Sancțiuni după tragedia din Constanța. Anchetatorii au identificat mai multe greșeli în intervenția pompierilor
S-au luat primele măsuri disciplinare și este în desfășurare și o cercetare penală după tragicul incendiu de la Constanța, unde o femeie a căzut de a etajul șase în încercarea de a scăpa de flăcări.
Cei care anchetează intervenția echipajelor de urgență au identificat mai multe greșeli, dar și informații eronate date publicității. Trei ofițeri sunt cercetați disciplinar. Între timp, de vineri, în toate unitățile de pompieri din țară se face reinstruirea personalului.
Intervenţia salvatorilor a fost analizată de anchetatori secundă cu secundă. Concluzia? Pompierii au dat informaţii eronate şi au făcut greşeli care au dus la intrazierea intervenţiei.
Incendiul a fost anunţat la ora 9 şi 14 minute. Alarma s-a dat în detaşamentul de pompieri Sublocotenent Firipis Marius Daniel, unitate aflată în apropierea incediului, la 9 și 16 minute. La 9 şi 20 de minute, forţele de intervenţie au pornit spre incendiu, cu un minut întârziere faţă de timpii stabiliţi de legislaţie.
Cu toate că ştiau că se îndreaptă spre un incediu situat la etajul şase, pompierii au pornit fără autospeciala cu scară. În realitate, nici nu aveau cu ce să plece, pentru că autoscara unităţii e stricată de aproape doi ani. În raport, anchetatorii arată acum că fonduri au fost pentru reparaţii, dar nu au fost folosite. Încă o greşeală.
Primii pompieri au ajuns la locul accidentului la 9 şi 23 de minute. Însă, în raportările oficiale este trecută ora 9 şi 21 de minute. O informaţie falsă.
În timp ce pompierii încă se organizează, femeia este prinsă în incendiu la etajul şase. Încearcă să se salveze şi iese în afara balconului, dar cade în gol chiar lângă salvatori. Este ora 9 şi 25 de minute.
O altă greşeală semnalată se referă la faptul că abia la ora 9 şi 27 de minute pompierii au solicitat o autoscară la unitatea din Palas, aflată la 8 kilometri de incediu. Maşina pleacă din unitate la 9 şi 30 de minute şi ajunge la incendiu la 9 şi 41 de minute, adică la 16 minute după ce victima căzuse în gol.
Şefii ISU Constanța au trecut însă în raportările oficiale către Bucureşti că autospeciala cu scară a fost alertata la 9 şi 15 minute şi a ajuns la incendiu la 9 şi 27 de minute. Informaţie mai mult decât falsă.
Iulian Cosa, prefectul județului Constanța: ”Orice neajuns ar fi existat din punct de vedere al resursei umane sau tehnic, acea comunicare eronată a timpilor de intervenţie este inadmisibilă”.
Anchetatorii au constatat şi încălcarea unor norme procedurale privind echiparea la locul intervenţiei, superficialitate în îndeplinirea atribuţiilor, nereguli în pregătirea personalului.
trei ofiţeri cu funcţii superioare din ISU Constanța sunt cercetaţi disciplinar, patru subofiţeri au fost sancţionaţi pentru modul în care s-au echipat, sancţionat este şi personalul care a gestionat apelurile de urgenţă. Tot personalul ISU din toată ţara va fi reinstruit.
Purtător de Cuvânt ISU Dobrogea: ”Inspectoratul Dobrogea are un număr 954 de angajaţi din care 8 sute de oameni lucrează in operativ. Aşadar 8 sute de oameni urmează să fie reinstruiți”.
Concluziile raportului sunt predate acum şi procurorilor care desfăşoară o anchetă penală. Pompierii din Constanța s-au remarcat prin mai multe erori de a lungul timpului. Acum câţiva ani n-au fost în stare să ajungă la echipajul unui elicopter smurd prăbuşit pe lacul Siutghiol. Patru oameni au murit. La un alt incendiu, într-un club au venit nepregătiţi. Trei persoane au murit atunci. Acum, salvatorii vor avea nevoie de multe misiuni reuşite pentru a spăla amintirea acestor greşeli.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, pompieri, interventie, ancheta, sanctiuni, femeie,
Dată publicare:
19-02-2021 18:17