sa-i semeneze pentru cele 40 (se face referire la cele 40.000 de ha Padure Brosteni).
Andrei Hrebenciuc- Gata, am inteles.
Dan Bengescu- Ti-am zis numai asa, ca am auzit acuma pe piata, stii. Si nu as vrea, ca daca ii semneaza lu' ala pe alea 40, e pacat.
Andrei Hrebenciuc- Ok, perfect, gata, vorbesc.
Imediat dupa aceasta discutie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc solicitandu-i sa-l ajute financiar pe Printul Paul, se mai arata in referat.
In data de 27 noiembrie 2013, Andrei Hrebenciuc ia din nou legatura cu Dan Bengescu.
Dan Bengescu: … Maine ma duc pe la Onesti, am alta etapa, cu contestarile alea care le-au facut ei.
Dan Bengescu: - Ei tot vin cu fel de fel. Prima data a fost 17 octombrie, au cerut ceva, le-au dat un termen. La termenul urmator au cerut sa suspende intrucat au facut o revizuire, s-a mai dat acuma, noi am depus niste documente...
Andrei Hrebenciuc- Vai!
In referat se regaseste si interceptarea unei discutii ulterioare intre Andrei si Viorel Hrebenciuc, ce a avut loc pe 2 decembrie 2013.
Andrei Hrebenciuc: Ai intalnire cu Bengescu?
Andrei Hrebenciuc: OK, bine, bine...
Viorel Hrebenciuc: Cine te intreba?
Andrei Hrebenciuc: Bengescu asta.
Viorel Hrebenciuc: Dar vine si el?
Andrei Hrebenciuc: Pai, da, asa am inteles.
Viorel Hrebenciuc: Daca vine, e perfect.
Referat DNA: Sturdza isi nota in agenda: Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase
Paltin Sturdza a avut mai multe intalniri cu Viorel Hrebenciuc, in aprilie - iunie 2013, in urma primei el notandu-si in agenda: "Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase", pentru ca ulterior sa consemneze ca a ajuns la o intelegere cu deputatul si alte persoane. Informatiile se regasesc in referatul cu propunerea de arestare a lui Paltin Sturdza si Andrei Hrebenciuc, obtinut de MEDIAFAX.
Potrivit procurorilor, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza a obtinut de la Tribunalul Covasna o hotarare judecatoreasca in favorarea sa, prin care s-a dispus punerea in posesie a unei suprafete de 43.227 de hectare de padure in Bacau.
Cunoscand modul ilicit in care a obtinut hotararea judecatoreasca si greutatile ce urmau a fi avute pentru punerea in aplicare a hotararii, Adam Ioan l-a convins pe inculpatul Sturdza ca trebuie sa apeleze la Daniel-Constantin Calugar si Ioan-Gheorghe Varga, suspecti in cauza, pentru a reusi, cu sprijinul acestora, o urgentare a punerii in posesie si a eliberarii titlului de proprietate si o vanzare cat mai rapida a intregii suprafete de teren forestier, chiar si la un pret de aproximativ cinci ori mai mic decat pretul real.
Avand in vedere ca mandatarii si promitentii cumparatori ai lui Sturdza, Calugar si Varga, nu au reusit sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin promisiunea de vanzare cumparare si prin contractul de mandat, in luna aprilie 2013, tot la initiativa lui Ioan Adam Ioan, Sturdza a acceptat sa incheie un nou antecontract de vanzare-cumparare a aceleiasi suprafete de teren forestier cu inculpatul Dan Bengescu.
In data de 22 aprilie 2013, Sturdza si Bengescu au incheiat la notar o promisiune de vanzare cumparare pentru suprafata de 43.277 ha dobandita prin decizia Tribunalului Covasna la pretul de 2500 euro/ha.
Odata cu antecontractul s-a incheiat si un contract de mandat, prin care Bengescu se angaja sa faca demersuri pentru intocmirea documentatiilor aferente terenurilor si efectuarea tuturor demersurilor necesare in vederea punerii in posesie, obtinerii titlului de proprietate, intabularii dreptului de proprietate in Cartea Funciara si reprezentarii lui Sturdza in fata autoritatilor locale, precum si a oricaror persoane fizice sau juridice, in acest scop.
Din examinarea agendei pe anul 2013, ridicata de la domiciliul lui Paltin Sturdza, rezulta ca in data de 18 aprilie 2013, Paltin Gheorghe Sturdza a purtat o discutie cu Dan Bengescu, iar acesta din urma s-a obligat sa puna in posesie un lot in 35 de zile, dar a spus ca vrea contract pe toata suprafata.
A doua zi, in data de 19 aprilie 2013, Paltin Gheorghe Sturdza s-a intalnit cu Ioan Adam si Viorel Hrebenciuc la un hotel, in agenda fiind facute urmatoarele notari: "Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase".
Despre intalnirea din ziua urmatoare, 20 aprilie 2013, de la un restaurant din Brasov, Sturdza a notat: "La Romantic cu Adamii si Mirela. Discutat strategii. Vom face contractul cu Bengescu".
In data de 21 aprilie 2013, la un hotel din Bucuresti, Sturdza s-a intalnit din nou cu Viorel Hrebenciuc, notand "Vorbit cu Hrebe la hotel....OK, iar seara, la masa acasa cu Adamii cu Mirela discutat si redactat contract Bengescu".
Inainte de expirarea termenului din 15 iunie 2013, in data de 13 iunie 2013, Paltin Sturdza a avut o intalnire cu Viorel Hrebenciuc, Victor Prodan si Dan Bengescu, notandu-si in agenda ca s-a cazut la o intelegere, facandu-se astfel referire la actul aditional cu urma sa fie incheiat in data de 1 iulie 2013. In data de 24 iunie 2013, pentru a stabili modalitatea concreta in care urma sa fie rasplatit Viorel Hrebenciuc pentru interventiile sale, Paltin Sturdza a avut o intalnire in Brasov cu Viorel si Andrei Hrebenciuc.
La respectiva intalnire s-a stabilit incheierea unui contract cu o societate comerciala care aparent nu are vreo legatura cu familia Hrebenciuc, noteaza procurorii.
La data de 1 iulie 2013, prin actul aditional autentificat, a dobandit calitatea de promitent cumparator, alaturi de Bengescu, societatea Resedinta Varstnicilor, cu sediul in Bucuresti.
Anchetatorii sustin ca Andrei Hrebenciuc, in baza unei intelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc si cu avocatii Victor Adrian Prodan si Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Dragoi, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator, alaturi de Bengescu, pentru suprafata de 43.277 de hectare de teren forestier, dobandita prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.
Pretul tranzactiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decat valoarea de piata, "intrucat contractul masca, in cuprinsul sau, si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau", a aratat DNA.
Procurorii au stabilit ca SC Resedinta Varstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social in Cipru), persoana juridica cipriota al carei asociat real este Andrei Hrebenciuc.
Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu si Ioan Adam, cunosteau faptul ca s-a stabilit un pret mult mai mic decat cel real, deoarece diferenta de pret ce urma sa fie obtinuta din vanzarea padurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc si al lui Dan Bengescu in schimbul exercitarii de influente fata de functionarii cu atributii privind punerea in executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.