Rusia ameninta Romania ca va deveni o potentiala tinta. Primele reactii dupa ce SUA a anuntat ca va amplasa armament greu


Ultimul update: Sambata 27 Iunie 2015 07:16
Data publicarii: Miercuri 24 Iunie 2015 19:40
Categorie: Stiri actuale

Romania devine automat o potentiala tinta pentru Rusia, daca pe teritoriul ei vor fi amplasate elemente ale scutului anti-racheta american.

Este declaratia amenintatoare a secretarului adjunct al Consiliului rus de Securitate, la doar o zi dupa ce SUA a anuntat ca va pozitiona si armament greu in centrul si estul Europei, inclusiv la noi in tara.

Secretarul general al NATO a precizat astazi la Bruxelles, la inceputul reuniunii ministrilor apararii din tarile membre NATO ca noile masuri luate de Alianta si de Statele Unite sunt strict defensive, iar armamentul greu va fi pozitionat preventiv si va fi folosit pentru exercitii militare.

"Acestea sunt arme grele pentru exercitii. Am decis toamna trecuta sa crestem numarul exercitiilor astfel incat fortele noastre sa fie pregatite”, a explicat Jens Stoltenberg - Secretar General NATO.

Rusia nu a intarziat sa comenteze actiunea NATO in regiune.

"Agitatia anormala a unor state, a noilor membri ai blocului atlantic, nu reprezinta o justificare pentru existenta vreunor amenintari. Asta, e mai degraba, ca la doctor. Cu siguranta ca aici trebuie mai multa terapie decat chirurgie. Terapia este indreptata spre acesti beneficiari - tarile baltice, Polonia, Romania'', spune Evgheni Lukianov, - secretar adj. Consiliu rus de Securitate, citat de Agerpres.

Secretarul general al NATO a criticat actiunile Rusiei.

"Au facut multe exercitii si s-au folosit de ele ca sa ascunda de exemplu trimiterea unor trupe in Crimeea, destabilizarea estului Ucrainei si acum fac si exercitii nucleare in programul lor de aparare. Rusia continua sa trimita trupe si provizii in estul Ucrainei si destabilizeaza estul. Asta nu e o miscare defensiva", spune si Jens Stoltenberg - Secretar General NATO.

Ieri parlamentarii au votat noua strategie de aparare a tarii, prin care armata va primi in urmatorii ani 2% din PIB dar si prin care se permite stationarea trupelor straine la noi in tara in unitati nepermanente.

Strategia Nationala de Aparare, adoptata in Parlament. NATO amplaseaza sute de tancuri in Europa de Est, unele in Romania
Trupele speciale din tarile NATO se antreneaza in Romania, in aceasta perioada. Cum arata exercitiul cu 1.500 de militari
VIDEO PROTVPLUS.RO