Orasele unde carnea de cal a fost vanduta ca vita in restaurante. Cum le deosebesti in farfurie
Ancheta de amploare in cazul carnii de cal vanduta drept carne de vita. Patronul firmei din Blaj, banuit ca a falsificat marfa, s-a ales deja cu un dosar penal si risca sa ajunga dupa gratii.
Carnea de cal NU a fost mancata doar in 7 restaurante din Bucuresti. 12 kilograme au ajuns de exemplu intr-un local din Sibiu sub aceeasi denumire: vrabioara de vita.
Sanatatea oamenilor nu a fost pusa in pericol precizeza autoritatile. De altfel anumite comunitati cum este cea de tatari din Dobrogea consuma frecvent preparate din carne de cal.
Cei care au mancat cu buna stiita carne de cal au trecut-o in categoria delicateselor. Aspectul ei este intr-adevar similar cu vita. Un specialist face insa diferenta: cea de cal este mai inchisa la culoare, usor maronie, iar grasimea este portocalie. Cea de vita este rozalie, iar grasimea este alba. Diferentele se pastreaza si dupa preparare.
Carnea de cal devine albicioasa la exterior si rozalie in interior, in timp ce vita ramane rozalie atat la suprafata cat si in interior.
Inlocuirea carnii de cal cu cea de vita inseamna frauda si se pedepseste dur. Patronii de abatoare care umbla cu calul vopsit in vaca risca inchisoare.
Si totusi de ce se recurg unii la aceasta sarlatanie? Din cauza diferentei de pret. Carnea de cal costa 6 euro pe kilogram, in timp ce un kg de vita costa 7,5.
Dupa perchezitiile facute, inspectorii au confiscat 757 de kg de carne, etichetata drept "vita", despre care se crede ca ar fi de cal. Activitatea depozitului din Blaj a fost suspendata, iar patronul e cercetat pentru frauda.
Deocamdata este, insa, de negasit. Nu este singurul suspect in toata aceasta poveste. Ministerul Agriculturii si Autoritatea Sanitar-Veterinara fac in continuare verificari la depozitul din Ilfov care a distribuit unor restaurante din Bucuresti carne de cal.
Autoritatile din judetul Alba spun ca cel tarziu sambata va sosi rezultatul analizelor de laborator facute in regim de urgenta. Atunci vom sti cu siguranta ce cantitate de carne a fost reetichetata si unde a ajuns.
Pana acum, inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare din Alba au stabilit ca cel putin 12 kilograme de carne de cal a ajuns in judetul Sibiu. Joi ei au luat probe din opt sortimente de carne aflate in depozitul firmei din Blaj, dupa ce a aparut suspiciunea ca patronul societatii ar fi reetichetat cantitati uriase de carne de cal, pe care a vandut-o apoi drept carne de vita.Prefectul judetului Alba spune ca daca acest lucru se va confirma, va cere o ordonanta de urgenta prin care activitatea firmelor respective sa fie oprita pentru cel putin 10 ani.
Autoritatile din Alba au facut vineri o conferinta de presa, ca sa anunte ultimele detalii ale anchetei legata de acest scandal.
Dupa perchezitiile facute joi la sediul firmei din Blaj, inspectorii au confiscat 757 de kilograme de carne etichetata drept "vita", dar despre care exista suspiciunea ca ar fi de fapt carne de cal.
Deocamdata, activitatea depozitului din Blaj este suspendata, iar patronul banuit de inselaciune pare ca a intrat in pamant. Si politistii s-au autosesizat in acest caz.
Chestor Nicolae Cabulea, seful IPJ Alba: "Exista un dosar penal pe numele patronului firmei din Blaj si urmeaza sa vedem exact ce va decide instanta in cazul lui".
Inspectorii ANSVSA au stabilit ca marfa din depozitul din Blaj provenea dintr-un depozit din Ilfov si doua abatoare din Brasov si Botosani, insa deocamdata nu se stie daca toti patronii acestor firme sunt implicati in scandal, sau singurul vinovat ar fi patronul depozitului din Alba.
Sursa: Pro TV
Etichete: ancheta, ministerul agriculturii, dosar penal, blaj, carne de cal,
Dată publicare:
22-02-2013 13:05