Rusia condamna suplimentarea fortelor NATO in Romania: Bucurestiul "sacrifica stabilitatea regionala". Reactia Aliantei

×
Codul embed a fost copiat

Alianta Nord-Atlantica respinge acuzatiile Rusiei privind suplimentarea capacitatilor militare, dand asigurari ca Romania este partener de incredere care va fi aparat de NATO, potrivit unui comunicat oficial.

"Romania este un partener de incredere in cadrul NATO, iar NATO isi apara toti aliatii de orice amenintare", a reactionat Carmen Romero, un purtator de cuvant al NATO.

"Oficiali rusi continua sa faca afirmatii provocatoare, care sunt lipsite de fundament, inadecvate si care nu contribuie la stabilitatea si predictibilitatea in Europa", a subliniat Romero.

"Prin actiunile agresive in Ucraina, Moscova a incalcat legislatia internationala si angajamentele asumate prin Tratatul fondator NATO-Rusia. NATO este o alianta defensiva si continua sa actioneze in conformitate totala cu angajamentele asumate prin Tratatul fondator NATO-Rusia", a subliniat Carmen Romero, potrivit unui comunicat oficial.

"Ca reactie la actiunile agresive ale Rusiei in Ucraina, NATO a suplimentat prezenta militara in partea de est a Aliantei. Aceasta prezenta este prin rotatie si este sub nivelul oricarei definitii rezonabile a fortelor combatante substantiale. Toate masurile de suplimentare a fortelor sunt pur defensive, proportionale si conforme cu angajamentele internationale ale Aliantei", precizeaza Romero.

Citește și
Bogdan Aurescu
Reactia lui Bogdan Aurescu, dupa avertizarile lansate de MAE rus: "Romania nu se simte intimidata de amenintari"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ministerul rus de Externe a criticat miercuri suplimentarea fortelor NATO in Romania, acuzand Bucurestiul ca sacrifica stabilitatea regionala. Planurile NATO de mobilizare a fortelor militare in Romania sunt "inadecvate" si "conflictuale", a spus Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al MAE rus. "Practic, este vorba de o transformare etapizata a acestei tari intr-un pivot de sustinere pentru NATO si SUA aproape de frontierele Rusiei. Noi am comentat in mod repetat masurile luate de state membre NATO, observand atitudinea conflictuala si evidentiind caracterul inadecvat si redundant, atat din punct de vedere militar, cat si financiar", a spus Lukasevici, citat de agentia Sputnik.

In opinia oficialului rus, Romania sacrifica securitatea regionala prin decizia de suplimentare a efectivelor NATO. "Exista tendinta de a concluziona ca actualele autoritati din Romania, de dragul cresterii importantei in ochii strategilor din alte parti ale lumii, sunt dispuse sa sacrifice mentinerea stabilitatii in regiunea Marii Negre pentru ratiuni tactice", a spus Lukasevici. "Este evident ca Rusia nu reprezinta nicio amenintare la adresa Romaniei sau a altui stat. Astfel ca ipoteza caracterului pur defensiv al acestor manevre si cea a asa-numitei amenintari venite din Est nu sunt valide", a subliniat Lukasevici.

In urma cu cateva zile, Lukasevici afirma ca Romania trebuie sa fie constienta de "responsabilitatea" si de "consecintele" suplimentarii efectivelor NATO pe teritoriul sau, catalogand drept "periculoase" actiunile Aliantei Nord-Atlantice. "Consolidarea fortelor NATO in Europa de Est este un pas fara precedent, care incalca toate acordurile existente", declara purtatorul de cuvant al Ministerului rus Externe. "in lipsa clarificarilor privind «efectivele substantiale de lupta» si daca Guvernul Romaniei considera ca este posibila suplimentarea prezentei unitatilor NATO pe teritoriul sau, inclusiv prin crearea unei forte atat de puternice, trebuie sa fiti constienti de responsabilitatea si consecintele unui astfel de pas", atragea atentia Lukasevici, catalogand drept "periculoase" actiunile Aliantei Nord-Atlantice.

