Rogozin amenință România cu Satan 2: „Ea nu va cere permisiunea pentru zbor de tranzit românilor răzbunători”
„Inimaginabilul s-a produs”, a comentat furios ministrul rus de Externe, după ce Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntengru i-au refuzat accesul în spațiul lor aerian, în drumul către Serbia.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, vorbește de un act ostil, iar directorul agenției spațiale a amenințat cele trei state, dar și România, cu rachetele balistice intercontinentale Sarmat. Pe de altă parte, Rusia ar fi fost de acord să permită navelor care transportă cereale, să părăsească portul Odesa. Dar asta, abia după ce ruta respectivă va fi deminată de turci. Tot ei, trebuie să și escorteze vasele ucrainene.
Dmitri Rogozin, directorul general al agenției spaţiale Roscosmos, a lansat amenințări fără precedent la adresa statelor care au închis spațiul aerian pentru avionul ce urma să-l ducă în Serbia pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Amenințări la adresa României
Dmitri Rogozin, directorul general al agenției spaţiale Roscosmos: „La ce este bună racheta balistică intercontinentală Sarmat? Ea nu va cere permisiunea pentru zbor de tranzit nici bulgarilor fricoși, nici românilor răzbunători, nici celor din Muntenegru care au trădat istoria noastră comună.”
Moscova susține că racheta balistică intercontinentală Sarmat ori Satan 2, nu poate fi interceptată de niciun sistem de apărare existent și ar avea o rază de acțiune de 11 mii de km. Serghei Lavrov a fost nevoit să-și anuleze vizita în Serbia, după ce Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru și-au închis spațiul aerian pentru aeronava rusă.
Serghei Lavrov: „NATO și Uniunea Europeană recurg la cele mai josnice metode pentru a-i influența pe cei care sunt ghidați de interesele naționale și nu sunt dispuși să-și sacrifice principiile și demnitatea de dragul regulilor impuse de Occident. Dacă vizita ministrului rus de Externe este o asemenea amenințare universală, atunci lucrurile stau foarte rău în Occident.”
În ceea ce priveşte aprovizionarea pieţelor mondiale cu cereale ucrainene, potrivit Kremlinului, subiectul va face parte din agenda discuțiilor pe care Vladimir Putin urmează să le aibă cu președintele Uniunii Africane, președintele senegalez Macky Sall.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Președintele Putin le va spune oaspeților africani, prietenii noștri, cum stau lucrurile cu adevărat. El va explica ce se întâmplă în Ucraina, cine a minat porturile, ce trebuie făcut pentru a permite reluarea fluxului de cereale, întrucât nimeni nu blochează acele porturi, cel puțin de partea rusă.”
În acest moment, Ucraina discută cu Marea Britanie şi Turcia ideea ca marina unei ţări terţe să garanteze trecerea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră ocupate de Rusia, le-a spus preşedintele Zelenski jurnaliştilor veniţi ieri la Kiev.