Sateliţii folosiţi de CIA pentru spionaj au scos la iveală marea defrişare din anii '60 din România

Ultima actualizare: 13-01-2021 09:32

Imagini surprinse de sateliţii folosiţi de CIA pentru spionaj în timpul Războiului Rece l-au ajutat pe un profesor din Braşov să refacă o parte din istoria pădurilor noastre.

Cercetarea a scos la iveală marea defrişare din anii '60, dar a pus în lumină şi eforturile făcute de-a lungul timpului pentru a înlătura efectele acelui dezastru.

Pe când tehnologia avansată reprezenta pentru români un mister, CIA avea imagini din satelit cu o rezoluţie uluitoare. Utilizate doar pentru spionaj, au fost desecretizate abia în 1995. Şi i-au stârnit interesul profesorului Mihai Niță, aflat peste Ocean pentru un stagiu de pregătire.

Mihai Nită, profesor UNITBV: "Ideea a venit tocmai când aceste imagini satelitare de spionaj din ani 60 au apărut în spaţiul online. Am zis wow, putem să vedem atât de multe lucruri, imaginea în sine este de o rezoluţie extraordinară".

Cercetătorul a obţinut o bursă şi, împreună cu familia, a plecat în Wisconsin. Acolo, timp de cinci ani, a analizat imaginile şi a reușit să reconstruiască 3D zonele forestiere din România. Astfel a observat jaful din anii '60, când întreprinderi româno-sovietice au pus la pământ o jumătate de milion de hectare de păduri de la noi. Informaţia a fost cenzurată la vremea respectivă.

Atunci, țara noastră a pierdut opt la sută din pădurile patriei. Şi au urmat decenii în care s-au depus eforturi pentru a repara greşeala. Iar concluzia la care a ajuns cercetătorul Mihai Nită este ca suprafaţa împădurită a României a crescut până acum cu zece procente.

Gabriel Păun Agent Green: "Ceea ce a descoperit acum domnul Niță nu vine decât să confirme că avem, în ciuda acestor tăieri ilegale pe suprafeţe uriaşe la nivel naţional, încă avem ce proteja."

”Să nu vezi pădurea de copaci nu este doar o expresie pentru profesorul Mihai Niță - este un dezavantaj profesional” - aşa îl descriu jurnaliştii de la The Ny Times pe cercetător. Rezultatele muncii sale au ajuns imediat în presa internaţională pentru că a obţinut în premieră o imagine reală a pădurilor din acele vremuri şi trebuie să ne mândrim cu astfel de oameni.

Profesorul Mihai Niță s-a întors în ţară şi predă la Facultatea de Silvicultură din Braşov.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO