Scandal în timpul unei intervenții a Gărzii de Mediu în Călărași. Localnicii s-au revoltat că le ridică deșeurile. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Descinderi cu scandal, într-o localitate din județul Călărași, cunoscută pentru colectarea de deșeuri. Autoritățile, care au reușit să intre doar cu intervenția jandarmilor, aveau informații că acolo ajunge și gunoi din import.

Responsabilii au ridicat cantități mari de deșeuri, și anunță că vor face controale ample, și în alte zone din țară.

Scandalul a început la marginea comunei Sărulești atunci când autoritățile au vrut să ridice zecile de tone de deșeuri aflate pe un teren al primăriei.

Rareș Năstase: „Cei care le-au strâns spun că din asta trăiesc și nu vor să le lase. Nu vor să accepte că aceste deșeuri vor fi ridicate, vor fi confiscate, și atunci este nevoie de intervenția autorităților.”

Agitație a fost și pe ulițele din localitate, unde rar pot interveni autoritățile. Comisarii Gărzii de Mediu au intrat împreună cu jandarmii în mai multe gospodării unde se adunau deșeuri.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Localnicii recunosc că adună carcase de mașini si componente auto pentru a scoate fierul din ele.

În urma controlului au fost date amenzi în valoare de 200 de mii de lei celor care colectau. Oamenilor nu le-a pasat de sanctiuni pentru ca oricum nu le platesc, spun ei. S-au agitat insa când au văzut că rămân fără deșeurile din care luau fierul.

Autoritatile spun că în astfel de zone ajung deșeuri din alte țări, trimise în țara noastră. Filere de traficanți iau banii iar gunoaiele sunt date sărmanilor care le distrug ori le împrăștie.

Marius Fechet, ministrul Mediului: „Îmi pare rău să constatăm că noi suntem exportatori de trufe și importatori de gunoaie din toată Europa. Discutăm de o problemă de crimă organizată, de cele mai multe ori. Discutăm de o problemă de mare infracționalitate pe care dacă nu o oprim la sursă, adică acele rețele care aduc acele bunuri în România”.

Andrei Corlan, Comisar șef Garda de Mediu: „Se vor confisca deșeurile cu valoarea materială. Este cel mai descurajant mod de combatere a acestui gen de activități. Deci vor fi colectate deșeuri cu valoare materială, pentru că noi nu strângem gunoiul de aici noi dăm o lovitură a afacerilor ilegale”.

Ridicarea deșeurilor abandonate va continua la Sărulești, dar și în alte zone din țară. Un material amplu despre filierele traficului cu deșeuri veți putea vedea în curand la emisiunea „România, te Iubesc”.

Nemulțumiți că sunt ridicate deșeurile, unii localnici au devenit agresivi

Fechet a afirmat că nu se poate accepta ca deşeurile să fie incendiate, nici ca deşeurile periculoase să fie abandonate şi a precizat că amenzile şi confiscarea deşeurilor nu rezolvă problema. El a declarat că trebuie găsite soluţii seriose, nu doar amenzi.

“Mă aflu în comuna Săruleşti din judeţul Călăraşi, la o acţiune a Gărzii de Mediu, împreună cu Poliţia Română şi cu Jandarmeria, în legătură cu tratarea ilegală a deşeurilor, în legătură cu depozitarea ilegală a acestora, dar mai important de atât, am dorit să fiu prezent astăzi aici pentru a putea să discut cu autorităţile locale, pentru a putea să discut cu reprezentanţii comunităţii locale, pentru că un lucru este cert, în această comunitate nu discutăm doar de o problemă de mediu. În această comunitate discutăm în primul rând de o problemă socială pe care statul român este dator să o rezolve într-o formă sau într-alta.Dincolo de lipsa sau existenţa autorizaţiilor de mediu şi dincolo de amenzile care se dau aici, ori de câte ori vine Garda de Mediu, problemele comunităţii rămân şi ele trebuie gestionate într-o formă sau într-alta”, a afirmat ministrul Mediului, potrivit News.ro.

El a precizat că l-a chemat pe primarul din Săruleşti la minister pentru a discuta această problemă a deşeurilor.

“Aş dori să menţionez faptul că mâine la prima oră l-am chemat pe primarul localităţii la minister. M-aş bucura să nu vină singur, m-aş bucura să vină însoţit şi de un reprezentant al comunităţii pentru a mă asigura că discutăm acelaşi lucru toţi, nu discut un lucru cu primarul şi alt lucru cu ceilalţi, pentru că, în mod cert, aşa cum arată astăzi acest câmp, este inadmisibil. Va trebui să găsim soluţii de a respecta toate exigenţele de mediu, va trebui să găsim soluţii de finanţare, dacă e cazul, pentru că nu îmi propun să mă prefac că aceşti oameni nu există. Acest lucru s-a întâmplat, din păcate, până astăzi şi aici, s-a întâmplat şi în multe alte comunităţi în care am fost şi eu personal, însă trebuie să acceptăm că această comunitate există, trebuie să acceptăm că această comunitate are activitatea pe care o are de ani de zile şi probabil o va avea şi în continuare şi trebuie să găsim acea formă legală prin care să nu avem probleme de mediu şi m-aş bucura să nu avem nici probleme sociale”, a mai declarat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului susţine că amenzile şi confiscarea deşeurilor nu rezolvă problema.

