Șapte județe din România vor beneficia de centre mobile de vaccinare anti-Covid-19
Aproape 1.700.000 de români au primit ambele doze de vaccin anti-Covid, iar peste un milion, pe prima. Pentru ca lucrurile să intre însă, cât mai repede în normal, campania de imunizare trebuie accelarată.
Chiar miercuri, șeful statului a participat, în Ilfov, la deschiderea primului centru mobil de vaccinare. Echipa a fost detașată de la Spitalul Militar din Capitală, iar containerul va rămâne acolo până când toți doritorii din zonă vor primi injecția. Astfel de caravane vor ajunge, în primă fază, în șapte județe, în special prin sate și comune.
Campania de vaccinare, în mediul rural rămâne o provocare, tocmai de aceea mai multe caravane mobile vor ajunge în acele locuri în care nu există centre de imunizare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Miercuri, prima a oprit la Afumați, în Ilfov, iar la deschidere a venit și președintele.
Containerul a fost amplasat în curtea unei școli.
Localnică: ''M-am înscris la dispendar și azi am fost să mă interesez și mi-a zis să vin aici să fac vaccinul''.
Localnică: ''Dacă nu venea aici nici nu făceam. Unde să te urci în mașină să te duci în alte comune, nu cunoști...''.
Localnică: ''Cred că nimeni din comună nu făcea. Cine mă mai duce pe mine, la 70 de ani, să merg prin tramvai să caut un centru? Aici e foarte bine! Bravo, de nota 10''.
Peste 100 de persoane pot fi vaccinate aici în fiecare zi. Nu este nevoie de înscriere in platformă. Oamenii se pot trece pe listă la Primărie, la medicul de familie ori chiar direct la centru.
Liliana Curea, reporter Pro TV: ''Se face cu Moderna, peste 28 de zile pentru rapel. Se va stabili ulterior dacă rămâne aici centrul mobil ori dacă a doua injecție o vor face cu ajutorul echipelor mobile ori al medicilor de familie''.
Pentru mobilizarea oamenilor, autoritățile se bazează pe preoți, primari, dascăli sau medici de familie.
Gabriel Dumanica, primarul localității Afumați: ''Am dat SMS la 2.500 de oameni din comuna să-i anunțăm că am deshis. Vom da și zilele următoare...''.
Imunizarea este singura șansă de a reveni la viața normală, a spus și președintele României.
Klauss Iohannis, președintele României: ''Doar vaccinarea ne permite ca la vară să facem concedii, să plecăm unde dorim, să mergem la concerte, la teatru și așa mai departe. Există o singură cale de ieșire din pandemie și asta este vaccinarea''.
Tot de astăzi,în localitățile care nu au medici de familie, a început imunizarea cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare.
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare: ''Există o nevoie reală de astfel de facilități mobile de vaccinare pentru că oamenilor le e teamă să se deplaseze dintrîo localitate în alta pentru vaccinare sau nu au posbilitatea să facă acest lucru''.
În acest moment sunt mii de locuri libere pentru imunizare în toată țara. Pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro este o hartă interactivă unde puteți intra și vedea centrele, ce tip de vaccin vi se poate administra și dacă sunt oameni pe listele de asșeptare.
În Timișoara sunt cele mai multe locuri libere și pentru ca la sfârșitul săptămânii începe un maraton de vaccinare.
Pe de alta parte, un studiu făcut de Medlife, arată că interesul românilor pentru vaccinarea anti-Covid nu este atât de mare cum sperau autoritățile.
Mai exact, sondajul arată că doar 5 milioane de români se vor imuniza până la finalul anului, ceea ce înseamnă o rată de 27 – 31% din totalul persoanelor rezidente în România, care au împlinit cel puțin 16 ani.
Premierul Florin Cîțu spune însă că este un scenariu pesimist pe care nu îl ia in calcul, dovada, spune el, sunt datele din teren. De pildă, în Cluj 30% din populație a făcut deja injecția anti-Covid, iar Capitala este pe locul 2, cu 20 de procente.