Salamul de Sibiu este in sfarsit recunoscut la nivelul UE. Povestea italianului care l-a "inventat" in 1910 la Sinaia
Dupa ani de asteptari salamul de Sibiu si-a castigat un loc de cinste pe rafturile Europei. A devenit un produs recunoscut la nivelul intregii Uniuni.
Acesta este cel de-al doilea produs romanesc care a obtinut protectie internationala dupa magiunul de Topoloveni.
Istoria salamului de sibiu incepe in 1910, cand un italian pe ume Filippo Dozzi, a inceput sa produca, la Sinaia, acest salam crud uscat, cu termen de maturare foarte lung si garantie de citeva luni.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Producatorii vindeau la inceput acest produs, sub denumirea "salam de iarna". Iar pe stampila de export era inscriptionata "vama sibiu" intrucat acesta era punctul de iesire spre imperiul Austro-Ungar. In Ungaria exista un salam asemanator cu cel produs in Romania. Astfel, in comenzile venite din strainatate, produsul a devenit mai intai "salam din vama Sibiu", pentru ca abia apoi sa fie numite "Salam de Sibiu".
Pe la 1930 o bucata avea peste zece kilograme. Iar in perioada comunismului erau vestite salamurile de aproape un kilogram. In jurul acestora a circulat legenda ca ar avea in compozitie carne de cal. Total gresit, spun acum producatorii.
“Pentru a avea un mat de un calibru mare, de peste 100, lung si drept, se preferau matele de cal. Si de la matele de cal a venit legenda ca era carne de cal. Nu a fost niciodata carne de cal”
Recunoasterea pe piata europeana impune strictete privind respectarea retetei de la 1910. Pe scurt, trebuie sa contina: carne provenita de la porci ajunsi la maturitate, slanina tare, care sa fie maturata cu produse alcoolice, iar la suprafata sunt folosite culturi de mucegai nobil.
Recunoasterea ca produs traditional da dreptul fabricantilor din Romania sa primeasca 2 milioane de euro de la UE pentru promovarea produselor in afara granitelor tarii.
Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii: A fost deja copiat de catre producatori din alte state si ar fi creat prejudiciu important. Producatorii nostri acum sunt protejati, daca cineva va copia produsul, va fi tras la ranspundere si va fi amendat.
Nici in tara nu va mai putea fi produs in orice fabrica de mezeluri, ci doar in cele stabilite de Asociatia Producatorilor de Salam de SIbiu.
In Uniunea Europeana exista acum peste 1400 de produse cu origine geografica protejata, iar Romania mai are pe lista de asteptare cel putin doua: telemeaua de Ibanesti si novacul afumat.