S-au redeschis piețele acoperite, dar mulţi nu respectă regulile: „Pune, bre, masca aia la gură, că te filmează!”

×
Codul embed a fost copiat

În prima zi de funcţionare a pieţelor acoperite, după aproape o lună de pauză, mulţi au dat dovadă că n-au devenit mai responsabili.

Nemulţumiţi că restricţiile le-au împuţinat clienţii, comercianţii continuă să-şi rişte sănătatea.
Se protejează corect doar atunci când vine controlul ori ştiu că sunt filmaţi. Iar când scapa de ochii paznicilor, unii clienţi abandonează şi ei masca şi iau la gustat tot ce prind.

Câţiva oameni-paianjen montează panouri, la 10 metri deasupra grămezilor de cartofi şi verdeaţă. Acoperişul pieţei Dacia din Braşov este fixat la loc, potrivit noii decizii oficiale. Fix când vânzătorii făcuseră, spune ei, mari investiţii, în corturi de interior.


„Am dat banii pe plexic şi am făcut acoperiş. Bine, îl am în dulap şi pe ăsta, n-am mai făcut şi aici. Am cheltuit până acum, da, am dat 300 de lei pe plexicurile astea” spune un comerciant.

Revenirea la forma iniţială îi va readuce la standuri pe cei mai sensibili. De pildă, titulara unei tarabe. De 40 de ani vine în Braşov. Pe frigul ăsta, curent mai ales, a rămas acasă.

Citește și
coronavirus
Ordinul privind redeschiderea pieţelor în interior a apărut în Monitorul Oficial
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Piaţa IRA din Cluj Napoca a funcţionat până azi fără pereţi laterali. Au fost instalaţi la loc încă din zori, dar la prânz erau înăuntru numai câţiva cumpărători stingheri, vânzătorii şi... ecoul.

„După ce ne-a luat geamurile jos şi am rămas fără geamuri, lumea n-a mai venit. Uitaţi, aşa e toată ziua. Gol!” spune un vânzător.

„Ne îmbolnăveam dacă veneam şi stăteam o zi întreagă aici. Vă daţi seama, mai ales care avem mesele aici, chiar lângă geam” explică altcineva

Şi magazinele cu brânză şi carne arata ca-n pozele de acum peste 30 de ani. „Înainte a mers bine, aveam vânzări, dar acum au scăzut foarte tare” spune o femeie.

Şi în Bucureşti, vânzătorii au revenit cu picioarele pe pământ.

A şi nins, în cele 3 săptămâni, cât timp o sută de tarabe ale Pieţei Progresu au stat cocoţate pe acoperiş. E de fapt parcarea pieţei interioare de dedesubt, aflată la nivelul etajului al treilea al blocurilor din jur. Negustorii au stat zgribuliţi, pentru că vântul sufla ca în câmp deschis. Şi a măturat şi clienţii, mulţumiţi că, în sfârşit, îşi pot face târguielile la căldură.

Reporter: -Ati venit şi când era piaţa aici sus?
Cumpărător: -Nu. N-am avut timp.
Reporter: -Sau de frig?
Cumpărător: -Si frigul, şi covidul...

 

În piaţa Obor, rulourile care au asigurat ventilaţia în toate direcţiile au fost coborâte la loc. Unii au prins ultima şansă să intre prin pereţi. „Unde vă băgaţi? Cum vedeţi un pic de spaţiu, gata! Cum vedeţi că deschide omul, gata, călare pe el! Cum sunt găinile alea...” spune un vânzător nemulțumit.

La prima vedere, destui români n-au înţeles nimic din lecţia care a durat aproape o lună. Nu poartă măşti medicale, ci semimăști tehnice, pentru manichiuriştii şi bijutierii. Clienţii le ţin şi ei sub nas ori le lasă de tot ca să guste diverse. Şi mai grăitoare sunt dialogurile din spatele camerei.

-Hei, pune masca aia la gură!
-Bre, n-auzi? Pune, bre, masca aia la gură, că te filmează oamenii!
-El e atent acolo, îţi dai seama, e pe meseria lui...

Practic, regulile sunt respectate doar când poliţia sau administratorii stau permanent cu ochii pe cei dinăuntru. Dacă am câştigat ceva în restricţii, la nivel de mentalitate vom vedea în cifrele privind noile cazuri, din următoarele săptămâni.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Se redeschid piețele din hale, cu reguli stricte de protecție. ”Acolo am fost ca la pușcărie”
Se redeschid piețele din hale, cu reguli stricte de protecție. ”Acolo am fost ca la pușcărie”

Piețele agroalimentare care funcționează în hale se redeschid sâmbătă, la 26 de zile după ce au fost închise din cauza numărului mare de infectări.

Ordinul privind redeschiderea pieţelor în interior a apărut în Monitorul Oficial
Ordinul privind redeschiderea pieţelor în interior a apărut în Monitorul Oficial

Guvernul redeschide, sâmbătă, piețele agroalimentare care funcționau în hale. Nerăbdători, unii dintre comercianți au furat startul și și-au mutat deja tarabele din parcările friguroase în care au fost mutați provizoriu.

Klaus Iohannis: Piețele se redeschid de la sfărșitul săptămânii
Klaus Iohannis: Piețele se redeschid de la sfărșitul săptămânii

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a luat decizia, după discuţii cu specialiştii, ca pieţele să fie redeschise,de la finalul acestei săptămâni.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.