Șapte ani de închisoare pentru chinuirea animalelor. Sunt vizați și stăpânii care vor să le taie coada sau urechile câinilor
Statul ia în sfârşit măsuri mai dure în cazul celor care maltratează animale, iar zoofilia este de acum considerată infracţiune, şi pedepsită.
Practic, amenzile se dublează, sau chiar se triplează, şi cresc limitele maxime în cazul celor care sunt condamnaţi la închisoare.
Un metis de westy care are doar un an și jumătate a ajuns în adăpostul de animale Pallady, acum două săptămâni, după ce a fost maltratat în public de stăpân.
Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt ASPA: „Cățelul prezenta șchiopături la membre, în urma radiografiilor s-a constatat că într-adevar suferise o fractură mai veche. Vorbim despre proprietari iresponsabili care neglijează animalele, nu le hrănesc corespunzător, ori nu le oferă un adăpost. Conform modificărilor, şi pentru aceste fapte poate fi emis un ordin de plasare. Pe de altă parte, foarte des întâlnite sunt maltratările, schingiuirile, atât proprietari cât și alte persoane.”
Modificarea legii animalelor vine cu pedepse mai mari. Conform noilor prevederi, se dublează şi chiar triplează cuantumul amenzilor contravenţionale şi limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea.
Daniel Radu, șeful Poliției Animalelor: „Majorarea pedepselor cu inchisoarea de la 2 la 7 ani pentru uciderea animalului cu intenție, fară drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte și zoofilia. Zoofilia, o infracțiune care nu era anterior reglementată de niciun act normativ și care, din păcate este întâlnită uneori în practică.”
Mai mult, intervenţiile chirurgicale estetice, cum sunt tăierea urechilor sau a cozii animalelor, care nu au scop curativ, se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Vizaţi sunt şi stăpânii, şi medicii veterinari.
Din păcate, aceste practici ilegale sunt încă dese.
Vânzător - prin telefon: „Coada este deja tăiată, iar urechile dacă va dori, se pot cupa, dar asta mai târziu, când cartilajul ajunge la maturitate”.
Reporter: Și unde se poate face procedura asta?
Vânzător: „Cuparea se poate face la orice cabinet veterinar, dar în prealabil trebuie să mergeți acolo, să vorbiți personal la cabinet, noi putem recomanda, eventual, un cabinet.”
Prof. univ. Dr. Mario Codreanu: „Aceste intervenții chirurgicale reprezintă un act de cruzime, barbarie, și este evident în contradicție cu legislația. Pot fi permise aceste situații particular, doar sub autorizarea și recomandarea medicului veterinar, când aceste intervenții survin după anumite traumatisme. În cazul unor acestor traumatisme, injurii care aduc atingere acestor structuri tisulare, infecții severe afecțiuni auriculare.”
Vor fi aspru pedepsiţi şi cei care separă puii de mamă, ca să îi vândă mai devreme de opt săptămâni.
Doar în 2021 au fost salvate și plasate în adăpost 1.155 de animale aflate în situații de pericol și au fost întocmite 1.175 de dosare penale. Cei de la Poliţia Animalelor au primit peste 600 de sesizări numai prin Sistemul Național Unic de Urgență 112.