General NATO: Ucraina trebuie inarmata. Rusii ar putea ataca in decurs de 60 de zile


Ultimul update: Marti 07 Aprilie 2015 07:05
Data publicarii: Sambata 04 Aprilie 2015 14:01
Categorie: Stiri externe
wesley clark

Generalul Wesley Clark, fost comandant al fortelor NATO in Europa, sustine ca razboiul din Ucraina nu este unul civil condus de separatistii pro-rusi, ci este orchestrat, finantat si aprovizionat de Kremlin.

 

Clark este de parere ca Ucraina nu este inarmata asa cum ar trebui in infruntarea cu Rusia si ca nici nu-si foloseste asa cum trebuie capacitatea, scrie News Week. Pana in acest moment, spune el, au fost mobilizati 41.000 de soldati. Cei care li se vor adauga sunt antrenati "rudimentar".

Clark spune ca rusii au arme foarte avansate, in timp ce Ucraina foloseste echipament vechi, din epoca sovietica, avand multe lipsuri la acest capitaol.

Se estimeaza ca 9.000 de soldati din Federatia Rusa si circa 30.000 - 35.000 de luptatori separatisti sunt in estul Ucrainei. Acestia dispun de aproximativ 400 de tancuri si 700 de piese de artilerie, inclusiv lansatoare de rachete. Alti 50.000 de soldati rusi asteapta langa granita cu Ucraina, iar in Crimeea inca 50.000.

In ceea ce priveste o eventuala ofensiva a rusilor, generalul sustine ca fortele ucrainene ar trebui sa se astepte la un atac in decurs de 60 de zile. Afirmatia acestuia este bazata pe tiparul actiunilor Rusiei, pe declaratiile venite din zona, dar si pe gandirea lui Vladimir Putin de pana acum.

"Ucraina, de una singura, nu poate opri agresiunea ruseasca, avand nevoie de asistenta militara imediata", avertizeaza fostul comandant al fortelor NATO in Europa.
 

Sursa: Newsweek

Ce castiga Rusia de pe urma prabusirii rublei. Record post sovietic in martie
The Guardian, detalii despre
VIDEO PROTVPLUS.RO