Salam de porc cu 3% carne si fructe de mare recongelate. Bucatarii lupta pentru un meniu curat si dau in judecata ANPC

×
Codul embed a fost copiat

Pentru ca magazinele sunt pline de produse stricate care ajung in farfuriile oamenilor, zeci de bucatari profesionisti au dat in judecata Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor.

Chefii cer schimbarea legii si obligarea producatorilor sa mentioneze pe etichete procentul exact de ingrediente, fara nici o inselatorie.

In 2013, ANPC a inregistrat 4100 de plangeri impotriva magazinelor care au vandut marfa neconforma.

10 reclamatii, cu tot cu fotografii, au fost depuse de David Contant, un chef francez, care a venit in Romania sperand sa deschida primul restaurant cotat cu stele Michelin. A fost socat sa gaseasca in galantare fructe de mare recongelate de cateva ori, peste in crusta masiva de gheata, ficatei siroind de zeama urat mirositoare si lipsuri de pana la 40% din gramajul carnii ambalate.

Cine si cu cat a fost amendat, pe baza acestor dovezi? Mister total!

Citește și
bere
Record de amenzi pentru un restaurant din Timisoara. Motivul pentru care patronii sunt sanctionati frecvent

Mirona Daia, reprezentant ANPC: "Toate acestea au fost comunicate fara a comunica numele producatorului sau comerciantului, si fara a da detalii astfel incat sa fie identificat."

David Contant, chef: "I-am intrebat pe cine apara - pe mine, consumatorul, sau magazinele? Mi-am luat un avocat si ne-am adresat Curtii, ca sa primesc mai multe explicatii dupa aceste raspunsuri."

Va intrebati poate de unde preocuparea bucatarilor profesionisti pentru hrana din magazine. Principiul e simplu: nu poti face arta in farfurie fara ingrediente proaspete si de calitate optima. Pentru ca importuri se fac doar pentru cantitati mari, in Romania singura sursa constanta de aprovizionare pentru gastronomia fina raman magazinele.

"Aici e vorba de sanatate publica, de posibile toxiinfectii alimentare. Am deja 50 de bucatari alaturi de mine, bucatari romani cu reputatie buna, dar si bucatari din Europa care lucreaza in Romania", spune chef-ul francez.

Demersul sau e sustinut si de un chef roman din Irlanda, o tara unde sanctiunile sunt dezvaluite publicului.

Cristi Roman, chef Irlanda: "ANPC sa spuna exact care este numele acestor companii, pentru ca in viitor sa ne ferim de acestea sau sa le boicotam, daca ele isi bat joc de sanatatea noastra."

In plus, bucatarii mai cer ca legea sa fie modificata asa incat sa fie obligatorie afisarea ingredientelor in procente pe alimente. Analizele independente, facute de bucatari intr-un laborator certificat UE, au scos la iveala numai surprize.

David Contant, chef: "Un salam de porc continea numai 3% carne de porc. In alimentatia umana nu avem nicio idee despre procente. Vreau sa fac apel si catre guvern, ca sa faca o schimbare de lege, un proiect de lege ca sa stim ce se afla inauntru."

Primul termen in instanta intre ANPC si reprezentantii maestrilor bucatari va fi peste 3 luni.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Surpriza de la mic dejun. Clientii unui restaurant au fost surprinsi de un val care a spart ferestrele localului. VIDEO
Surpriza de la mic dejun. Clientii unui restaurant au fost surprinsi de un val care a spart ferestrele localului. VIDEO

Mic dejun de cosmar pentru mai multi americani care serveau masa intr-un restaurant de pe o plaja din Santa Barbara.

Record de amenzi pentru un restaurant din Timisoara. Motivul pentru care patronii sunt sanctionati frecvent
Record de amenzi pentru un restaurant din Timisoara. Motivul pentru care patronii sunt sanctionati frecvent

Amenzile nu par sa ii sperie pe proprietarii unui restaurant din Complexul Studentesc. In mai putin de un an de zile, acestia au fost sanctionati de 18 ori pentru aceeasi fapta.

Clienti au spus ca nu mai mananca niciodata acolo. Ipostaza in care a fost filmat un angajat Pizza Hut. VIDEO
Clienti au spus ca nu mai mananca niciodata acolo. Ipostaza in care a fost filmat un angajat Pizza Hut. VIDEO

Imagini care au provocat revolta si sila au fost surprinse de camerele de supraveghere, in bucataria unui restaurant Pizza Hut, din Virginia de Vest, Statele Unite.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.