Frica de facturi uriașe îi determină pe managerii instituțiilor de cultură din țară să ia la măsuri extreme. În Tulcea, muzeele sunt închise în zilele lucrătoare, iar căldura a fost oprită.

În alte părți s-a renunțat la unele becuri, iar angajații care nu rezistă la frig au fost trimiși acasă. Guvernul a anunțat că va sprijini și instituțiile de cultură.

Unele instituții au primit deja facturi foarte mari. La Castelul Peleș din Sinaia, cea de gaze este uriașă - peste 86 de mii de lei. Aici nu se poate face economie la caldură, pentru că operele de artă ar putea să se deterioreze.

Valentin Răileanu, șef serviciu tehnic Muzeul Național Peleș: „Raportată la aceiași perioadă a anului trecut facura este cu 80 la sută mai mare.”

Muzeului Ecoturistic Delta Dunării se află printre cele 12 instituții de cultură din județul Tulcea care au decis, preventiv, să reducă orice consum de energie, de frica viitoarelor facturi. Temperatura în bibliotecă a fost la un moment dat 16 grade.

Drept urmare, programul de vizitare a muzeului a fost redus la doar trei zile pe săptămână, de vineri - până duminică. Dar și atunci, muzeul este deschis doar dacă vin grupuri mari de turiști.

Sorin Ailincăi, managerul Institutului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării: „Cei care nu pot lucra la temperaturile astea i-am rugat să își ia concediu sau să lucreze la domiciliu.”

Iarna trecută, muzeul a plătit, în medie, 50.000 de lei pe lună, pentru gaz și electricitate. După calculele reprezentanților instituției, acum, facturile ar urma să fie de 7 ori mai mari.

Situația este asemănătoare și la acvariul din Tulcea. Acolo, conducerea a hotărât să oprească încălzirea in birouri și să scoată o parte din becuri din funcțiune.

Apa din acvarii are temperatura minimă necesară supraviețuirii peștilor.

La Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci angajații și-au luat un pulover în plus.

Daniel Dojan, directorul Muzeului de Istorie "Teodor Cincu", Tecuci: „De la 21 de grade la 18 grade, am redus temperatura din centrală.”

Managerii instituțiilor de cultură au cerut ajutor pentru facturile de utilități.

Premierul a anunțat că are în vedere măsuri care să ducă la reducerea facturilor și pentru unitățile de învățământ, spitale, instituțiile de cultură și religioase, furnizorii de servicii sociale, instituțiile publice și ONG-uri. Ele vor fi incluse într-un act normativ ce va fi supus aprobării Guvernului în perioada imediat următoare.