Șase copii din Constanța au fost spălați de bunica lor cu o substanță folosită împotriva râiei. Minorii sunt în stare gravă
Un nou episod revoltător pune în pericol de moarte suflete nevinovate din cauza ignoranței sau neatenției crase a adulților.
Șase copii au ajuns în stare gravă la Spitalul Județean din Constanța, după ce bunica i-a spălat cu o substanță toxică de uz veterinar. Când au fost preluați la urgență, delirau, aveau halucinații, iar o fetiță, intrase în comă.
Cei șase copii, au fost spălați cu substanță toxică de bunică. Soluția este destinată exclusiv animalelor, fiind extrem de periculoasă pentru oameni. Imediat au început să se simtă rău.
Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean Constanța: „Toți aveau stare generală modificată, prezentau cefalee, vărsături, greață, tremur, unul dintre copii se afla în stare general gravă, era în comă, a fost intubat și internat la terapie intensivă."
Din păcate, nu a fost singurul caz în aceste zile. Un copil de trei ani dintr-o altă localitate a fost adus la Spitalul Județean din Constanța în stare gravă după ce ar fi ingerat o substanță toxică.
Medicii trag un semnal de alarmă. Mai mulți copii au murit în diverse județe ale țării, după ce au fost spălați cu substanțe de uz veterinar.
Alexandru Chesler, medic veterinar: „Medicii veterinari sau asistenții o folosesc pentru deparazitarea externă a oilor, a caprelor, dar este strict de uz veterinar, nu se utilizează absolut deloc la oameni, indiferent de concentrație pentru că poate să determine un fenomen de intoxicație câteodată ireversibil."
Ortansa Danca, specialist DSP Constanța: „Dacă se folosesc substanțe care sunt folosite la animale sau pesticide sunt toxice. Copilul poate să și moară”.
Lipsa de informare, în special în medii defavorizate, duce la astfel de tragedii, unde victime sunt cei mici, spun specialiștii. De aici și repetarea tragediilor, în ciuda semnalelor trase.
Alin Tomuș, sociolog: „Genul acesta de cazuri semnalizează faptul că este nevoie de creșterea nivelului de cultură, educație și mai ales de informare cu privire la utilizarea anumitor substanțe în mediul rural."
Cei șase copii, mama și bunica lor, vor rămâne în Spitalul Județean din Constanța până când se vor pune pe picioare.
Roxana Onea, DGASPC Constanța: „Vom face și verificări împreună cu autoritatea publică locală să vedem dacă se impune instituirea unei măsuri de protecție specială."
Polițiștii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.