Salariații care vor avea parte de o zi liberă în plus. Ce sărbătoresc pe 16 februarie
Angajații din sectorul feroviar vor beneficia de o zi liberă suplimentar față de restul salariaților din România, conform unui proiect legislativ ce a fost adoptat marți de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Astfel, după cum este prevăzut în propunerea legislativă, data de 16 februarie devine zi de sărbătoare legală pentru salariații de la căile ferate. "Ziua Feroviarilor, sărbătorită anual la data de 16 februarie, se declară zi de sărbătoare legală pentru personalul feroviar, prin derogare de la prevederile art.139 alin.(1) din Codul muncii (articolul care stabilește lista liberelor legale din an - n. red.)", se precizează în proiectul de act normativ, potrivit avocatnet.ro.
Camera Deputaţilor a respins, marţi, cererea de reexaminare a Legii privind statutul personalului feroviar, aceasta fiind respinsă anterior şi de senatori.
S-au înregistrat 185 de voturi "pentru" respingere, un vot "împotrivă" şi 80 de abţineri.
Legea, adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, a fost transmisă spre promulgare preşedintelui României la data de 3 iunie 2019, potrivit Agerpres.
Legea reglementează statutul personalului feroviar şi cuprinde prevederi referitoare la încadrarea şi raporturile de muncă ce se stabilesc între unitatea cu specific feroviar şi personalul feroviar angajat; formarea iniţială şi continuă a personalului feroviar; condiţiile specifice şi modalităţile de ocupare a funcţiilor; criteriile de acordare a distincţiilor.
În conformitate cu dispoziţiile art.77 alin.(2) din Constituţia României, republicată, preşedintele a formulat cererea de reexaminare asupra legii transmisă spre promulgare pentru următoarele considerente: "se consideră că dispoziţiile art. 6 lit. b) sunt neclare, întrucât prin utilizarea sintagmei "beneficiază de protecţia legii" se instituie o imunitate pentru personalul feroviar, caz în care devin incidente dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi (2) din Constituţie; nu există o analiză fundamentată a impactului economic al beneficiilor acordate întregului personal feroviar prin adoptarea acestei legii; corelarea dispoziţiilor art. 34 şi art. 35 cu textul Legii nr.127/2019 privind sistemul public de pensii".
Senatul, în calitate de primă Camera sesizată, a respins obiecţiile formulate de preşedintele României în cererea de reexaminare şi a adoptat Legea privind statutul personalului feroviar.
Potrivit raportului comun al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi Comisiei pentru transporturi şi infrastructură, deputaţii de specialitate au respins solicitările formulate de şeful statului şi cererea de reexaminare.
"În urma finalizării dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor prezentul raport asupra cererii de reexaminare formulată de preşedintele României, prin care se propune adoptarea legii în forma adoptată iniţial de Parlament", se arată în raportul celor două comisii.