"Inchisoarea copiilor" din Afganistan. Locul unde femeile "imorale" nasc si isi cresc micutii
Inchisoarea Badam Bagh din Afganistan este destinata exclusiv femeilor. Cele inchise aici sunt acuzate de asa-numitele “crime impotriva moralitatii”, conform legii islamice din aceasta tara.
Multe dintre detinute impart celulele cu copiii lor, pentru ca nu au in grija cui sa-i lase pe micuti.
Drama acestor femei a devenit cunoscuta recent, dupa ce presa a primit acces in spatele gratiilor din Badam Bagh, relateaza Daily Mail.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Multe dintre detinute se afla aici pentru “crime” care nu exista in tarile occidentale.
Mariam, de exemplu, a fost condamnata pentru ca l-a impuscat pe barbatul care a violat-o cu arma in mana.
Iar Nuria mai are de stat 8 luni la inchisoare, inainte de a fi libera, impreuna cu baietelul ei, pe care l-a nascut chiar in inchisoare. Vina ei: a vrut sa divorteze.
Pentru decizia de a-si parasi sotul, o femeie din Afganistan poate primi pana la 7 ani de inchisoare.
Alte tinere au fost condamnate pentru ca au refuzat un mariaj aranjat de familie si au vrut sa fie impreuna cu barbatul pe care il iubeau.
In prezent, la Badam Bagh sunt inchisi 62 de copii, alaturi de mamele lor.
Detinutele participa la diferite cursuri, pentru a avea o calificare dupa ce vor iesi din inchisoare. Ele invata sa scrie sau se pregatesc pentru alte meserii.
Desi talibanii nu mai sunt la putere in Afganistan de 12 ani, legislatia privind drepturile femeii nu s-a schimbat aproape deloc.
Un exemplu care ilustreaza drama traita de femeile din aceasta tara este povestea lui Mariam.
Ea a fugit la Kabul, ca sa scape de bataile primate de la sotul ei. Singura in oras, i-a cerut ajutor varului sotului, unica persoana pe care o cunostea acolo.
Acesta i-a spus ca o va ajuta si ca va trimite un prieten sa aiba grija de ea.
Acest “prieten” a violat-o sub amenintarea armei, iar cand a avut ocazia, tanara l-a impuscat, apoi a incercat sa se sinucida. Dupa cateva zile s-a trezit la spital, iar in scurt timp a fost dusa la Badam Bagh.
Nuria a ajuns la inchisoare pentru ca a cerut in instanta dreptul de a divorta de un barbat cu care a fost obligata sa se marite.
“Am vrut sa divortez, dar el nu m-a lasat. Nu am vrut sa ma marit cu el. Eu iubesc pe altcineva, dar tata m-a obligat sa-l accept pe el. A spus ca ma omoara daca refuz”, povesteste Nuria.
“Cand am mers la tribunal sa cer divortul, judecatorul m-a acuzat ca mi-am parasit sotul”, mai spune ea.
Tanarul pe care Nuria il iubeste a fost condamnat la randul lui si acum se afla in cea mai temuta inchisoare din Afganistan, Pul-e-Charkhi, cunoscuta pentru modul abuziv in care sunt tratati detinutii.
Nuria a nascut in inchisoare un baietel care este al sotului ei si i s-a propus sa fie eliberata mai repede, daca accepta sa se intoarca la barbatul ei. A refuzat de fiecare data.
Adia are o soarta similara. Este insarcinata in luna a saptea si va naste in inchisoare, pentru ca a indraznit sa-si paraseasca sotul, dependent de droguri.
A cautat refugiu in casa parintilor sai, dar acestia au gonit-o, astfel ca ea a fugit cu un alt barbat.
“Nu l-am iubit, am vrut doar sa fug si el a spus ca ma va ajuta, dar m-am parasit. Am mers la tribunal sa-l acuz pe sotul meu si pe acest barbat, dar ei m-au acuzat la randul lor si am fost condamnata la 6 ani de inchisoare. Am facut apel si mi-au marit sentinta la 7 ani si jumatate”, declara Adia, care are 20 de ani.
Teoretic, legislatia afgana nu sanctioneaza femeile care isi parasesc sotul, insa ele pot fi acuzate de “intentia de a comite adulter”, care este considerata o “crima impotriva moralitatii” si care permite condamnarea.