Rusia, acuzată de o nouă crimă odioasă: a lansat două rachete asupra gării din Kramatorsk. 40 de oameni au murit
Rusia e acuzată de o nouă crimă odioasă de război: a lansat două rachete asupra gării din Kramatorsk, unde mii de oameni se îmbulzeau să prindă un tren către zone mai sigure.
Au murit 40 de oameni, dintre care 10 copii. Alți 300 de oameni au fost răniți. Deși Moscova a negat orice implicare susținând că nu folosește genul respectiv de rachete, imagini publice dovedesc contrariul.
În gara din Kramatorsk, din estul Ucrainei, erau cel puțin o mie de oameni vineri dimineață, când au lovit cele două rachete rusești. Atacul a lăsat în urmă o scenă cutremurătoare, cu zeci de trupuri sfârtecate printre bagajele împrăștiate pe peron. Majoritatea victimelor sunt femei și copii.
John Sparks, corespondent SKY New: „Pare să fi fost o rachetă mare, balistică. Ce credem că s-a întâmplat e că a explodat în aer deasupra acestei zone, pentru că au căzut bucăți în multe locuri. Îl rog pe cameraman să focuseze pe inscripția de pe acest fragment al rachetei. Scrie în rusă "pentru copii", o glumă absolut sinistră. Patru dintre morți sunt copii. Aici vedeți bagajele celor morți, rămase de izbeliște. Am auzit telefoanele oamenilor sunând în genți. Evident, rudele sunt foarte îngrijorate, nu știu dacă cei dragi sunt printre răniți ori morți. Acest bărbat caută bagajul mamei lui, care nu-i răspunde la telefon.”
Liderii occidentali și-au exprimat oroarea față de măcelul din Kramatorsk.
Volodimir Zelenski: „Așa protejează Rusia Donbasul, așa înțeleg rușii să apere populația rusofonă. Așa trăim de 44 de zile. Vă rog să ținem un moment de reculegere pentru toți cei uciși de rachetele, bombele și armele rusești.”
De câteva zile, din Kramatorsk și alte orașe din estul Ucrainei, localnicii fug spre zone mai sigure, ca să nu fie prinși la mijloc în ofensiva iminentă prin care rușii vor încerca să capete controlul complet în Donbas.
Marina Morozova, detașată din Herson: „Oriunde te uiți, doar tancuri. Stau în așteptarea marii bătălii. Am trecut printre obuze neexplodate. Herson este complet ocupat.”
Dimitri Kuleba: „Regret s-o spun, dar bătălia pentru Donbas o să amintească de Al Doilea Război Mondial, cu operațiuni ample, manevre, implicarea tancurilor, a blindatelor, a avioanelor și a artileriei. Din pregătirile pe care le fac rușii ne e clar că nu va fi doar o operațiune punctuală.”
În nordul Ucrainei, oraşul Cernigău a fost rupt de restul țării săptămâni întregi. Până în februarie un oraș animat, cu 300.000 de locuitori, Cernigaul e acum pustiit și ruinat. Ivan Ivanovici, de 71 de ani, a supraviețuit bombardamentelor, dar chinurile lui sunt departe de sfârșit.
Clarissa Ward, corespondent CNN: „Ne spune că e flămând, ne întreabă dacă avem ceva de mâncare la noi.”
Mulți dintre civilii uciși au fost îngropati rapid, fără ca familiile să apuce să-şi ia rămas bun.
Clarissa Ward, corespondent CNN: „Ţi se rupe inima să vezi oameni care îi caută disperaţi pe cei dragi, printre toate aceste morminte noi.”
Nici pentru cei care găsesc trupurile celor dragi nu e mai ușor. La un mormânt, jelesc părinții lui Vladimir Adrichenko, soldat ucrainean, căzut într-o ambuscadă a rușilor.
Tatăl soldatului: „Am săpat în pământ cu mâinile goale până i-am văzut chipul și l-am recunoscut. L-am tot așteptat, dar l-am pierdut.”
