Salam de porc cu 3% carne si fructe de mare recongelate. Bucatarii lupta pentru un meniu curat si dau in judecata ANPC
Pentru ca magazinele sunt pline de produse stricate care ajung in farfuriile oamenilor, zeci de bucatari profesionisti au dat in judecata Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor.
Chefii cer schimbarea legii si obligarea producatorilor sa mentioneze pe etichete procentul exact de ingrediente, fara nici o inselatorie.
In 2013, ANPC a inregistrat 4100 de plangeri impotriva magazinelor care au vandut marfa neconforma.
10 reclamatii, cu tot cu fotografii, au fost depuse de David Contant, un chef francez, care a venit in Romania sperand sa deschida primul restaurant cotat cu stele Michelin. A fost socat sa gaseasca in galantare fructe de mare recongelate de cateva ori, peste in crusta masiva de gheata, ficatei siroind de zeama urat mirositoare si lipsuri de pana la 40% din gramajul carnii ambalate.
Cine si cu cat a fost amendat, pe baza acestor dovezi? Mister total!
Mirona Daia, reprezentant ANPC: "Toate acestea au fost comunicate fara a comunica numele producatorului sau comerciantului, si fara a da detalii astfel incat sa fie identificat."
David Contant, chef: "I-am intrebat pe cine apara - pe mine, consumatorul, sau magazinele? Mi-am luat un avocat si ne-am adresat Curtii, ca sa primesc mai multe explicatii dupa aceste raspunsuri."
Va intrebati poate de unde preocuparea bucatarilor profesionisti pentru hrana din magazine. Principiul e simplu: nu poti face arta in farfurie fara ingrediente proaspete si de calitate optima. Pentru ca importuri se fac doar pentru cantitati mari, in Romania singura sursa constanta de aprovizionare pentru gastronomia fina raman magazinele.
"Aici e vorba de sanatate publica, de posibile toxiinfectii alimentare. Am deja 50 de bucatari alaturi de mine, bucatari romani cu reputatie buna, dar si bucatari din Europa care lucreaza in Romania", spune chef-ul francez.
Demersul sau e sustinut si de un chef roman din Irlanda, o tara unde sanctiunile sunt dezvaluite publicului.
Cristi Roman, chef Irlanda: "ANPC sa spuna exact care este numele acestor companii, pentru ca in viitor sa ne ferim de acestea sau sa le boicotam, daca ele isi bat joc de sanatatea noastra."
In plus, bucatarii mai cer ca legea sa fie modificata asa incat sa fie obligatorie afisarea ingredientelor in procente pe alimente. Analizele independente, facute de bucatari intr-un laborator certificat UE, au scos la iveala numai surprize.
David Contant, chef: "Un salam de porc continea numai 3% carne de porc. In alimentatia umana nu avem nicio idee despre procente. Vreau sa fac apel si catre guvern, ca sa faca o schimbare de lege, un proiect de lege ca sa stim ce se afla inauntru."
Primul termen in instanta intre ANPC si reprezentantii maestrilor bucatari va fi peste 3 luni.
Sursa: Pro TV
Etichete: anpc, proces, restaurante, bucatari, alimente expirate,
Dată publicare:
06-03-2014 19:00