Salamul de Sibiu este in sfarsit recunoscut la nivelul UE. Povestea italianului care l-a "inventat" in 1910 la Sinaia

×
Codul embed a fost copiat

Dupa ani de asteptari salamul de Sibiu si-a castigat un loc de cinste pe rafturile Europei. A devenit un produs recunoscut la nivelul intregii Uniuni.

Acesta este cel de-al doilea produs romanesc care a obtinut protectie internationala dupa magiunul de Topoloveni.

Istoria salamului de sibiu incepe in 1910, cand un italian pe ume Filippo Dozzi, a inceput sa produca, la Sinaia, acest salam crud uscat, cu termen de maturare foarte lung si garantie de citeva luni.

Producatorii vindeau la inceput acest produs, sub denumirea "salam de iarna". Iar pe stampila de export era inscriptionata "vama sibiu" intrucat acesta era punctul de iesire spre imperiul Austro-Ungar. In Ungaria exista un salam asemanator cu cel produs in Romania. Astfel, in comenzile venite din strainatate, produsul a devenit mai intai "salam din vama Sibiu", pentru ca abia apoi sa fie numite "Salam de Sibiu".

Pe la 1930 o bucata avea peste zece kilograme. Iar in perioada comunismului erau vestite salamurile de aproape un kilogram. In jurul acestora a circulat legenda ca ar avea in compozitie carne de cal. Total gresit, spun acum producatorii.

Citește și
Andreea Brasovean
Ungurii NU vor mai putea produce Salam de Sibiu. Lista produselor traditionale romanesti pentru care vom primi certificat
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

“Pentru a avea un mat de un calibru mare, de peste 100, lung si drept, se preferau matele de cal. Si de la matele de cal a venit legenda ca era carne de cal. Nu a fost niciodata carne de cal”

Recunoasterea pe piata europeana impune strictete privind respectarea retetei de la 1910. Pe scurt, trebuie sa contina: carne provenita de la porci ajunsi la maturitate, slanina tare, care sa fie maturata cu produse alcoolice, iar la suprafata sunt folosite culturi de mucegai nobil.

Recunoasterea ca produs traditional da dreptul fabricantilor din Romania sa primeasca 2 milioane de euro de la UE pentru promovarea produselor in afara granitelor tarii.

Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii: A fost deja copiat de catre producatori din alte state si ar fi creat prejudiciu important. Producatorii nostri acum sunt protejati, daca cineva va copia produsul, va fi tras la ranspundere si va fi amendat.

Nici in tara nu va mai putea fi produs in orice fabrica de mezeluri, ci doar in cele stabilite de Asociatia Producatorilor de Salam de SIbiu.

In Uniunea Europeana exista acum peste 1400 de produse cu origine geografica protejata, iar Romania mai are pe lista de asteptare cel putin doua: telemeaua de Ibanesti si novacul afumat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Salamul de Sibiu, protejat si recunoscut la nivelul Uniunii Europene. Istoria produsului romanesc
Salamul de Sibiu, protejat si recunoscut la nivelul Uniunii Europene. Istoria produsului romanesc

Ministerul Agriculturii a anuntat ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene, in cadrul caruia „Salamul de Sibiu” a fost inregistrat ca produs de Indicatie Geografica Protejata.

Ungurii NU vor mai putea produce Salam de Sibiu. Lista produselor traditionale romanesti pentru care vom primi certificat
Ungurii NU vor mai putea produce Salam de Sibiu. Lista produselor traditionale romanesti pentru care vom primi certificat

Salamul de Sibiu, telemeaua de Ibanesti, branza din Marginimea Sibiului si novacul afumat, de Tara Barsei, vor fi protejate de Uniunea Europeana.

Salam de porc cu 3% carne si fructe de mare recongelate. Bucatarii lupta pentru un meniu curat si dau in judecata ANPC
Salam de porc cu 3% carne si fructe de mare recongelate. Bucatarii lupta pentru un meniu curat si dau in judecata ANPC

Pentru ca magazinele sunt pline de produse stricate care ajung in farfuriile oamenilor, zeci de bucatari profesionisti au dat in judecata Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze
Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze

Un caz îngrozitor de sclavie a fost descoperit de DIICOT. Timp de aproape 12 ani, o familie din Covasna a dus peste graniță, în Ungaria, zeci de tineri sărmani, pentru a-i exploata cumplit într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor. 

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.