În orăşelul Bucea, de lângă Kiev, autorităţile şi voluntarii încă adună cadavre de pe străzi.
Tchaika, voluntar: „Astăzi, până acum, am colectat 17 cadavre.”
Trupurile neînsufleţite sunt duse la cimitirul din oraş, unde procurorii încearcă să le identifice şi să stabilească împrejurările în care au pierit. Multe victime sunt însă deja îngropate printre blocuri. Aici zac trei bărbați ucişi de ruşi chiar sub ochii vecinilor.
Localnică: „Le-a deschis uşa (soldaţilor ruşi). Ăia spărgeau uşile. Le-a deschis uşa şi l-au omorât cu patul armei.”
Localnic: „Soldaţii au venit în spatele lui. Am auzit o pocnitură şi Leonia a căzut la pământ. Leonia era mort. Unul dintre soldaţi l-a întrebat pe celălalt : „De ce l-ai omorât?" Iar replica a fost: „Vorbea prea mult".
Iryna Kolisnyk, localnică din Bucea: „Bărbații nu ieșeau mai deloc din adăpost. Nu-i lăsam noi să iasă, pentru că vedeam pe străzi numai cadavre de bărbați.”
La numai 14 ani, Oleksandr Gutsal din Bucea a fost sprijinul întregii sale familii.
Tatăl lui Oleksandr: „Am îngrămădit aici tot felul de obiecte ca să nu ajungă la noi.”
În speranța că rușii nu vor trage într-un copil, doar băiatul cel mare ieșea din adăpost ca să facă rost de apă și mâncare, care să țină familia în viață.
Oleksandr: „Mi-era teamă pentru că nu știam ce au rușii de gând.”
Mama lui Oleksandr: „Eram moartă de îngrijorare pentru Oleksandr, dar nu puteam să plec de lângă copiii mici.”
Oleksandr: „Îmi doresc un ciobănesc german, iar pentru mama, o pisică uriașă.”
O tacere sinistră s-a instalat în Borodianka de când au plecat rușii. Și aici continuă operațiunea de colectare a cadavrelor răsfirate pretutindeni, printre ruine, în curți ori pe străzi.
Localnic: „Doare cumplit. Nici măcar nu vreau să mai trăiesc. Pur și simplu nu mai vreau să trăiesc când mă uit la toate în jur. Sincer, din suflet vă spun. De ce să trăiești așa? Vă întreb. Toată viața am lucrat în învățământ. Au distrus toată Borodianka în 42 de zile. Am o singură întrebare: ce v-am făcut (rușilor) vă întreb? Suntem un stat mic, mic. Ce v-am făcut? Să vină mame din Rusia să vadă ce ne-au făcut fiii lor.”
Ludmila Borisovna și Oleksandr Alexandrovich, localnici: „Au distrus totul și au ucis foarte mulți bărbați. Printre ei și fiul vecinului meu, avea 36 de ani. Ieșise să caute ceva de mâncare. L-au pus în genunchi, i-au cerut să se dezbrace și l-au împușcat. Soția lui și cu mine i-am luat trupul și l-am dus la cimitir într-un cărucior cu rotile.”
Rușii au bombardat deliberat blocurile și casele. Nu era niciun obiectiv militar prin preajmă.
Cale de un kilometru, pe strada principală din Borodianka, aproape toate clădirile rezidențiale au fost distruse. Sute de oameni sunt dați dispăruți. Se crede că sunt striviți sub dărâmături.
Voluntarii fac eforturi să-i ajute pe supraviețuitori, dar nu au suficientă mâncare pentru toți.
Marina, supraviețuitor: „Doar o conservă? Asta e tot ce îmi dați? Mi-au dat o jumătate de kilogram de paste și o conservă de carne foarte mică. Pentru șase oameni!”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, războiul din Ucraina, rachete,
Dată publicare:
08-04-2022 20:13