Salamul de Sibiu, protejat si recunoscut la nivelul Uniunii Europene. Istoria produsului romanesc
Ministerul Agriculturii a anuntat ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene, in cadrul caruia „Salamul de Sibiu” a fost inregistrat ca produs de Indicatie Geografica Protejata.
Istoria produsului Salam de Sibiu:
Istoria produsului incepe in anul 1910, atunci cand un italian pe nume Filippo Dozzi, profitand de conditiile climaterice favorabile producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung si cu garantie de luni de zile, s-a hotarat sa cumpere in Sinaia o cladire care adapostea un restaurant, un depozit de vinuri si un hotel.
Trecatorile traditionale, prevazute cu vami oficiale, ce legau Transilvania de Tara Romaneasca, erau situate pe Valea Teleajenului (cu iesire la Sacele), pe Valea Dambovitei (cu vami la Rucar si Bran spre Brasov si pe Valea Oltului) si cu vama la Turnu Rosu (iesire spre Sibiu).
Dozzi incepe sa vanda cu denumirea de "Salam de iarna", iar pe stampila de export aplicata pe documentele ce insoteau marfa, era inscriptionata "Vama Sibiu", intrucat aceasta vama era punctul de iesire spre teritoriul Austro-Ungar.
Deoarece in Ungaria existau fabrici concurente care produceau un salam asemanator cu cel produs de Dozzi, existau si restrictii privitoare la tranzitarea transporturilor cu salam romanesc pe teritoriul Ungariei.
Astfel in comenzile venite de la partenerii externi numele produsului devine mai intai "Salam din vama Sibiu", pentru ca mai apoi sa fie numit "Salam Sibiu".