Anchetă privind intervenția pompierilor în cazul incendiului de la Constanța, în urma căruia o femeie a murit

18-02-2021 18:21


Intervenția pompierilor în cazul incendiului de la Constanța, unde o femeie a murit după ce a căzut de la etajul 6, este analizată secundă cu secundă.

Există mai multe imagini din momentul tragediei, iar anchetatorii verifică dacă salvatorii au greșit cu ceva.

La rândul lor, șefii Inspectoratului de urgență Constanța trebuie să spună de ce o autospecială cu scară, care poate ar fi ajutat, zace nefolosită de doi ani. Oficialii de la București susțin ca bani au fost pentru repararea ei, dar nu i-a cerut nimeni.

Încercând să scape de flăcări, femeia s-a prăbuşit chiar lângă pompieri şi paramedici. Incendiul mistuia apartamentul şi exista riscul să pice bucăţi de tencuială ori termopan topit, aşa că victima a fost mutată în grabă. Acum, şi această manevră, fără folosirea unei tărgi, este analizată.

Purtător de cuvânt al ISU Constanța: ”Primordial a devenit să înceapă de îndată manevrele de resurcitare atât pentru victimă, cât şi pentru salvator. Să ia targa ar fi însemnat un timp suplimentar, iar în acele momente orice secundă, orice minut erau vitale".

Patru anchete sunt în derulare la Constanța. Se verifică timpii în care echipajele au acţionat şi cei comunicaţi eronat de inspectorat. De exemplu, iniţial s-a raportat că autospeciala cu scară a sosit la faţa locului la ora 9 şi 27 de minute. În realitate, autospeciala a plecat din unitatea aflată la 8 km de locul incidentului abia la ora 9 şi 30 de minute.

Repoerter: ”Aveţi ceva să le transmiteţi pompierilor?”

Mitica Stoica, soţul victimei: ”Nu nimic. Asta e. Dacă aşa sunt antrenaţi şi nu pot să fie mai rapizi, asta e. Trebuie să fie dotaţi cu ce trebuie şi să fie mai rapizi”.

La doar câteva sute de metri de locul incendiului, în curtea unei unităţi de pompieri, o autospecială cu scară care a costat sute de mii de euro şi care este atât de necesară în astfel de situaţii rugineşte nemişcată de aproape doi ani. Bani au fost.

Raed Arafat, șef DSU: ”De ce nu a fost reparată de când e defectă pentru că în mod normal fonduri au fost. IGSU mi-a confirmat că avea bani şi putea să dea bani de reparaţii decă se solicita de acolo. Era datoria celor de acolo”.

Un val de promisiuni se revarsă acum de la politicieni şi înalţii funcţionari. De exemplu, se promit peste 500 de maşini de pompieri din fonduri europene. Promisiunea e veche însă. Din păcate, s-au făcut până acum câteva licitaţii pentru achiziţionare autospecialelor, dar au fost contestaţii şi totul s-a blocat. Acum promisiunea revine. Se promit şi saltele de salvare pentru judeţele ţării şi alte autospeciale cu scări pentru intervenţii. Rămâne de văzut câte din aceste vorbe se vor şi adeveri.


VIDEO PROTVPLUS.RO