Trupele speciale din tarile NATO se antreneaza in Romania, in aceasta perioada. Cum arata exercitiul cu 1.500 de militari
Sud-estul Romaniei, arata ca o zona de razboi, pentru ca trupele speciale din tarile NATO se pregatesc la noi in aceste zile.
Asa ca aveti toate sansele sa vedeti avioanele militare si parasutisti, daca va apropiati de poligoanele din Bacau, Braila, Buzau si Constanta.
Exercitiul se desfasoara dupa un scenariu fictiv, in contextul unei crize politico-militare regionale, si are ca scop antrenarea fortelor pentru operatii speciale ale Armatei.
Execitiul a inceput dimineata pe aerodromul Boboc din judetul Buzau. Peste 80 parasutisti au fost imbarcati acolo in doua aeronave ale Armatei Militare.
Ion Staiculescu, pilot: "E un exercitiu deosebit, il facem odata pe an. E un exercitiu care ajuta fortele terestre si cele aeriene sa se pregateasca pentru o situatie reala".
Cand au ajuns aproape de zona de parasutare, pilotii celor doua aeronave au facut manevre spectaculoase in zbor.
La destinatie, sunt programate salturi de la aproximativ trei sute de metri altitudine, in coloana.
Cele doua aeronave - un Hercules, primul, si un Spartan, cel de-al doilea - vin de la baza de la Boboc. Vor parasuta in Buzau optzeci si doi de militari din Bacau si Clinceni care vor ocupa aerodromul de aici, de la Ianca.
In zona aerodromului de la Ianca, in cele doua avioane a sunat alarma. A fost semnalul ca parasutisti trebuie sa sara - la fel ca intr-o situatia reala de razboi.
Misiunea parasuristilor a fost de a se regrupa pentru a lua cu asalt aerodromul.
Cerul s-a umplut de parasutisti. Vorbim despre doua modele: PSP 01, de productie romaneasca, si MC1 Delta, de productie americana. Ambele tipuri fac parte din dotarea armatei romane.
Col. Dr. Constantin Doru Tocila, comandant Batalion 630 Parasutisti Bacau: "Noi in acest moment ne antrenam pentru situatii reale. Nu exista simulari, exista doar scenarii care ne aduc foarte aproape de realitate."
Exercitiul Rousofex este organizat o data la doi ani in Romania si are drept scop antrenarea structurilor de comanda si control in aplicarea procedurilor NATO. Cele opt tari prezente - Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Polonia, Turcia, Statele Unite si Romania - participa la exercitiu cu 17 aeronave, 4 nave si 70 de masini de lupta.