Un sat intreg din Gorj dispare de pe harta. Cat li se ofera localnicilor pentru a face loc unei cariere de carbune
Un sat intreg din Gorj, cu sute de case, dispare de pe harta ca sa faca loc unei cariere de carbune. Localnicii sunt impartiti in doua - unii s-au inteles cu cei de la Complexul Energetic Oltenia, care vor sa extinda exploatarea miniera.
Altii insa sunt nemultumiti de preturile care le sunt oferite pe teren, putin peste un euro pe metru patrat. In sprijinul lor au sarit si voluntarii de la Greenpeace care militeaza pentru reducerea mineritului.
In satul Runcurelu mai sunt 200 de case. De patru ani, localnicii au fost anuntati de autoritatile locale sa se mute, pentru ca acolo va fi o cariera de carbune. Nu toti accepta insa despagubirile care se dau din partea statului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gheorghe Merei, localnic: "Nu plec, au venit acum doi au negociat ca imi fac casele, mie sa-mi faca casele."
Pantelimon Tomoescu, localnic: "Pai cum sa plec, eu mi-am renovat casele, am avut copilul in Italia, mi-am renovat casa, beciul, vine cineva sa ne faca casele, nu vine nimeni."
Localnicii sunt nemultumiti pentru ca li se ofera un euro pe metru patrat de teren pe motiv ca exploatarea carbunelui trebuie sa avanseze, altfel sute de locuri de munca din minerit sunt in pericol.
Localnica: "Suntem pe mutat, dar nu cu bataie de joc, vii sa-mi iei pamantul de sub casa si ma lasi de izbeliste."
In sprijinul lor au venit si activistii de la Greenpeace, care cer de mai mult timp ca satele sa nu mai fie demolate, iar mineritul sa fie restrans.
Ionut Cepraga- reprezentant Greenpeace: "Suntem aici pentru a vorbi cu oamenii sa vedem ce cai exista, ne-au sunat, ne au apelat si am zis sa nu stam cu mainile in san."
Complexul Energetic Oltenia are de platit 15 milioane de lei, despagubiri si pentru alte sate stramutate sau localitati afectate de alunecarile de teren generate de exploatarea carbunelui.
Laurentiu Ciubotarica, manager Complexul Energetic Oltenia: "In zona Seciuri exista niste sentinte judecatoresti care au obligat compania la bani foarte multi cu titlu de penalitati catre proprietari pentru ca nu ne am indeplinit din diferite motive acele obligatii."
Stramutarea satului Runcurelu este programata la primavara, localitatea este deja inconjurata de excavatoare gigant care sapa dupa carbune.