Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 6 iunie. Luptele intense continuă pe străzile oraşului Severodonețk
Negocierile de pace cu Rusia sunt la „nivel zero”, a spus președintele ucrainean. Mai nou, Kremlinul vrea cu tot dinadinsul să cucerească oraşul Zaporojie, le-a spus Volodimir Zelenski jurnaliştilor veniţi la Kiev.
Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiul din Ucraina, ziua 104
Deşi în ultimele ore, ruşii au lansat un atac furibund asupra oraşului Severodoneţk, armata ucraineană își apără teritoriul şi rezistă împotriva trupelor Moscovei.
Luptele intense continuă pe străzile oraşului Severodonetsk și în împrejurimi. Potrivit oficialilor ucraineni, situația „se schimbă de la o oră la alta”. Trupele rusești au un avantaj numeric substanțial, dar primarul din zonă susţine că există „suficiente forțe și mijloace” pentru a recuceri complet oraşul.
Căderea Severodonețkului în mâinile Rusiei ar însemna că Moscova controlează aproape toată regiunea Luhansk, care reprezintă jumătate din Donbas.
Volodimir Zelenski: „În ceea ce privește oraşul Zaporojie, situația de acolo este cea mai amenințătoare. Regiunea este parțial ocupată, iar inamicul vrea, din câte am înțeles din comunicațiile interceptate, să ocupe orașul Zaporojie. În Severodonetsk, după cum știți, ținem situația sub control. (Ruşii) sunt mai mulți, sunt mai puternici, dar avem toate șansele să luptăm în această direcție.”
În ciuda optimismului lui Zelenski, bombardamentele Rusiei asupra estului Ucrainei continuă într-un ritm alarmant. Imagini au fost filmate în regiunea Donețk.
Armata Roşie a reluat ofensiva asupra orașului-cheie Sloviansk. Şi în Harkov situaţia devine tot mai tensionată.
Militar al Forțelor Armate ale Ucrainei: „La fiecare oră sau chiar la fiecare jumătate de oră, începe bombardamentul. Ruşii lansează atacuri cu diferite arme: mortiere de 120 mm, artilerie autopropulsată, sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, bombe cu dispersie, dar arma lor preferată este tancul.”
În schimb, marina ucraineană a anunţat că a reuşit să îndepărteze flota rusă la peste 100 de kilometri de coasta ucraineană a Mării Negre, unde navele ruseşti efectuează de mai multe săptămâni o blocadă navală.
Pe frontul din sud, ucrainenii avansează încet spre Herson, la fel și în nord, unde au eliberat câteva sate spre Izium. Peste tot au loc bombardamente susținute, de ambele părți.
Orașul port Mariupol pare acum un oraș-fantomă. Mulți trăiesc în ruinele caselor, iar alimentarea cu apa și curent încă nu au fost restabilită. Mai mult, în prezent, există riscul să apară focare de holeră.
În altă ordine de idei, în pofida ultimelor amenințări ale lui Vladimir Putin, și Marea Britanie a decis să trimită Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri. Decizia a fost luată în „strânsă coordonare” cu Statele Unite, care au anunţat săptămâna trecută furnizarea de sisteme Himars, multiple lansatoare de rachete montate pe blindate uşoare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, războiul din Ucraina,
Dată publicare:
07-06-2022 07:23