Ungurii NU vor mai putea produce Salam de Sibiu. Lista produselor traditionale romanesti pentru care vom primi certificat
Salamul de Sibiu, telemeaua de Ibanesti, branza din Marginimea Sibiului si novacul afumat, de Tara Barsei, vor fi protejate de Uniunea Europeana.
Aceste bunatati romanesti vor primi denumirea de "origine protejata" si vor putea fi produse doar pe teritoriul tarii noastre, evident, in anumite zone. Asta este bine, spun producatorii in conditiile in care, in prezent, salamul de Sibiu e fabricat si de maghiari.
Primele fabrici care au produs salamul de Sibiu au aparut la Sinaia si Medias. Iar produsul e pomenit in acte, inca de acum o suta de ani. Pe atunci se numea insa "salam de iarna" si asta pentru ca era cerut si consumat numai in anotimpul rece. Pe la 1930 o bucata avea peste zece kilograme.
"Pentru a avea un mat de un calibru mare, de peste 100, lung si drept, se preferau matele de cal. Si de la matele de cal a venit legenda ca era carne de cal. Nu a fost niciodata carne de cal."
Uniunea Europeana va proteja acum acest produs, dar numai pe cel facut dupa reteta veche. Adica sa aiba 75% carne de porc matur, 23% grasime tare si restul, condimente. Asa vom scapa, de falsuri.
"Din ce in ce mai mult apare un salam care imita. Sau vopsit, sau mucegait, care se vinde la preturi mai reduse si care imita, dar vag de tot, gustul salamului de Sibiu", a explicat Sorin Minea, presedintele patronatelor din industria alimentara, Romalimenta.
"Maghiarii nu vor mai putea sa produca salam de Sibiu, cum nici noi nu putem sa producem un alt produs pentru care ei au obtinut acreditare" sustine Viorel Morarescu, MADR.
Tot de la Bruxelles vom primi certificare si pentru telemeaua de Ibanesti. Aceasta va putea fi produsa doar in 3 localitati din Mures si trebuie sa fie conservata in saramura extrasa din fantana cu apa sarata de la Orsova, care o face unica. Pe lista trimisa la UE cu sanse mari de a deveni produs protejat se afla si telemeaua din marginimea Sibiului, dar si novacul afumat din Tara Barsei.
"Miza celor care vor sa obtina denumirea de "origine protejata" este uriasa. Producatorii obtin promovare pe piata europeana si in intreaga lume, in plus, pot obtine fonduri de pana la 3 milioane de euro. Dealtfel, singurul produs romanesc, protejat european, magiunul de Topoloveni, a ajuns deja pe rafturile din America si Japonia" a relatat Andreea Brasovean, corespondent ProTv.
Ministerul Agriculturii pregateste alte zece produse, printre care Painea de Petcica, Dulceata de Rabarbar, Prunele de Leleasca si Cascavalul de Fetesti ... Dosarele acestora vor fi gata abia la anul.