“Amenzile nu rezolvă problema. Confiscarea acestor deşeuri nu rezolvă problema, pentru că eu sunt convins că dacă rămânem la aceste măsuri pe care le-am mai aplicat şi în trecut, probabil peste o săptămână, peste o lună, dacă vom veni din nou aici, vom găsi acelaşi lucru. Iar din acest motiv noi trebuie să identificăm soluţii serioase, nu doar amenzi”, a mai declarat Fechet.

El a precizat că autorităţile nu pot accepta ca deşeurile să fie incendiate sau cele periculoase să fie abandonate.

“Nu putem accepta ca deşeurile să fie incendiate. Nu putem accepta ca deşeurile periculoase care vin din dezmembrări auto sau din echipamente electrice şi electronice să fie abandonate pe undeva. Nu putem accepta ca lichidele periculoase din activitatea de dezmembrare să ajungă în pânza freatică sau în reţeaua de canalizare dacă ea există în această comunitate. Nu putem accepta ca deşeurile să fie depozitate direct pe pământ, pentru că există riscul contaminării solului şi riscul contaminării pânzei freatice”, a explicat ministrul Mediului.

La această acţiune a fost prezent şi Andrei Corlan, şeful Gărzii Naţionale de Mediu.

“Garda Naţională de Mediu a desfăşurat multiple controale împotriva acestui fenomen de colectare, deţinere, valorificare ilegală a deşeurilor şi aici avem parte de un fenomen ilegal. A aplicat sancţiuni de 133 de milioane de lei anul trecut, a întocmit 687 de sesizări penale. Acestea sunt demersuri împotriva efectelor, nu elimină cauza”, a afirmat Andrei Corlan.

El a precizat că deşeurile găsite la Săruleşti vor fi confiscate.

“Astăzi se vor confisca deşeurile cu valoarea materială. Este o procedură nou implementată de către Garda de Mediu. Este cel mai descurajant mod de combatere a acestui gen de activităţi. Deci vor fi colectate deşeuri cu valoare materială, noi nu strângem gunoiul de aici. Noi dăm o lovitură afacerilor ilegale. Vor fi colectate deşeuri cu valoare materială. Au fost aplicate deja sancţiuni în cuantum de 200.000 de lei. Şi mai avem încă şase controle în desfăşurare”, a mai declarat şeful Gărzii Naţionale de Mediu.

Ministrul Mediului s-a referit şi la problema deşeurilor importate ilegale.

“În cazul deşeurilor importate ilegal, fie că discutăm despre maşini vechi, sunt TIR-uri întregi care intră în România cu maşini tăiate în două să încapă mai multe în TIR şi care ajung în România pentru că aici costurile de tratare sunt mici sau inexistente. Sunt TIR-uri întregi de echipamente electrice şi electronice care intră mascate sub forma unor bunuri second hand. Există importuri de textile mascate sub forma unor importuri de haine second hand, există importuri ilegale de cauciuc şi aşa mai departe. Din acest punct de vedere, îmi pare rău să constatăm că noi suntem exportatori de trufe şi importatori de gunoaie din toată Europa, însă un lucru pe care nu îl vom rezolva astăzi aici, dar îl putem rezolva la minister folosind instrumente digitale de trasabilitate a transporturilor de deşeuri şi deja există un astfel de sistem care începe să dea rezultate”, a declarat ministrul Mediului.

El consideră că trebuie intervenit la sursa acestor deşeuri.

“Discutăm de o problemă de crimă organizată, de multe ori, discutăm de o problemă de mare infracţionalitate pe care dacă nu o oprim la sursă, adică acele reţele care aduc aceste bunuri în România, degeaba ne luptăm cu micile comunităţi care îşi duc viaţa de pe o zi pe alta şi nu cred că se îmbogăţeşte nimeni din această activitate, noi va trebui să umblăm la sursă de acolo de unde provine adevărata problemă”, a mai afirmat Mircea Fechet.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură

O avarie puternică la unul dintre cazanele societății care livrează energie termică în Craiova a lăsat 40.000 de apartamente fără căldură.

Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană
Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană

Dacă n-ați planificat încă sejurul pentru sărbătorile de iarnă, aflați că pe Valea Prahovei și în Poiana Brașov gradul de ocupare este de 60%.

UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”
UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”

Uniunea Europeană impune reguli stricte. O serie de produse nu vor putea fi vândute în statele membre dacă provin din păduri defrișate sau degradate.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.