Oficialul rus a amintit ca NATO si Rusia au stabilit sa nu mobilizeze capacitati militare excesive, insistand pe respectarea principiului disuasiunii reciproce.

In replica, premierul Victor Ponta transmitea prin Twitter: "Un raspuns fff clar - DA, suntem constienti ca deciziile noastre sunt cele mai bune pt Romania si partenerii nostri!!".

Guvernul Romaniei a aprobat, saptamana trecuta, un proiect de lege privind stationarea, desfasurarea de operatiuni si tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, premierul Victor Ponta spunand ca este vorba de personalul si armamentul pentru comandamentele NATO pe care le va gazdui Romania. Proiectul modifica Legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei. Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a aratat ca proiectul are nevoie si de avizul CSAT. "Este pentru comandamente si pentru prepozitionarea de materiale ale NATO. Trebuie sa obtinem si avizul CSAT", a aratat Dusa.

Domeniile acoperite de proiect fac referire, in principal, la prepozitionarea unor produse militare, echipamente si materiale din inzestrarea fortelor armate straine, insotite, dupa caz, de personalul de deservire, la adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a Romaniei, la nevoile de instruire, optimizarea modalitatii de acordare a sprijinului natiunii-gazda, in contextul efortului de aparare colectiva, adaptarea procedurilor de infiintare/dislocare a unor comandamente, entitati/elemente sau structuri multinationale la cerintele impuse de efortul de aparare colectiva sau in vederea punerii lor la dispozitia NATO.

Alianta Nord-Atlantica a anuntat, in ianuarie, construirea a doua cartiere generale regionale, in Romania si Polonia, si infiintarea unor centre de comanda ale Fortei de reactie rapida in Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. Forta de reactie rapida, creata pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, va avea o disponibilitate de interventie in cel mult 48 de ore.

Ponta saluta reactia NATO fata de "pozitia agresivă" a Ministerului rus de Externe privind Romania

"Romania este un stat membru al NATO si va lua doar acele decizii pe care le considera corecte si oportune pentru obiectivele de securitate nationale si ale Aliantei Nord Atlantice. Romania este un partener de incredere al NATO si nu se va lasa intimidata de declaratiile agresive ale diplomatiei ruse. Romania condamna actiunile agresive ale Federatiei Ruse in Ucraina. Salutam, de asemenea, reactia NATO care subliniaza clar determinarea Aliantei de
a-si proteja membrii fata de orice forma de agresiune", afirma Ponta.

Si ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a postat pe Twitter un mesaj in limba engleza in care precizeaza ca pozitia exprimata de NATO pe tema declaratiilor purtatorului de cuvant al MAE rus reflecta in totalitate pozitia Romaniei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
General NATO: Ucraina trebuie inarmata. Rusii ar putea ataca in decurs de 60 de zile
General NATO: Ucraina trebuie inarmata. Rusii ar putea ataca in decurs de 60 de zile

Generalul Wesley Clark, fost comandant al fortelor NATO in Europa, sustine ca razboiul din Ucraina nu este unul civil condus de separatistii pro-rusi, ci este orchestrat, finantat si aprovizionat de Kremlin.

Reactia lui Bogdan Aurescu, dupa avertizarile lansate de MAE rus:
Reactia lui Bogdan Aurescu, dupa avertizarile lansate de MAE rus: "Romania nu se simte intimidata de amenintari"

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, vineri, ca Rusia nu poate sa invoce masurile de protectie a aliatilor de pe flancul estic, care sunt reactii la atitudinea Rusiei in Ucraina, ca justificare pentru a ameninta aliatii.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze
Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze

Un caz îngrozitor de sclavie a fost descoperit de DIICOT. Timp de aproape 12 ani, o familie din Covasna a dus peste graniță, în Ungaria, zeci de tineri sărmani, pentru a-i exploata cumplit într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor. 

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.