Salvatorii montani au bătut toate recordurile la numărul de intervenții, de Sfânta Maria. Ce greșeli fac turiștii
Au fost patru zile cu multe încercări pentru salvatorii montani din întreaga țară. Aceștia au recuperat 137 de turiști, inclusiv în pericol de moarte.
Unii s-au lăsat furați de peisaj și au plecat prost echipați în drumeție. A existat însă și categoria celor care s-au supraestimat și au ales trasee prea dificile pentru pregătirea lor fizică.
Salvamontiștii au avut peste o sută de intervenții în patru zile. Cele mai grave situații au fost în Munții Bucegi. O femeie de 56 de ani a căzut într-o vale aproape 40 de metri din traseul turistic Jepii Mici, care duce către Cabana Caraiman. S-a lovit la cap, la piept și a rămas inconștientă. A fost coborâtă pe targă în condiții extrem de grele, cu zone abrupte.
Alte două interventii, cu cinci victime, tot în Munții Bucegi, s-au încheiat după lăsarea întunericului, pe Valea Cerbului și pe Valea Caraimanului. O femeie a fost preluată cu elicopterul SMURD din cauza epuizării fizice. Deși era bine echipată, nu a mai putut să continue tura.
Cinci ore au muncit și salvatorii montani din Argeș și Sibiu să recupereze patru persoane blocate pe Muchia Arpășelului - pe un traseu de alpinism dificil. Nu aveau experiență și nici nu cunoșteau drumul foarte bine.
Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România: ”Am avut persoane accidentate grav, persoane care au căzut de la înălțime pe zeci de metri, persoane care s-au ales cu traumatisme grave. Am avut persoane rătăcite pe munte, persoane care au fost epuizate fizic".
„Am stabilit un record negativ”
Cătălin Petrescu, salvator montan Poiana Brașov: „Noi duminică am stabilit un record negativ, am avut opt intervenții. Din păcate, sunt mulți care vin din zone unde nu au munte, deci cultura lor montană, educația, responsabilitatea față de munte sunt foarte scăzute, vin fără echipamente adecvate, încălțati ca de oraș".
Există și reversul medaliei. Varietatea de echipamente sportive îi încurajează pe oameni să urce pe munte și să aleagă trasee dificile, deși unii nu sunt pregătiți fizic pentru acest lucru.
Dan Popescu, șeful Salvamont Sibiu: „Chiar dacă ești echipat cu niște bocanci mai de calitate sau ai alt echipament bun, dacă tot nu știi să-l folosești sau te-ai dus într-o zonă prea tehnică pentru tine, inevitabil pot apărea accidente”.
În vacanța de Sfânta Maria și elicopterele SMURD au fost în misiune. În 131 de cazuri au transportate persoane în stare gravă.
Sursa: Pro TV
Etichete: interventie, turisti, record, salvare, salvamontisti,
Dată publicare:
16-08-2023 19:30