Salvamontistii si jandarmii, invinsi de un padurar. Haos in organizarea institutiilor care gestioneaza situatiile de urgenta
Cei 7 raniti se aflau la cel mult o ora distanta de localitatea Horea, din judetul Alba, si totusi, in loc sa fie gasiti in cel mult o ora, au trecut 6. Cum a fost posibil?
Degeaba s-au mobilizat sute de voluntari, dornici sa ajute victimele, pentru ca nu s-a gasit un creier care sa coordoneze rational cautarile, iar asta s-a vazut din plin, spre furia justificata a opiniei publice.
Timp de 6 ore echipele de salvatori trimise din patru judete i-au cautat peste tot si nicaieri pe cei care aveau nevoie disperata de ajutor.
Cautarile au inceput din localitatea Horea. Avionul se afla la sase kilometri. O astfel de distanta putea fi parcursa in 40 de minute, in conditiile in care pe jumatate din traseu circula masinile.
Cu toate acestea, informatiile neclare i-au dus pe cautatori la mare departare. Si vorbim aici despre sute de voluntari care, pe timp de noapte, ceata si ploaie marunta incercau din tot sufletul sa fie utili.
La scurt timp dupa apelul de la 112, in zona, pe langa echipe de interventie, au fost trimise si elicoptere, insa au fost intoarse la sol, din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Astfel s-a ratat un moment important.
"Li s-a recomandat sa bata in fuselajul avionului ca sa fie auziti, sa faca zgomot. Nu au avut prea mare succes. Al patrulea a fost cu focul", a declarat doctorul Irinel Popescu.
De la ora la alta, au aparut informatii gresite care nu au facut decat sa mareasca distanta dintre victime si salvatori.
"Cand eram la cinci kilometri ne-au zis ca i-au gasit si am oprit cautarile", a declarat unul dintre padurarii care au participat la cautari.
"Domnul doctor mi-a comunicat intre Arieseni si Mariselu la jumatate, apoi a doua informatie a fost intre Matisesti si Poiana Horii. Pe hartile satelitare am putut sa facem o localizare mult mai exacta", a declarat Codrin Roman, de la Salvamont Salvaspeo Cluj.
Autoritatile locale sosite in teren au facut mai mult act de prezenta in loc sa isi dovedeasca utilitatea, iar alti cautatori se luptau cu harti turistice.
In neputinta generala, pompierii, salvamontistii, jandarmii - cu totii specializati, antrenati si platiti de la buget sa faca fata unor astfel de situatii limita - au fost invinsi de un padurar.
Acest om a salvat statul de la rusine si vietile celor 5 pasageri. Apoi, ajutat de alti localnici a resuit sa coboare o parte dintre raniti.
"Din Horea pana aici ajungeam in 40 de minute, daca aveam coordonatele exacte ii gaseam mult mai repede. erau inghetati, le era foarte frig", a declarat padurarul Adrian Moraru.
In ajutorul oamenilor cu inima mare au venit si cativa voluntari care aveau masini de off road.
"Din pacate am primit coodonate gresite la inceput si a durat mai mult sa ajungem. Ni s-a dat un perimetru de cateva sute de km patrati. daca nu era padurarul era foarte greu", a declarat Marius Pop, membru "Transilvania Off-Road".
Intr-un final concluzia este una singura, si ii apartine doctorului Victor Zota:
"Este absolut inimaginabil ca in anul 2014, dupa ce s-a investit milioane de euro in aceasta situatie de identificare a oamenilor, dupa sapte ore sa-i descopere doi padurari, ca pe vremea lui Vlad Tepes."