Noi scumpiri la mâncare, energie și carburanți în următoarele luni. Când s-ar putea atinge un vârf al inflației
Ne aşteaptă noi scumpiri la mâncare, energie și carburanți cel puţin până la vară. Atunci am putea avea un vârf al inflaţiei, spun economiştii Băncii Naţionale.
Asta deşi suntem deja în rândul ţărilor cu cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeană. Puţini europeni s-au confruntat cu creşteri mai mari ca la noi. Abia spre final de an am putea vedea o domolire a scumpirilor.
După un val de scumpiri în energie şi la raft, mulţi români sunt acum nevoiţi să facă economii, dacă mai pot strânge cureaua.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Ne mai drămuim, mai vedem, mai analizez. O dată luăm, o dată nu, cum se poate”, spune un român.
„La energie am mai pus becuri economice... tot ce s-a putut face. Ne băgăm la economii, ce avem strans şi vom trece şi de perioada asta”, spune un alt român.
Scumpiri vor fi şi în următoarele luni, inclusiv la mâncare, anunţă economiştii Băncii Naţionale, care estimează că preţurile vor creşte treptat, astfel că în iunie am putea avea o inflaţie de 8,6%, peste cea de 8,2% din decembrie anul trecut. Abia spre finele anului acesta media scumpirilor la produse şi servicii ar ajunge la sub 6%.
Deja avem printre cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeană. Inflația de la noi, de 6,7% la final de 2021, se clasează după cea din țările baltice, Polonia și Ungaria.
„Ce determină inflația: prețurile la energie de care știm, este și partea de ofertă din cauza coronavirusului, dar și prețurile la alimentare - în general, prețurile mărfurilor pe piețele internaționale, inclusiv la cele alimentare, au crescut substanțial, de aici impactul pe inflație”, a declarat un economist.
Scumpirile din facturi şi de pe rafturi afectează mult bugetul unei familii. Din totalul veniturilor din salarii ale unei familii medii din România, adică 4940 de lei, peste 60% sau 3.000 de lei se duc pe cheltuieli de consum. Sunt bani daţi pentru mâncare, facturi, carburanţi şi ce mai e nevoie pentru casă. Despre investiţii, aproape că nici nu poate fi vorba în condiţiile în care impozitele şi contribuţiile iau o altă parte importantă din buget - 33% din banii familiei.
Autorităţile au anunțat că vor aplica noi reduceri de la 1 februarie, care să mai reducă din șocurile scumpirilor la electricitate și gaze. Însă pe lângă facturile duble sau triple faţă de anul trecut la gaze şi curent, carburanţii mai scumpi sunt şi ei un motiv de îngrijorare.
Prețul mediu a ajuns în această lună la 1,28 de euro litrul de benzină, cu 14 eurocenți față de vara trecută, potrivit statisticii europene.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: energie, inflație, scumpiri, carburanti, mancare,
Dată publicare:
23-01-2022 17:25