"Daca ar da bautura si tigari, as munci". Cum ii tocmesti pe asistatii sociali sa dea o mana de ajutor la curatarea zapezii
Batranii neputinciosi din satele izolate de zapada si ger au primit ajutor din partea asistatilor sociali, care le-au scos troienele, din curti.
Pe unii, i-au mobilizat primarii, cu vorba buna. Pe altii insa, nu. Strunirea acestora nu este deloc usoara. Nu sunt obisnuiti cu munca si cer bani in plus si bautura, pentru efortul depus.
Batranii din comuna Schela, judetul Galati, au pierdut din start lupta cu iarna. Pentru ei orice ajutor este bine venit. La 85 de ani, aceasta bunica este recunoscatoare pentru fiecare lopata de zapada data de pe alee. Copiii ii sunt departe si nu au reusit sa ajunga la ea.
Batrana: "Ne-a sunat, dar daca nu pot sa vina? Am doua fete la Focsani."
Sotul este bolnav si nu mai are puterea sa isi curete singur gospodaria.
Simion Pamant: "Ma dor picioarele si nici nu prea mai vad. A venit si m-a ajutat. Ne-a dat ajutor de ne-a dat zapada afara de-acolo, ca era multa tare!"
Mai multe sate din judetul Galati pana miercuri au fost izolate. Autoritatile au reusit sa le desfunde, iar acum oamenii primariilor merg din case in case, mai ales acolo unde stiu ca traiesc batrani, ca sa ii ajute sa curete curtile."
Cei care i-au ajutat pe batrani lucreaza in folosul comunitatii ca sa primeasca astfel venitul minim garantat.
Argentina Olaru, asistent social: "De cate ori au solicitat, am venit in sprijinul lor. Stim bine unde sunt cazurile cu probleme si intervenim."
Exista insa locuri in care varstnicii sunt ignorati chiar daca ar avea cine sa-i sprijine. Asistatii social cer sa fie platiti in plus si nu fac fapte bune.
Asistat social: "Eu nu as lucra pentru 50 de lei pe zi. Daca s-ar da 100 de lei, mancare, bautura si tigari, as lucra"
Cele mai multe primarii au evidenta persoanelor lipsite de sprijin. In unele cazuri trimit oameni care sa le taie lemne bunicilor ori sa ii aprovizioneze cu apa si alimente. Nu peste tot insa.