Scad prețurile la curent și gaze pentru populație, dar nu e clar în ce condiții. Care sunt variantele de lucru
Facturile la curent și la gaze ar urma să scadă chiar de luna aceasta.
Coaliția de guvernare a discutat luni seară despre posibilitatea ca ordonanța de urgență pregătită în domeniul energiei să se aplice și în ianuarie, iar furnizorii care nu respectă legea să fie sancționați.
Coaliția de guvernare ar fi căzut, astfel, de acord asupra amenzilor pentru furnizorii care nu respectă legea, care ar fi cuprinse între 20.000 și 200.000 lei, spun surse ale Știrilor Pro TV. Acest aspect ar urma sa fie inclus în OUG pusă deja în dezbatere publică. Totodată, ședința de guvern ar urma sa aibă loc marți, la ora 16, pentru adoptare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De luna viitoare până la sfârşitul lunii martie, preţurile la gaze şi la energie vor fi plafonate la un nivel mai redus decât acum, astfel încât la energie, un consumator casnic nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kwh, ba chiar 68 de bani dacă are un consum lunar mai mic de 500 kwh/lună.
La gaze, noul plafon va fi de 31 de bani pe kwh, în loc de 37 de bani, însă dacă o gospodărie se va încadra într-un consum mai mic de 1.500 metri cubi pe lună, atunci va primi și o reducere de 40%.
Însă nu este cert dacă aceste măsuri se vor aplica inclusiv pe facturile din luna ianuarie. Social democraţii au propus luni seară o soluţie care să fie agreata din punct de vedere juridic, astfel încât reducerile să se aplice în total pe o perioadă de trei luni, nu doar de două. În plus, în această ordonanţă ar urma să fie incluse şi sancţiuni pentru furnizorii care nu emit facturi corecte, între 20.000 şi 200.000 de lei. Acest act normativ ar urma să fie adoptat într-o şedinţă de guvern de săptămâna aceasta.
Ce se va întâmpla mai departe de 31 martie nu este clar. Atât PNL, cât şi PSD au venit cu propriile idei. Liberalii au anunţat că ar vrea reducerea TVA la 5% la energie, dar şi eliminarea de pe facturi a costurilor cu certificatele verzi, a bonusului de cogenerare şi a accizelor. Asta ar însemna o reducere cu aproape un sfert din factura la curent.
Social democraţii însă vor ca TVA-ul să scadă la 5% şi la gaze, iar cea mai importantă modificare ar fi plafonarea preţurilor la producător şi plafonarea preţurilor la alimentele de bază.
Pentru aceste măsuri nu a existat încă un consens, însă mai exista o variantă propusă de ambele partide: întoarcerea la piaţa reglementată pe o perioadă de maximum 6 luni. Asta ar însemna că până în octombrie anul viitor, ANRE să stabilească un preţ fix la energie şi la gaze, valabil pentru toţi consumatorii.