Schema prin care cativa detinuti din Romania au luat 15.000 euro dandu-se drept Dan Sova la telefon

Ultima actualizare: 15-04-2013 06:47

15 mii de euro in trei luni. Atat au strans membrii unei grupari care cereau prin telefon donatii in numele unor demnitari.

Foarte grav este faptul ca cei care sunau la diverse firme si cereau bani sunt detinuti. Iar acest caz nu face decat sa confirme ca Romania se confrunta cu un fenomen periculos.

Puscariasii au telefoane mobile dupa gratii, si sunt lasati sa-si vada de infractiuni, de multe ori, cu complicitatea gardienilor.

Cei pei care ii vedeti dusi de politisti la parchet sint numai varful iceberg-ului. Patru indivizi cautau pe internet numerele de telefon ale firmelor care deruleaza afaceri cu ministerele si prefecturile.

Complicii, detinuti la puscarii din Iasi si Targu Ocna, dar cu telefoane mobile in celula, sunau si cereau donatii in numele ministrului Dan Sova sau al unor prefecti. Si smecheria mergea aproape intotdeauna.

Conducerea penitenciarelor da din umeri.

"Penitenciarele din Romania nu folosesc aparatura de bruiere a telefoanelor mobile, insa este utilizata o aparatura pentru detectarea telefoanelor mobile.", spune Georgiana Ghermanm purtator de cuvant Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Aparatura minune merge atat de bine, incat in ultimele opt luni de la aceasta declaratie, in penitenciarele Jilava, Rahova, Margineni sau Targoviste detinutii au telefoane in celula, pe care le folosesc fara probleme.

Numai in Bucuresti, anul trecut, politistii s-au ocupat de sute de cazuri de inselaciune prin telefon si aveau cazuri, in care detinutii dadeau si cate 500 de SMS-uri pe ora. Cea mai mare pedeapsa pe care o risca puscariasii este izolarea pentru zece zile. In rest, nu patesc nimic.

Scenariul escrocilor merge de la o ruda care ar fi avut un accident si pentru care solicita ajutor financiar, pana la campanii umanitare, donatii, incarcari de credite pentru mobil sau acordarea unor premii fictive, pentru o suma virata intr-un anume cont.

Ca si in cazul celor sase indivizi care cereau bani in numele ministrului Sova, complicii aflati in libertate golesc conturile in care persoanele credule vireaza banii si aduna sute de mii de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO